SON DAKİKA

Haber Ekspress

İRAN’DA YENİ DÖNEM İDDİASI: HALEF MÜCTEBA HAMANEY Mİ?

İRAN’DA YENİ DÖNEM İDDİASI: HALEF MÜCTEBA HAMANEY Mİ?
Bu haber 04 Mart 2026 - 1:45 'de eklendi.

 

​İran dini lideri Ali Hamaney’in ABD ve İsrail saldırısında hayatını kaybettiği haberlerinin ardından, Tahran koridorlarında “yeni lider” sesleri yükseliyor. Henüz resmi bir açıklama gelmese de Uzmanlar Meclisi’nin seçimi tamamladığı öne sürülüyor.

Öne Çıkan İddialar ve Gelişmeler:

​Yeni Lider Mücteba Hamaney mi?

İran Uzmanlar Meclisi’nin, Ali Hamaney’in ikinci oğlu Mücteba Hamaney’i yeni dini lider olarak seçtiği iddia ediliyor. 57 yaşındaki Mücteba, babasının politikalarına en yakın isimlerden biri olarak biliniyor.

Gizli ve Hızlı Seçim Süreci:

Fars Haber Ajansı’na göre Uzmanlar Meclisi, güvenlik gerekçesiyle toplantıları gıyaben ve alışılmışın dışında bir yöntemle yürütüyor. Üyelerin, süreci “çok hızlı” tamamlamak üzere olduğu belirtiliyor.

​Geçici Yönetim Devrede:

Resmi duyuru yapılana kadar yetkiler 3 kişilik bir konseyde:

➖️​Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan
➖️​Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei
➖️​Anayasayı Koruyucular Konseyi Üyesi Ali Rıza Arafi

​Mücteba Hamaney Kimdir?

​Savaş Tecrübesi: 1980-88 İran-Irak Savaşı’nda bizzat cephede yer aldı.
​Gölge Lider: Herhangi bir resmi devlet görevi olmamasına rağmen İran yönetimindeki etkisiyle biliniyor.

​Yaptırım Listesinde: 2019 yılında ABD Hazine Bakanlığı, yönetim üzerindeki etkisi nedeniyle onu yaptırım listesine dahil etmişti.

​Not: İran Anayasası’na göre 88 din adamından oluşan Uzmanlar Meclisi, dini lideri (Rehber) seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip tek kurumdur.

 

Haber Editörü: Dilek Bozkurt

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA