SON DAKİKA

Haber Ekspress

Üner: İhaleye bırakılan emanetleri yemişler!

Belediyenin geçen dönem 109 trilyonluk satış yaptığını, buna rağmen personel paralarını bile vermediğini söyleyen Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, ihaleye bırakılan emanet paraların bile yenildiğini söylemesi şok etkisi yarattı. Kafalarda ‘bu paraları kimler yedi’ sorusu var.

Üner: İhaleye bırakılan emanetleri yemişler!
Bu haber 09 Ocak 2020 - 6:15 'de eklendi.

Borçlar katlanıyor

Çatalca Belediyesi’nin Biyomedikal Lise olarak tasarlanan projenin yarım bırakılması nedeniyle arazisinin satışa çıkartılmasına yönelik gündem maddesinde, CHP grubu satışa karşı çıkarken, Başkan Mesut Üner borçlara yönelik şok edecek açıklamalar yaptı. Daha önceki dönemin, firmaların ihaleler için bıraktığı emanetleri yediğini söyleyen Başkan “Bir de bu borçlar ortaya çıktı” dedi.

109 trilyonluk arazi satılmış

Belediye Başkanı Üner, geçen dönem işbaşında olan yönetimin bugünkü kurla 109 trilyon değerinde taşınmazı sattığını belirtirken, buna rağmen belediyenin 125 milyon borcu olduğunu hatta personelin 2017 yılından bu yana alacaklarının ödenmediğini açıklaması soğuk duş etkisi yarattı. Başkan Üner, belediyeyi evlatları gibi görmek zorunda olduklarını da belirtti.

Çatalca Belediyesi’nin bilabedelle Alarko’ya devir ederek üzerine Biyomedikal Lisesi yapılması planlanan arazinin, firmanın inşaatı yarıda bırakması nedeniyle satışı istenmesi konusunda konuşan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, yapılan sözleşmede belediyenin haklarının gözetilmediğini ve inşaatın tehlike saçtığını öne sürdü. CHP Grubu satışa karşı çıkarken, Başkan Üner borçlarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. 2012 ve 2019 yılları arasında satışı yapılan arazilerden elde edilen gelirin, bugünkü kurdan hesapla 109 trilyon olduğunu, buna rağmen belediyenin 125 trilyon borcu olmasıyla birlikte, 2017 yılından bu yana personele ödenecek paraların durduğunu ifade etmesi şok etkisi yarattı.

“Sırtımızda küfe taşıyoruz” 

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, mecliste yaptığı konuşmada “Bu yeri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden geri aldık, burası bir firmaya bilabedelle verilmişti. Keşke o dönemde daha iyi bir anlaşmayla verilmiş olsaydı da Çatalca Belediyemiz bir şeyler kazansaydı. Ondan da ziyade (seçim döneminden bahsederek) 2019’da halkımızın karşısına çıktığımızda Çatalca Belediyemizin borcunun çok olduğunu söylüyorduk. Hatta bazı konuşmalarda 80 milyon olduğunu söylüyorduk ama bu şekilde konuşurken, başka yerden cevap veriliyor Çatalca Belediyesi’nin 80 milyon borcu varsa sana ne deniyordu ama şimdi bu koltukta biz oturuyoruz, bu küfe şimdi bizim sırtımızda. Küfeyi taşırken yumurtaları kırmadan Çatalca halkına nasıl hizmet yaparız diye düşünüyoruz. 60 diye düşünürsek, 80’e çıktı, 90’a çıktı, 125’e çıktı daha da çıkıyor. İhale yapılmış, ihaleye emanet bırakılıyor, emanetler yenmiş. Bu ihaleyle ilgili iş yapılıyor firmanın borcu bitti sanıyoruz, bir bakıyoruz emanetten borç çıkıyor. Yani biraz edep yahu der insan. Bunların olmaması gerekir. 2017, 2018, 2019 çalışanların ikramiyeleri bile verilmedi. Geldiğimiz günden bu yana bu çocukların paralarını nasıl öderiz, bunları nasıl rahat ettirebiliriz, buradan aldıkları 2-3 bin liralarla ev geçindirmeye çalışıyorlar, onları tökezletmeden nasıl rahat ettiririz mücadelesini veriyoruz” sözlerini paylaştı.

109 milyon nerede?

Başkan Üner “14 trilyona yakın borç ödedik bu güne kadar hiç kimse ‘bu borç bizim ödeyelim’ dediklerini görmedik. Ayhan Bey diyorki; mahkemeye gittiniz. Evet gittik, hiç bir açıklama yapılmıyor, her gün bir yer satılıyor. 2012-2019 yılları arasında, 34 yer satıldı. Satıştan 18 milyon dolar elde edilirken, bu günkü kur olan 5,97 ile 18 milyon doları çarptığımızda, 108-109 trilyonluk satış yapılmış. Hepimiz Çatalca Belediyesi’ni evladı gibi, annesi gibi, babası gibi görmek mecburiyetindedir. Biz çocuklarımızla burada yaşıyoruz. Bizim gidecek hiç bir yerimiz yok. Çatalca Belediyesi batsa hangimizin hoşuna gider. Bütün belediyeler kan ağlıyor. Biz mücadele ederek, 5 yıl sonrasında Çatalca Belediyesi’ni çok daha iyi yerlere getirelim diyoruz” diye konuştu.

İller Bankası’ndan para kesiliyor

Başkan Üner, belediyenin 24 milyon civarında vergi borcu, bu rakama yakın SGK borcu olduğunu belirterek sadece bu kurumlara 50 trilyon lira borç olduğunu, bu nedenden dolayı İller Bankası’ndan gelen 2 milyon 100 bin liranın bir milyona yakın kısmının kesildiğini anlattı.

İcralar göstermelikti

CHP Grup Başkanvekili Ayhan Tutun, Alarko, İstanbul Valiliği ve Çatalca Belediyesi arasında protokol yapıldığını, firmanın yapmadığı için ortada kaldığını söylerken “2019’a kadar o küfeyi biz sırtımızda taşıyorduk” sözlerine karşı çıkan Meclis Üyesi Süheyla Topçu, kimsenin küfe falan taşımadığını ifade etti. Topçu, o dönemlerde belediyede mali işlere baktığını belirterek “İcralar ve diğerleri tamamen düzmeceydi, ben işin içindeydim” sözleri şok etkisi yarattı.

Ormanlı’da bir garip durum

Üner, Ormanlı Mahallesi devir olurken, muhtarlık ve kooperatif kasasındaki paraların hülle ile alındığını belirterek “Yürütmeyi durdurma yapılıyor, 3 günlüğüne yürütmeyi durdurma kaldırılıyor, Çatalca Belediyesi, kasadaki parayı uhtesine alıyor, para alındıkta sonra tekrar yürütmeyi durdurma konuluyor. Şu an Ormanlı Mahallesi açtığı davayı kazandı, biz bir üst mahkemeye gittik. Şu an Ormanlı Mahallesi davayı kazanırsa 3,5 milyona yakın para alacak bizden” sözleri ise, durumun ciddiyetini ortaya koydu.

CHP camiye karşı!

Meclis gündemine gelen Ferhatpaşa Mahallesi’nde cami yapılmasıyla ilgili konuya, CHP’nin red oyu vermesi ‘CHP camiye karşı’ yorumları yapılmasına neden oldu.


Haber: Murat ÖZYILDIRIM

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa