Artan hava sıcaklıkları nedeniyle balıkları buza gömen İstanbul’un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan Balcı: “Havalar çok sıcak. Su artık fayda etmiyor. Bizde balıkları buza gömdük. Üzerine buz serpiyoruz” dedi.
Her mevsim sofraların vazgeçilmezi olan balık yaz aylarında da tercih edilen gıdalar arasında yer alıyor. Bağışıklığı güçlendirdiği için balığın yaz kış tüketilmesi gerektiğini vurgulayan usta balıkçı Balıkçı Kenan: “Yaz kış her zaman balık yemeliyiz. Balık çocukların kemiklerini güçlendiriyor. Boylarını uzatıyor. Balık anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağı. Eskiden yazın balık yenmez denilirdi bu yanlış. Çünkü 30-40 sene önce balığı soğutacağımız yer yoktu. Şimdi balığı buza gömdük. Gemicilerimizde balığı tutar tutmaz buza gömüyorlar. Buda balığın her zaman taze kalmasını sağlıyor” diye konuştu.
En az haftada 2 gün balık yenmesi gerektiğinin altını çizen Balıkçı Kenan Balcı: “Balığın çeşidi önemli değil. Fiyatı uygun olan balığı vatandaşlarımız tercih etsin. Biz her seferinde vurguluyoruz özellikle çocuklara balığı sevdirmemiz lazım. Mutlaka balık yedirelim. Çocuklar bu değerli ürünün tadını küçüklükten tatmaya başlasınlar. En azından balığı çocuklarımızın çorbasının içine katarak, salatasının içine ilave ederek yedirelim” ifadesini kullandı.
Yüzlerce çeşit balık olduğunu ve balıkların lezzetlerinin hepsinin birbirinden farklı olduğunu söylelen ünlü Balıkçı Kenan Balcı: “Denizlerimizde yüzlerce çeşit balık var. Hepsinin farklı farklı lezzetleri var. Bir gün bir balıktan diğere gün diğer balıktan yiyebiliriz. Bir gün tava yapıyorsak, diğer günde ızgara yapabiliriz. Özellikle sıcak havalarda balığı poşette ve dışarda kesinlikle bırakmamalıyız” dedi.