SON DAKİKA

Haber Ekspress

Gençlerin ve emeklilerin yoksullukla mücadelesi

Bir yanda geçinemeyen emekliler, diğer yanda üniversite mezunu genç işsizler… Hikâyeleri farklı ama ortak noktaları yoksulluk

Gençlerin ve emeklilerin yoksullukla mücadelesi
Bu haber 18 Ekim 2024 - 10:05 'de eklendi.

Esenyurt Belediyesinin düzenlediği 2024 İstihdam Fuarı, ülke ekonomisinin geldiği son durumunu gözler önüne serdi. Geçinemeyen emekli baba, maddi imkansızlıklardan dolayı üniversiteye gidemeyen oğluyla birlikte iş için fuardaydı. Baba Abdulcabbar Sevinç, “Beş çocuğum var. Üçü okuyor. Gelirimiz giderimizi karşılamadığı için mecburen çalışmak zorundayım” dedi.

Türkiye’de artan enflasyon ve art arda gelen zamlardan dolayı geçim derdi yaşayan emekliler, iş bulmakta zorlanan üniversite mezunları, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar soluğu Esenyurt Belediyesinin düzenlediği 2024 İstihdam Fuarı’nda aldı. Okudukları alanda iş bulamayan gençler, geçimlerini sağlamak için hizmet sektöründe iş başvurusu yaparken, emekliler ise ek bir gelir kapısı bulmak için firmalarla görüştü. Fuarda emekli bir baba ve oğlunun aynı iş kuyruğunda olması ülkede ekonominin geldiği son durumu da gözler önüne serdi. Maddi imkansızlıklardan dolayı üniversiteye gidemeyen 25 yaşındaki Orhan Sevinç, kardeşlerini okutabilmek için emekli babasıyla birlikte firmalarla görüşerek, geçimlerini sağlayabilecekleri bir iş aradı.

“GELİRİMİZ GİDERİMİZİ KARŞILAMIYOR”

Emekli maaşı ile bir ailenin geçimini sağlayamayacağını belirten Abdulcabbar Sevinç, fuara başvuran yüzlerce emekliden sadece biriydi. Sevinç, “Emekli maaşımla geçinemiyorum. Onun için ek iş yapmam gerekiyor. Beş çocuğum var. Üçü okuyor. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Çalışmak zorundayım” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞLERİMİ OKUTMAK İÇİN OKULU BIRAKTIM”

Oğlu Orhan Sevinç ise şöyle konuştu: “İşe alıyorlar ama verilen maaşlar çok düşük. Kiradayız, asgari ücretle evin geçimini sağlayamıyorum. Günlük işlere gidiyordum işimin yanında ama iki işin yorgunluğuna dayanamayınca işten ayrıldım. 4 aydır iş bulamıyorum. Kardeşlerimi okutmak için günlük işlere devam ediyorum. 14-15 saat çalışıyoruz. Böyle hem bedenen hem de psikolojik olarak yoruluyorum. Belediyemizin böyle bir fuar yapması çok güzel oldu. İnşallah kendim için bir iş bulabilirim.”

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI HİZMET SEKTÖRÜNE MAHKUM EDİLİYOR!

Fuara, iş bulamayan üniversite mezunları da yoğun ilgi gösterdi. Beyaz yakada iş bulamayan lisanslı işsizler, geçinebilmek için mavi yaka işlere başvurdu. Burcu Daşdemir de o gençlerden biri. Kendi mesleğinde iş bulamadığını söyleyen Daşdemir, “Herkes tecrübe istiyor ama biri bizi işe almadan tecrübe edinemeyiz. Üniversite mezunuyuz fakat şu an fabrikalarda iş arıyoruz ya da 17 bin lira maaşla çalışmamız isteniyor. İş başvurusunda bulunuyoruz, herkes 1 hafta sonra döneceğiz diyor. Bu fuar bizim için güzel oldu. Mülakatlara katılamıyorduk, burada hepsi bir arada. Aklımıza uyan yerlere başvuru yapabiliyoruz. İnşallah burası bana da umut kapısı olur” diye konuştu.

“BURADA HERKESE, HER ŞARTA GÖRE İŞ VAR”

Bir buçuk aydır iş aradığını söyleyen 6 çocuk babası Faruk Tüfenci, “İşsiz kalmak çok zor. Bugün fuara gelerek firmalarla görüştüm. Önümüzdeki hafta iş başı yapacağım. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim. Burada herkese, her şarta göre iş var. Herkes kendine göre iş bulabiliyor” ifadelerini kullandı.

“OKUL TAKSİDİMİ ÖDEMEK İÇİN İŞ ARIYORUM”

Okul taksitlerini ödemek için iş aramaya gelen üniversite öğrencisi Rabia Kocabey, “Geçinmek çok zor. Bu durumda olmak istemezdim, ben de okurken arkadaşlarımla gezmek isterdim. Ama hayat şartları maalesef… Emeklilerde dinlenecekleri, torun sevecekleri dönemde çalışmak zorundalar. Çok üzgünüm” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK ÇOK ZOR”

Altı aydır iş aradığını belirten Sinan Öztürk, “Kiracıyım. Önceki iş yerimde 19 bin lira maaş veriyorlardı. Kiram 17 bin lira oldu. Bana 2 bin lira kalıyor. O parayla nasıl geçineceğim? Mecburen işimden ayrılmak zorunda kaldım. Şimdi annem babam yardımcı oluyor geçimimize. İş bulmak zaten zor ama iş bulduktan sonra verilen ücretle de geçinmek zor. Şartlar çok ağır. Bir hafta çalışmazsan resmen bir ay geri gidiyorsun. Kredi kartına başvurmak zorunda kalıyorsun. Ondan sonra onu da ödeyemiyorsun. Ama bu fuar çok iyi oldu. Başkanımız iyi bir şey yapmış. Birçok kişiye umut olacak. Belki de benim için de gelir kaynağı olur” ifadelerini kullandı.

4 BİN 730 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ

Sosyal belediyecilik alanında Esenyurt’ta önemli çalışmalar yapan Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in artan işsizlikle mücadele amacıyla düzenlediği fuara, üç gün boyunca binlerce vatandaş başvurdu. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşen istihdam fuarında sağlıktan teknolojiye, gıdadan tekstile kadar farklı sektörlerden 240 firma, iş arayanlarla bir araya gelerek yüzlerce istihdam sağladı. Fuarda iş sahibi olanlarla birlikte Esenyurt’ta 8 ayda istihdam edilenlerin sayısı 4 bin 730’a ulaştı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber Yazılımı
casibomCASİBOMholiganbet güncel girişcasibom girişcasibom resmiJOJOBETjojobetcasibom güncel adresicasibom güncel giriş 2024​jojobet güncel girişcasibom girişCasibom Girişcasibom girisiCasibomgüncel girişlerCasibom GirişJojobethttps://jojobetgirisler.com/https://jojo-bet-giris.com/casibomjojobet
şanlıurfa urfa