02:20 - Burcu Köksal kararını açıkladı: CHP’den istifa edip AK Parti’ye katılıyor
12:36 - Beylikdüzü Belediyesi’nden İmamoğlu İnşaat’a İmar Cezası: 40 Milyon TL ve Yıkım Uyarısı
12:09 - Büyükçekmece’de Siyasi Dengeler Değişiyor: “Erol Sahada, Belediye Sessiz”
21:57 - Ayaş Kaymakamı’na bakanlıktan da soruşturma! Görev yeri değiştirildi
12:00 - Gazeteci Dilek Bozkurt’a Anlamlı Ödül: “Gerçeğin Peşinden Gitmekten Vazgeçmedim”
Dolandırılan vatandaşların umutlarını hedef alan şebekeler, sosyal medyada yapay zeka ile oluşturulmuş sahte polis ve avukat videolarıyla “paranızı geri alacağız” vaadinde bulunarak ikinci bir vurgun gerçekleştiriyor.
Göz Boyayan Teknoloji: Sahte Üniformalı Tuzak
Dolandırıcılık şebekeleri, teknolojinin sınırlarını zorlayarak yeni bir yöntem geliştirdi: Dolandırılanı tekrar dolandırmak. Sosyal medya platformlarında sponsorlu reklam olarak karşımıza çıkan videolarda, yapay zeka (Deepfake) teknolojisiyle konuşturulan sahte polis, savcı veya hukukçular boy gösteriyor. Profesyonel bir dille hazırlanan videolarda, daha önce dolandırılmış kişilere paralarını geri alabilecekleri bir “başvuru süreci” anlatılıyor.
Güven Aşılayıp Bilgileri Ele Geçiriyorlar
Sistem oldukça sinsi işliyor. Videonun altındaki linke tıklayan veya verilen numarayı arayan mağdurlar, karşılarında kendilerini “Hukuk Danışmanı” veya “Bilişim Uzmanı” olarak tanıtan kişiler buluyor. Güven aşılamak için resmi kurum isimlerini ve hukuki terimleri kullanan dolandırıcılar; “dosya masrafı”, “vergi iadesi” veya “operasyon ücreti” adı altında mağdurlardan yeniden para talep ediyor.
Uzmanlardan Kritik Uyarı: “Resmi Kanallardan Şaşmayın”
Emniyet yetkilileri ve bilişim uzmanları, vatandaşları bu yeni nesil tuzağa karşı uyarıyor:
Polis Para İstemez: Hiçbir kamu görevlisi veya emniyet birimi, çalınan paranızı geri almak için sizden ön ödeme talep etmez.
Deepfake Tehlikesi: Videodaki kişinin üniformalı olması veya resmi bir kurumda konuşuyor gibi görünmesi, videonun gerçek olduğu anlamına gelmez.
Resmi Başvuru Tek Yoldur: Dolandırıcılık mağduru olduğunuzda tek yetkili merciler Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Emniyet Müdürlükleri’dir. Sosyal medyadaki “parayı geri alma” vaatli reklamların tamamı dolandırıcılık girişimidir.
ÖNEMLİ UYARI: suçun mağduruyken, sosyal medya ilanları aracılığıyla “kurtarıcı” aramak, sizi dolandırıcıların açık hedefi haline getirir. En güvenli yol, en yakın kolluk kuvvetine bizzat başvurmaktır.
HABER: DİLEK BOZKURT
!! Haber görseli yapay zeka ile oluşturulmuştur…
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.