SON DAKİKA

Haber Ekspress

Bedelli askerlik TBMM’de kabul edildi

Milyonlarca kişinin planlarını etkileyecek olan bedelli askerlik günlerdir Türkiye gündeminin ilk sıralarından inmiyor. Dün akşam saatlerinde içinde bedelli askerliği de bulunduran torba yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Bedelli askerlik TBMM’de kabul edildi
Bu haber 26 Temmuz 2018 - 9:06 'de eklendi.

Beklenen bedelli askerlik sonunda TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Bedelli askerlik yasalaşırken ufak fakat 10 binlerce kişiyi etkileyecek bir değişiklik de yaşadı. 31 Aralık 1993 olan tarih, 1 Ocak 1994 şeklinde değiştirildi. Böylece yaklaşık 10 bin kişinin daha bedelliden yararlanmasının yolu açıldı. Bedelli askerlikten 25 yaşın üzerindeki yaklaşık 1 milyon 334 bin kişi yararlanabilecek.

AK PARTİ VE MHP “21 GÜN KALKMASIN” DEDİ

Muhalefet partileri 21 günlük temel eğitimin kaldırılması, yurt dışı eğitimin verilmemesi yönünde önerge verdi ancak bu öneriler AK Parti ile MHP tarafından kabul edilmedi. Yurt dışında bulunanlar 2 bin avro, Türkiye’de yaşayanlar ise 15 bin lira karşılığında 21 gün temel eğitim yaparak askerlik görevini yerine getirecek. Kanun teklifinde ‘31 Aralık 1993 dahil bu tarihten önce doğanlar’ şeklinde yer alan tarih verilen önerge ile değiştirildi. Gerekçe olarak 31 Aralık’ta doğanların 1 Ocak’ta nüfusa kayıt yaptırmaları gösterildi. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri bir günlük tarih değişikliğinden dolayı 10 bin kişinin bedelli uygulamasından yararlanacağı bilgisini verdi.

“BEDELLİ PARALARI ŞEHİT AİLELERİNE VERİLSİN”

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, bedelliden elde edilecek gelirin yüzde 5’inin şehit ailelerine verilmesini istedi. Şener, “Aldığımız parayı nereye harcamalıyız? CHP’nin önerisi; açıkça bedelli askerlikten elde edilen paranın şehit ailelerine harcanmasıyla ilgilidir yani elde ettiğiniz parayı da hakkaniyete uygun olarak harcamak bir görev olmalıdır” dedi. Bu konuda verilen önerge de reddedildi.

EN ÇOK DOKTOR YARARLANACAK

Bedelli askerlikten kamuda çalışanlar içinde en çok doktorların yararlanacağı açıklandı. 21 gün süreyle izinli sayılacak kamu personeli hakkında Komisyon Başkanı Bilgiç, şu bilgiyi verdi: “Kamudaki tıp doktorlarından 17.001 kişi, hâkim ve savcılardan 810 kişi, akademisyenlerden 203 kişi, mülki ve idari amirlerden 99 kişi bu bedelli askerlikten yararlanacak.”

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa