SON DAKİKA

Haber Ekspress

Karganın zekasının sırrı ebeveyn ilgisi

Philosophical Transactions of the Royal Society B’de yayımlanan çalışma, zekânın evrimine yönelik, ebeveyn ilgisinin merkezi rol oynadığı yeni bir bakış sunuyor. Araştırmacılar, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki ebeveyn bakımının öğrenme becerisi ve hayatta kalmayı sağlayan yetenekleri kazanma ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu anlamak için Sibiryaalakargası ve Yeni Kaledonyakargası türlerini yıllarca doğal yaşamlarında gözlemledi.

Karganın zekasının sırrı ebeveyn ilgisi
Bu haber 19 Temmuz 2020 - 15:14 'de eklendi.

İsveç’te genç Sibiryaalakargalarının tehlikeli bir yırtıcıyı tanıma ve içindeki yiyeceklere ulaşmak için karmaşık bir kutuyu açma becerilerini test eden araştırmacılar, ebeveynleriyle daha uzun süre geçiren kargaların yapılan testlerde daha başarılı olduğunu ve sonuç olarak, daha uzun yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Bu karga türünde ebeveyn bakımı 4 yılı bulabiliyor. Güney Pasifik’te bir takımada olan Yeni Kaledonya’daki çalışmada ise kargaların yiyeceklere ulaşmak için alet kullanma becerilerini nasıl kazandıkları gözlemlendi. Yavruların çırpıları kullanma becerisi kazanmalarının yaklaşık bir yıl aldığı belirtiliyor.

Bu türün yavruları ebeveynleri ile birlikte üç yıla kadar kalıyor. Araştırmacılar, ebeveynler ve diğer yetişkinlerin yavru kargalara son derece toleranslı olduğuna dikkat çekiyor. Yetişkinler yiyeceğe ulaşmak için bir çırpı kullanırken yavruların yakından izlemelerine izin verir, çırpı hırsızlığına ve yavruların fiziksel temasına göz yumar.

Bu hoşgörülü öğrenme ortamının bir sonucu olarak, Yeni Kaledonyakargalarının tüm kargalar arasında vücut boyutuna oranla en büyük beyne sahip olduğu ifade ediliyor. Araştırmacılar, bilişsel becerilerin gelişimi üzerinde ebeveyn ilgisinin kilit rolünün şimdiye kadar göz ardı edildiğini belirtiyor.

Uzun süreli bakımın öğrenme ve zeka için önemli sonuçları olduğunu ifade eden araştırmacılar, ebeveynlerin yavrularına sağladığı güvenliğin öğrenme fırsatları için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Derleyen: MURAT ALTAŞ

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa