SON DAKİKA

Haber Ekspress

Ne koparırsam kar

Ne koparırsam kar
Bu haber 23 Ocak 2024 - 18:06 'de eklendi.

Son zamanlarda artan enflasyon ve giderek düşen alım gücü vatandaşları kredi kartına ya da kredi kullanımına yönlendirdi.
Haber Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dilek Bozkurt’a ulaşan onlarca Varlık Yönetim Şirketleri mağdurları sesimizi duyurun çağrısında bulundu.

Tahsil edilemeyen borçları çeşitli banka ve kurumlardan satın alan Varlık Yönetim Şirketlerinin, alacaklarını tahsil etmek için akla hayale gelmeyecek yöntemler kullandıklarını dile getiren, Dilek Bozkurt’a yaşadıklarını anlatan vatandaşlar Varlık Yönetim Şirketleri canımızdan bezdirdi dedi.

Kimi zaman borçlunun yakınlarını aradıkları, kimi zamanda insanları tehdit ettikleri belirtilen şirketlerin yaptıklarına yaptırım isteyen vatandaş isyan etti.

BDDK ‘nin izniyle yasal olarak kurulan bu şirketlerin birçoğunun yasadışı yöntemlerle insanları taciz ettikleri belirtildi.

Peki bu şirketlerin çalışma sistemleri nasıl?

Dilek Bozkurt yoğun şikayetler üzerine konuyu mercek altına aldı.
Banka ve çeşitli kurumların tahsil edemediği alacaklarını, bu firmaların çok ucuz oranda satın aldığı ve borçlu kişi kimse artık bu şirketlere borçlu olduğu gerçeği ortaya çıktı. Örneğin bankadan 100 Bin TL kredi çeken bir vatandaş krediyi ödeyemediği zaman banka belli bir süre sonra bu krediyi batık kredi olarak görüyor. Sonrasında Varlık Yönetim Şirketlerine %50-10 gibi oranla alacağını satıyor.

Varlık Yönetim Şirketleri 100 Bin TL ‘lik borcu 5 Bin TL ‘ye alıyor fakat vatandaş hâlâ 100 Bin TL borçlu olarak gözüküyor. Faiz, avukat masrafı gibi kalemlerle bu miktar daha da artıyor. Bu şirketler önce 100 Bin TL ‘nin üstünde miktarı tahsil etmek için baskı yapıyor….

NE KOPARSAM KÂR

Eğer tüm parayı tahsil edemezse yavaş yavaş indirim yapıyorlar. Bir nevi “ne kopardım kâr” mantığıyla sürdürülen sistem bu pazarlığı yaparken eğer üzerinize kayıtlı ev, araba, arsa gibi menkul ve gayrimenkul malınız varsa, Varlık Yönetim Şirketleri bunlara haciz koyabiliyor. Böyle bir durumda muhtemelen tüm borcu ödemek zorunda kalıyorsunuz. Fakat üzerinize kayıtlı böyle bir malınız yoksa o zaman siz avantajlı durumdasınız iyi pazarlık yaparsanız miktarı önemli oranda düşürmeniz olası görünüyor.

Dilek Bozkurt’a gelen Varlık Yönetim Şirketleri Mağdurlarından Bazılarının Mesajları

H.K. : 8 bin TL’lik borcumu 30 Bin TL ‘ye çıkarmışlar. Böyle bir şey olmaz dediğimde neredeyse bana hakaret ettiler.

M.E : Vallahi gece gündüz arıyorlar, aramayın ödeyecek gücüm yok diyorum yine arıyorlar. Numaralarını engelliyorum bu kez başka başka numaralardan arıyorlar, canımdan bezdirdiler resmen

A D. : Benimle konuştukları hâlde gidip kayınpederimi aramışlar. Eşimle aram bozuldu, bunlar bu numaraları nereden buluyorlar.

Konuyla ilgili Bozkurt’a gelen onlarca mesajların hemen hemen hepsi bu şekilde ve sorunun çözülmesine ilişkin seslerinin duyulmasını devletin bu konuya el atmasını talep ediyorlar.

Mağduruz  Muhatap Bulamıyoruz

 Şikayetvar sitesinde  bankalardan tahsili gecikmiş, sorunlu, takipte olan alacaklarını satın alan varlık yönetimi şirketlerini de  mercek altına aldığımız, son dönemde şikayet talebini arttıran vatandaşların: ” Varlık Yönetim Şirketleri Resmi Gazetede yayımlanan yürürlüğe giren kanuna uymayarak iki bin TL ‘nin altındaki  borçları silmiyor, muhatap bulamıyoruz. Varlık yetkilileri, siz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kanunlarına göre kurulmuş birer kuruluşlar olmanıza rağmen, neden devletin çıkarmış olduğu bu yasayı dikkate almayarak, benim gibi binlerce vatandaşı mağdur ediyorsunuz”  ifadelerine yer verildiğigörüldü.

Gelir-gider dengesi bozulan çok sayıda insanın bankalara borçlanmak zorunda kaldığı ve borçların tahsilinde sorunlar yaşayan bankaların da dönem dönem belirli bir yüzde karşılığında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yetkilendirilen firmalar olan varlık yönetimi şirketlerine devredilen borçların yeni mağduriyetleri doğurdu görüldü. Şikayetvar üzerinden çözüm arayışında bulunan vatandaşlar, varlık yönetimi şirketleriyle ilgili çok sayıda şikayette bulunarak mağdur olduklarını ifade etti.

İşte o Şikayetlerden Bazıları:

 X Varlık Yönetimi’ni ve şirketini defalarca aramama rağmen hiçbir şekilde dönüş sağlanmadı. Bu kadar ilgisiz ve empati kuramayan bir varlık şirketi görmedim. Borcumu ödediğim halde sistemden düşürmüyorlar; ne yapmam gerektiğini belirtmiyorlar, muhatap bulamıyorum.

X Varlık Yönetimi sürekli oyalıyor, 2000 TL altındaki borçları silmiyor. 9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan geçici madde 3 – (1) 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerince, bankalardan 15 Ağustos 2022 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla devir ve temlik alınan ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ana para takip bakiyesi 2500 Türk Lirası ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacakların ana para takip bakiyesinin yarısı; kalan ana para, faiz, masraf, vekalet ücretleri ve benzeri alacakların takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna aktarılan tutardan Fonun iştiraki olan varlık yönetim şirketi aracılığıyla ödenir. Bu kapsamda tasfiye edilecek tutar, bir gerçek kişinin tüm varlık yönetim şirketlerine olan borç toplamı dikkate alınarak tespit edilir. (2) Bu madde kapsamında alacaklı kuruluşlar tarafından tahsil edilen tutarlar nedeniyle lehe alınan paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisnadır. Tasfiye edilen alacaklar için 5411 sayılı Kanunun 143. Maddesinin altıncı fıkrasında yer alan istisna düzenlemesi kapsamındaki 492 sayılı Kanuna göre alınması gereken icra tahsil harcı ve vazgeçmeye ilişkin harç ile 2548 sayılı Kanunun 1. Maddesinde düzenlenen harç alınmaz. (3) Bu madde kapsamında tasfiye edilen alacaklar nedeniyle borçlu veya vekili tarafından, varlık yönetim şirketlerinden veya Hazine ve Maliye Bakanlığından vekalet ücreti, yargılama gideri ve benzeri başka bir hak ve alacak talebinde bulunulamaz. Kapsama giren alacaklara karşılık maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra varlık yönetim şirketlerince yapılmış tahsilatlar, bu şirketlerce borçlusuna iade edilir. Sayın X Varlık yetkilileri, siz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kanunlarına göre kurulmuş birer kuruluşlar olmanıza rağmen, neden devletin çıkarmış olduğu bu yasayı dikkate almayarak, benim gibi binlerce vatandaşı mağdur ediyorsunuz? Dosya borcunun ivedilikle silinmesini talep ediyorum. Cumhurbaşkanlığı  ve İç İşleri Bakanlığını şikayet ediyorum…

Özel Haber: Dilek Bozkurt

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa