SON DAKİKA

Haber Ekspress

Çocuklara portakallı ördek mi yediriyorsunuz?

Esenyurt Belediyesi, fahiş fiyat artışını Sayıştay raporlarına bağlamak istedi.

Çocuklara portakallı ördek mi yediriyorsunuz?
Bu haber 13 Ocak 2020 - 14:35 'de eklendi.

Esenyurt Belediyesi, son dönemde kreşlerde uyguladığı dengesiz fiyat politikası ve 2020 yılı için yapılan fahiş artışı, ‘Satıştay bize zimmet çıkardı’ savunmasının arkasına gizlemeye çalışıyor. Oysa ki aynı şartları taşıyan Beylikdüzü Belediyesi Kreşi’nde aylık ücret 600 TL olarak belirlendi. Şimdi akıllardaki soru şu: Aradaki farkın oluşması için çocuklara ne yediriyorsunuz?

Yüzde 90 zam fahiş değilmiş!

Esenyurt Belediyesi ‘Kamuoyunun Bilgisine’ başlığı altında yayınladığı açıklamada, kreşlere yüksek oranda zam yapıldığını kabul etmezken, ‘bazı gazetelerin’ kamuoyunu yanıltıcı bilgiler verdiğini ifade etti. Oysa ki açıklamanın devam eden bölümlerinde, fiyatların geçen yıl 400 TL olduğunu, 2020 yılı içinse 750 TL olarak belirlendiğini resmi ağızdan doğrularken, aradaki yüzde 90’a yakın zammı ‘fahiş olarak’ görmemeyi tercih etti.

Sayıştay’ın arkasına gizlendiler

Esenyurt Belediyesi’nin, son dönemde uyguladığı dengesiz fiyat politikasının yarattığı kafa karışıklığını Sayıştay’ın üzerine atarak aradan çekilmeyi tercih ettiği görülürken, her yıl yayınlanan ‘Kamu Sosyal Tesisleri’ne İlişkin Tebliğ’de geçen yıl kişi başı asgari 220 TL alınması öngörüldüğü, buna rağmen 400 TL’ye indirdiklerini ifade etmelerinin izahı bulunmuyor. Yönetmelikte 220 TL yetersiz olursa duruma göre ayarlama yapılması da öngürülürken, bu yıl 750 TL olmasının mantıklı bir açıklaması bekleniyor.

Beylikdüzü’nde 600 TL!

Esenyurt gibi daha dar gelirli insanların yaşadığı bir yerde belediyenin kreşi 750 TL olarak belirlenirken, ekonomik durumu daha yüksek olduğu gözlenilen Beylikdüzü’nde belediyenin kreşi 600 TL! Günlerdir seslerini duyurmak için darp edilme pahasına gösteri yapan anneler ise aradaki farkın nereden kaynaklanabileceğini merak ediyor. Uzmanlar, Esenyurt’taki fahiş kreş tarifesinin, daha iyi bir fizibilite yapılmadan ortaya atılan bir rakam olması konusunda hemfikir.

Esenyurt Belediyesi ve anneler arasında ciddi bir gerginliğe yol açan fahiş kreş zammı, belediyenin kamuoyuna yaptığı açıklamayla geçiştirilmeye çalışıldı. Sayıştay’ın geçen dönem meclis üyelerine zimmet çıkardığı belirtilen açıklamada, hem isim vermeden fahiş zam yapıldı haberini yapan Haber Ekspres Gazetesi’nin kamuoyunu yanıltıcı bilgi verdiği söyleniyor, hem de geçen yılla bu yıl arasındaki yüzde 90’lık zammı kabul ediyor. Çelişkiler gözlenen açıklamada “2019 yılı Haziran-Aralık ayları için kreş ücretini çocuk başına 600 TL olarak belirlenmişti. Ancak belediye meclisimizin Mayıs ayında gerçekleşen toplantısında 600 TL’lik ücret 400 TL’ye indirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı, belediyemiz hakkında düzenlediği 2018 Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, belediyemize ait kreşlerdeki ücret tarifesinin düşük olduğuna dikkat çekilmiş hatta bu nedenle dönemin meclis üyeleri hakkında ‘Kamu zararına’ neden oldukları gerekçesiyle ‘zimmet’ çıkarmıştır” denildi. Oysaki, belediyenin kreşine çocuklarını veren anneler, Kemal Deniz Bozkurt’un işbaşına geldiği 2019 yılının ilk yarısı için 300 TL, ikinci yarısı için 400 TL ödeme yaptıklarını ve 2020 yılı haziran ayına kadar artış olmayacağını resmi bir ağızdan taahhüt edildiğini söylüyor. Belediyenin açıklamada verdiği rakamlar ile annelerin ‘biz bunu ödüyorduk’ dediği rakamlar arasında bile farklılıklar bulunuyor.

Yüzde 90 zammı ‘fahiş’ görmediler

Açıklamanın bir bölümünde, 400 TL olan kreş ücretlerinin 750 TL’ye çıkarttıklarını belirtirlerken, arada doğan yüzde 90’a yakın zammı ‘fahiş’ olarak görmemeleri, ilçe halkına bakış açılarını ortaya koydu.

Beylikdüzü nasıl başarıyor?

İkisi de CHP’li olan belediyelerin birisinde 750 TL’lik kreş bulunurken, diğerinde 600 TL’ye kreşi ayakta tutabilme becerisinin nasıl olduğu merak edilirken, Esenyurt’ta yapılan fiyat belirlemesinin derinlemesine araştırılmadan yapıldığını gözler önüne serdi. Belediyeler halkına yaptığı hizmetlerde kar marjını düşünmeden, hem halkı hem de kurumu zarara sokmayacak bir tarife ortaya koyması gerektiği üzerinde duran hesap uzmanları “Bu işler seçim meydanlarında nutuk atmaya benzemez” sözlerini paylaştı.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa