SON DAKİKA

Haber Ekspress

DERVİŞ ZAİM: OSMANLI’DAN İLHAM ALIYORUM

DERVİŞ ZAİM: OSMANLI’DAN İLHAM ALIYORUM
Bu haber 29 Mart 2019 - 12:47 'de eklendi.

Başakşehir Belediyesi’nin kültür-sanat sezonunun klasiklerinden Film Okuma Atölyesi’nde, usta yönetmen Derviş Zaim’in yazıp-yönettiği “Balık” filmi ele alındı. Zaim, filmlerini yaparken Osmanlı harp sanatından ilham aldığını söyledi.

Başakşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Nuray Kayacan’ın yaptığı Film Okuma Atölyesi’nde, insan ve tabiat ilişkisini anlatan “Balık” filmi yorumlandı. Türkiye’nin çevre konularına daha duyarlı olması gerektiğini belirten Senarist ve Yönetmen Derviş Zaim, “Çevre konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan bu tarz filmlerde bir hayvan merkeze alınmalı. Bunu çok önemli bir mesele olarak görüyorum.” dedi.

“Filmler tehlikeyi gösterebilmek için var” 

Filmi büyük bir özveriyle çektiklerini ifade eden Zaim, şunları kaydetti: “Ülkeler, gelişmelerini tamamladıktan belli bir süre sonra çevreye ilişkin tahribatların farkına varıyor. Filmler bunun için var zaten. Filmler insanlara tehlikeyi gösterebilmek için, en azından olabilecek şeyleri gösterebilmek için vardır. Şimdi dünyada ne yazık ki tercih edilen filmler, türler malum. Alışkanlıklar klasik sinemanın ağırlığını geçemiyor.”

“Hayat değişir, insanlar değişir” 

Kariyerinin başından beri çizgisini korumaya gayret ettiğini dile getiren Derviş Zaim, “Bazı yönetmenler vardır ya da bazı yazarlar. Siz de bilirsiniz ‘Benim tavrım budur, üslubum budur, daha da başka bir şey bana uymaz, ben buldum oturdum’ vs. yaklaşımındadırlar. Hâlbuki hayat değişir, insanlar değişir. Dolayısıyla değişen bir şeyin içerisinde bulunan bir özne olarak bizlerin eleştiriye açık olmasında yarar vardır. Elbette bir iskeletimiz olmalıdır ama aynı zamanda insanın eleştiriye açık olması lazımdır.” ifadelerini kullandı.

“Türk sineması hala keşfedemedi” 

Türk sinemasının ülkenin sahip olduğu zengin kültür birikimini keşfedemediğine dikkat çeken usta yönetmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim gibi bir kültüre, coğrafyaya sahipseniz çok zengin bir platformun üzerine çıkıyorsunuz demektir. Şahsen ben filmlerimi yaparken Osmanlı harp sanatından ilham alıyorum, onun bir özelliğinden yararlanarak sinema filminin farklı bir havaya bürünmesine çalışıyorum. Klasik Osmanlı minyatürüne bakıyorum, bunu sinemaya aktarmaya çalışıyorum.”  

Film Okumaları Atölyesi, Senarist-Yönetmen Derviş Zaim’in katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa