SON DAKİKA

Haber Ekspress

Koronavirüs ekonomiyi de vurdu! Fitch’ten kritik değerlendirme geldi!

Koronavirüs ekonomiyi de vurdu! Fitch’ten kritik değerlendirme geldi!
Bu haber 04 Mart 2020 - 20:22 'de eklendi.

Fitch Ratings, koronavirüs salgınının yayılmasının ekonomiye etkileri hakkında kritik bir değerlendirme yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasının küresel bankaların sermaye piyasası gelirlerini vurabileceğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, koronavirüsün yayılma alanına, hızına ve etki süresine ilişkin belirsizliklerin piyasa aktivitesini olumsuz yönde etkilediği, oynaklığı dikkat değer şekilde artırdığı, sermaye piyasalarındaki gelirleri de negatif yönde etkilediği ifade edildi.

Koronavirüsün yayılmayı sürdürmesi ve ekonomilerin daha da zayıflaması durumunda bankaların varlık kalitelerinin bozulabileceği ve sermaye seviyelerinin azalabileceği öngörülerine yer verilen açıklamada, bu durumun da bankaların kredi notlarını uzun vadede etkileyebileceği kaydedildi.

Açıklamada, politika yapıcıların koronavirüsün ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla mali ve parasal araçları kullanmaya kararlı olduklarını belirttiği de hatırlatıldı.

Kovid-19’un ekonomiye vereceği tahribatın etkileri öncü verilere yansımaya başladı
Geçmiş yıllarda SARS ve MERS virüsleriyle kıyaslandığında insanlara daha hızlı bulaşan Kovid-19 virüsünün ekonomiye vereceği tahribatın etkileri öncü verilere yansımaya başladı.

SARS ve MERS salgınlarının görüldüğü 2003-2012 yılları dikkate alındığında, bugün hem küresel ticaret hacmi hem de uluslararası seyahat ve turizm faaliyetlerinin daha fazla olduğu göze çarpıyor.

Avrupa ve ABD tarafında PMI’lar sakinliğini koruyor

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da imalat sanayi PMI, son 2 ayda yükseliş eğiliminde hareket ederken, Aralık 2019’da 43,7 seviyesinde bulunan veri, geçen ay 48’e çıktı.

Avro Bölgesi imalat sanayi PMI’ı da Almanya’ya benzer bir eğilim göstererek son 2 ayda artarak 49,2 seviyesine ulaştı. İngiltere ekonomisinde de çarkların hızlandığına işaret eden imalat PMI verisi, şubatta 51,7’ye yükseldi.

ABD’de ise imalat sanayi PMI verisi, önceki aya göre sınırlı bir geri çekilme yaşasa da 50 seviyesinin üzerinde kalmayı başararak 50,7 oldu. ABD’de bir başka önemli endeks olan ISM imalat endeksi de şubatta hafif geri çekilerek 50,5’ten 50,1’e indi.

Öte yandan, global imalat sanayi PMI endeksi, 2009’dan bu yana en hızlı geri çekilmeyle 50,4’ten 47,2’ye düşerek küresel çapta imalat sektöründeki yavaşlamanın büyüklüğünü ortaya koydu.

Analistler, Avro Bölgesi ekonomilerinde Kovid-19 salgınının etkilerinin beklenenin aksi yönde olduğunu, Çin kaynaklı arz açığının bu bölgeye kaymış olabileceğini söyledi.

Küresel anlamda birçok mal grubunun tedarikinde gecikmelerin yaşanması nedeniyle firmaların likidite sıkıntısı yaşayabileceğini ifade eden analistler, hem arz hem talep tarafında yaşanan gerilemenin küresel ekonomik büyümeyi önemli oranda sınırlayabileceğini, yılın ilk çeyreği için ise birçok ekonominin beklentilerin oldukça altında büyüyebileceğini kaydetti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa