İstanbul genelinde de şiddetli bir biçimde hissedilen deprem, akıllara ‘acaba beklenen Marmara depremine işaret mi’ sorusunu getirdi. Vatandaşları aydınlatmak içinse alanında uzman isimler konuşmaya, ve beklenen depremler sebebi ile tarih vermeye devam ediyor. Yaptığı isabetli tahminler ile bilinen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, ise bugün gerçekleşen merkez üssü Düzce olan depremi Oda TV’ye değerlendirdi.
2002 yılında katılmış olduğu bir canlı yayında Düzce ilinde bugün depremin meydana geldiği Sakarya Çukuru’nda 2025 senesine kadar orta-büyük bir deprem olacağını söyleyen Ercan, depremin artçılarının 5,2’ye kadar çıkabileceğini belirtti. Artçıların 3-4 haftaya kadar sürebileceğini söyleyen Ercan, “Düzce’nin bulunduğu konumda yer yapısı sulak, gevşek olması nedeniyle yapılarda sarsım büyük olmuştur. Özellikle 1999 M7,2 depremini görerek yorulmuş yapılarda belli bir ölçüde hasar olmuş, ötesi yer yer yıkılmalarda beklenebilir. Cami minarelerinde çatlamalar, baca düşmeleri, yapılarda X biçimli çatlaklar, yapılarda yan yatma, oturma, dönme gibi olaylarda da görülebilir. Bunun arkasından daha büyük bir deprem gelme durumunu bilimsel olarak söyleme olasılığı yok. Ancak beklentim 3-4 hafta sürecek artçı depremlerle sönümlenmesidir” ifadelerini kullandı.
Prof. Ercan, depremin sadece Düzce’de değil çok geniş bölgede hissedilmesini ise, “Depremin sığ bir alanda, yüzeye yakın bir yerde meydana gelmesi itibarıyla geniş bir alanda hissedildi” şeklinde yorumladı.
İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN?
Prof. Dr. Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depremi ile ilgili de konuşarak tarih verdi. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmasının şaşırtıcı olacağını söyleyen Ercan, “Kuzey Marmara’nın yapabileceği en büyük deprem 7.3 tür. Hangi koşullarda yapar? 1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy’e, Saroz’a kadar kıracak. Yassıada’nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy’e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7,3 olur. Bu deprem hem İstanbul’u hem Tekirdağ, hem Yalova’yı hem Karamürsel ve Gölcük’ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu’nun tozunu attırır.
Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum. Deprem açıklamaları hava durumu verir gibi sürekli olmaz. Deprem kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Beklenen Kuzey Marmara depremi için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 arası, Tekirdağ kolu için M7,0-7,2 arasıdır. Bu depremler 2045’ten önce olursa şaşırtıcı olur” ifadelerini kullandı.


İki kişi daha gözaltına alındı! Onursal Adıgüzel’den ilk açıklama
Abla Doku’dan korkunç iddia: Gülistan tek değil, bir sürü genç kıza zarar vermişler
İran, Hürmüz Boğazı’nı yeniden kapattı
Kahramanmaraş saldırganı İsa Aras Mersinli , sessiz sedasız toprağa verilmiş
Gülistan Doku soruşturmasında bir tutuklama daha
BU SEZONUN ŞAMPİYONU HAMSİ OLDU HAMSİ ALTIN ÇAĞINI YAŞADI! BALIKÇI KENAN ŞAMPİYON HAMSİYE MADALYA TAKTI
Okuldan Topluma Toplumdan Okula
Okula saldırı düzenleyen saldırgan, önceden arkadaşlarını tehdit etmiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kahramanmaraş’taki okul saldırısına ilişkin başsağlığı mesajı
İsa Aras Mersinli’nin Sınıftaki Tuhaf Tavırları Kamerada
Ercüment Tula Sözleri… Türk dünyasının samimi simalarından Tula’nın en sevilen ve anlamlı sözleri
Ercüment Tula’nın Türk dünyasına umut veren sözleri
Esenyurt’un gözbebeği City Center Outlet AVM
İBB ŞEHİR TİYATROLARI YENİ OYUNLARIYLA BEYLİKDÜZÜ ATATÜRK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ’NDE
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet’ten “Tüketiciyi Koruma Haftası ” Mesajı.
Diyetisyen Mahir Tekgöz iştah kapatma yönteminde diyet listesi yok!
Türk Dünyasının samimi simalarından Ercüment Tula’nın hayatı ve biyografisi
Büyükçekmece’de Covid-19 denetimleri arttırıldı
DEVA PARTİSİ, MARDİN BELEDİYESİ’NİN YOLSUZLUKLARI SORDU
Akgün Büyükçekmece’ye hiçbir şey katmadı
GÜLİSTAN DOKU DOSYASINDA SIR PERDESİ ARALANIYOR: 7 İLDE OPERASYON, 13 GÖZALTI VE KARARTILAN DELİLLER
SİVEREK’TE OKULDA DEHŞET: ESKİ ÖĞRENCİ DEHŞET SAÇTI
Esenyurt’ta “Park” Nöbeti: İlçe Emniyet Binasına Karşı Hukuki Süreç Başlatıldı