Kış mevsiminin gelmesi ile artan hastalıklarla ilgili bağışıklık sistemini güçlendirmek için Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı balık önerisinde bulundu. Özellikle palamut ve hamsiyi öneren Balcı, “Bu balıklar şifa kaynağı” dedi.
Salgın hastalıklarının artmasıyla zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için Kenan Balcı balık önerisinde bulundu. Balığın içinde katkı maddesinin olmadığını vurgulayan Balcı, “Balık doğal ilaç. İçerisinde katkı maddesi olmayan tek besin kaynağıdır. Özellikle çocuklar için bol bol balık öneriyoruz” ifadesini kullandı.
Palamut ve hamsinin tam mevsimi olduğunu söyleyen usta Balıkçı Kenan Balcı: “Hava sıcaklıkları düştü. Hastalıklar çoğaldı. Özellikle çocuklarda soğuk algınlığına bağlı hastalıklar oldukça yükseldi. Bağışıklık sistemimizi onaran doğal besin kaynağımız var. Reçeteye yazılmayan tek ilaç balık var. Ailelerimize, çocuklara bol bol balık tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorum. Özellikle palamut ve hamsi Omega-3 bakımından en zengin balıklar’ diye konuştu.
Havaların soğuması ve yağışların ardından balıkların büyüdüğünü ve daha çok lezzetlendiğini belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Denizlerimizde hamsi, istavrit, palamut bol bol çıkıyor. Bir de balıklar yağlandı. Daha çok lezzetlendi. Haftada en az iki kere balık yiyelim. Çocuklara mutlaka balık yedirelim. Balıklar doğal ilaç. Balık zindelik veriyor. Balık heyecan veriyor. Balık güzellik veriyor. Balık yiyen çocuklar zinde kalır. Balık yemeyen çocuklar bu havalardan etkilenir. Çocuklarımız yeter ki balık yesinler. Cinsi hiç önemli değil. Çocuğumuz balık sevmiyorsa çorbasının içine, salatasının içine, mutlaka balık ilave ederek, evimizde balık pişirerek çocuklarımıza bu güzel kokuyu, lezzeti hissettirelim. Hamsi yesinler. Neden? Çünkü vitamin deposu, Omega-3 deposu.” dedi.
Yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağının balık olduğunu belirten Balcı: “Balığın faydası saymakla bitmez. Balık anne sütü ile eşdeğer. Denizlerimiz bizim bacasız fabrikalarımız gibi. İçerisinde yüzlerce ürün balık var. Hepsinin tadı başka. Evimizde bir gün bir balık, diğer gün başka bir balık yapalım. Bugün tava yapıyorsak, yarın fırında yapalım. Ama soframızdan balığı hiçbir zaman eksik etmeyelim. Çünkü sağlık için balık yemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan tezgâhlarda hamsi balığı fiyatı 50 ile 100 lira arasında değişirken palamut balığı ise tane başına 100,150, 200 lira arasında alıcısını bekliyor.