SON DAKİKA

Haber Ekspress

SİNOVAC OLANLARA KÖTÜ HABER!

SİNOVAC OLANLARA KÖTÜ HABER!
Bu haber 23 Temmuz 2021 - 13:12 'de eklendi.

Çin aşısı olarak bilinen Sinovac’ın, yeni varyantlara karşı etkili olmadığı ortaya çıkınca, Çin’de Biontech aşısı yapılma kararı alındı. Türkiye’de ilk dönem yapılan Sinovac aşılarının bir işe yaramadığı ortaya çıktı.

Ülkemizde aşıların başladığı ilk dönem ‘Çin aşısı’ denilen Sinovac daha yaygın bir şekilde uygulanıyordu. Ancak koronavirüsteki varyant değişimleri sonrası virüsün delta koluna bağlı olarak evrim geçiren korona Sinovac’ı aşabiliyor. Çin, 2 Sinovac aşısı sonrası Biontech kullanma kararı aldı.
Harvard Üniversitesi’nden Profesör Gökhan Hotamışlıgil, 2 doz etkinlik profili güçlü aşı yaptıranlara takviye dozun önerilmediğini ancak Sinovac aşısı olanların üçüncü dozla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Corono virüsü salgınındaki son durumu ve aşılarla ilgili tartışmaları değerlendiren Harvard Üniversitesi JS Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü ve Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Gökhan Hotamışlıgil, “İki doz BioNTech aşısı olan kişilerin tekrar bir doz aşı olmaları gerekmiyor. Şu anda bu önerilmiyor. Çünkü Delta’ya karşı da etkili. Bu söylem sadece zafiyet gösteren aşıları yaygın olarak kullanan toplumlarda, savunma cevabını güçlendirmek için öneriliyor. Dolayısıyla herkes 3 doz aşı olsun diye bir söylem zaten yok. Bunu ben de söylemiyorum ve desteklemiyorum” dedi.
‘SİNOVAC KÖTÜ BİR AŞI DEĞİL’
Türkiye’de Sinovac aşısıyla ilgili tartışmaların başlangıç döneminde veri eksikliğinden kaynaklandığını dile getiren Profesör Hotamışlıgil, “Diğer aşıların klinik çalışmaları erken dönemde ve hızla yayınlandı. Bütün ayrıntıları, protokolleri yani güvenlik profillerini, etkinlik profillerini bütün bilim dünyası inceleyebildi. Bu Sinovac’ta daha geç oldu. Fakat güvenlik açısından bir problem arz etmediğini biliyoruz. Etkinlik olarak da değişik ülkelerden değişik sonuçlar geldi. Yani kötü bir aşı değil kesinlikle ve yine ağır hastalık ve ölüm oranlarını ciddi düzeyde düşürebiliyor. Oradaki tek uyarı yapmamız gereken nokta; varyantlara karşı ciddi bir etkinlik kaybı var. Zaten bir başka aşıyla hatırlatma dozunun yapılmasının önerilmesinin altında yatan sebep bu, yani o aşının kötü olduğu, güvenilir olmadığı değil. Sadece güvenlik açısından şu anda elde daha güçlü bir silah varsa ve düşman biraz değişmişken ona karşı daha etkili savunma sağlayabiliyorsa, tabii ki bunu seçmemiz gerekiyor” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa