SON DAKİKA

Haber Ekspress

Devlet Bahçeli’den ABD’ye sert tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD ile yaşanan krize ilişkin düzenlediği basın toplantısında sert konuştu.

Devlet Bahçeli’den ABD’ye sert tepki
Bu haber 15 Ağustos 2018 - 15:43 'de eklendi.

Bahçeli’nin konuşmasından satır başları:

ABD kaynaklı husumet ablukasıyla karşı karşıya olduğumuzu net olarak görüyoruz. Döviz kurlarının ardına gizlenip, ülkemize kin ve nefret saçan mihrakların karalık senaryolarına şahit oluyoruz.

Yaşadıklarımız her yönden ibretliktir. İnfial vericidir. Her bakımdan isyan ettiricidir. 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsünün ekonomik ayağını tamamlamak amacıyla harekete geçen odaklar spekülasyon silahını çekmişlerdir. Türkiye kur üzerinden kurcalanmak, döviz üzerinden kundaklanmak istenmektedir. Buna tahammül edemeyiz, tepkisiz duramayız.

Bugünkü basın toplantısında, ülkemizin maruz kaldığı ekonomik, diplomatik ve siyasi tehditleri özet halinde değerlendirip partimizin tavrını bir kez daha aziz milletimizle paylaşacağım.

“Türkiye bir yandan da doğal afetlerle uğraşmaktadır”

Türkiye bir yanda ekonomik afetin içine çekilmek istenirken, diğer yanda doğal afetlerle de boğuşmaktadır. Sel ve yangın felaketleri elbette hepimizi derinden üzmüştür. Özellikle geçen hafta Ordu’nun Perşembe Fatsa Ünye Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde yaşanan sel felaketleri, taşkınlar ve heyelanlar yüz binlerce vatandaşımızın zarar görmesine yol açmıştır. Her ne kadar bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 vatandaşımız yaralanmışsa da tesellimiz kayıp ve acıların daha fazla olmamasıdır. İnanıyorum ki afet bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın yaraları sarılacaktır. Evlerinden barklarından tahliye edilenlerin kısa zamanda telafi edilecektir. Heder olan fındık üreticilerine gerekli desteğin verileceğini ümit ediyorum. Ülkemizin farklı il ve ilçelerinde yaşanan doğal afetlerden olumsuz etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

“Nice zorluklar aşılarak bugünlere gelmiştir”

Müttefik olmanın kavrayıcı bir adabı, kuşatıcı bir ahlakı, kuvvetli bir anlamı vardır ve olmalıdır. Buna bağlı ve sadık kalındığı müddetçe karşılıklı ilişkiler istikrarlı, iradeye dayalı olacaktır. Hiçbir ittifak ilişkisi tek yanlı işlemeyecektir. Hiçbir ittifak ilişkisi bir tarafın sürekli geri adım atmasıyla, diğer tarafın sürekli tacizleriyle ileriye taşınamayacaktır. Türkiye ABD arasında kurulan ortaklık ve ittifakın mazisi eskiye dayanmaktadır. İki ülkenin egemenlik hukukuna saygı çerçevesinde yürüttüğü ittifaklar nice zorlukları aşarak bugünlere gelmiştir.

Türkiye her zaman sağ duyulu davranmıştır. Türkiye politikalarını ve stratejik pozisyonunu belirlerken müttefikliğe gölge düşürmemeye özen göstermiştir. Fakat aynı siyasi tutum ve ilkeli duruşu ABD yönetimlerinden göremediğimiz de hazin bir gerçektir. Ülkemiz on yıllarca ABD menşeili açık veya örtülü operasyonlara maruz kalmış, halen bununla da muhataptır.

“ABD’nin başkanlık koltuğunda saldırgan bir şahıs var”

ABD’nin Başkanlık koltuğunda hali hazırda skandal ve saldırgan bir şahıs oturmaktadır. Beyaz Saray yönetimi denge ve denetimden uzaklaşmıştır. Hiçbir değer ve ölçüyü tanımamaktadır. Hiçbir kuralı takmamaktadır. Başına buyruktur, dayatmacıdır, kabadır, kontrolsüzdür. Hezeyandan hezeyana koşmakta müttefikliği çiviye asmaktadır.

İnsanlığın huzur ve esenliğini yakından tehdit etmektedir. ABD Başkanı ve onun sağına soluna konuşlanmış para ve sermaye çeteleri Türkiye’nin ekonomi cephesini düşürmenin hedefine odaklanmıştır. Üzerimize doğrultulan döviz ve kur silahı buna işaret etmektedir. Trump müttefiklik hukukunu yok saymıştır. İki ülke arasındaki tarihi diyalogları twitter açıklamaları kanalı ile dinamitlere kilitlenmiştir. Yaşananlar tek kelimeyle utanç vericidir. Yüz kızartıcı bir ayıp ve ahlaksızlıktır.

“Türkiye olağandışı bir saldırı altındadır”

Türkiye olağandışı bir saldırı altındadır. Bu saldırıların hedefinde Türk milleti yer almaktadır. Milli paramıza, milli ekonomimize saldırılar fren tutmaksızın devam etmektedir. Doymak ve kanmak bilmeyen bir ihtirasın pençesinde kıvranan Trump küresel sistemin çıban başı, küresel ekonominin istikrarsızlık odağı haline gelmiştir.

Döviz fiyatlarındaki yükselişin hiçbir ekonomik temeli, teorik izahı yoktur. Aransa bile bulunamayacaktır. Türkiye ekonomisinin zaaf ve açmazları varsa da bunlar dövizdeki tırmanışın bahanesi değildir.

“Kurla kurulmadık, dövizle devrilmeyiz”

ABD’nin Türkiye hazımsızlığı ileri boyuttadır. İstiyorlar ki ağızlarına bakalım, karşılarında el pençe divan duralım. ABD, Türk milletini ya tanımıyor, ya tanımak istemiyor. Hiçbir güce tamah edemeyiz, hiçbir tehdide tamam demeyiz. Türk milleti zulme ortak olmaz, zalime gözyummaz. Ekonomik darbecilere, faiz lobilerine sonu cefa da sefa da olsa eyvallah etmez. Biz kurla kurulmadık, dövizle devrilmeyiz.

Türkiye’de at koşturmayı, ekonomik çakalların serbest dolaşımını arzuluyorlar. Başaramayacaklar, Türk milletini yenemeyecekler, bu savaşı muzaffer yenemeyecekler. 1915’te Çanakkale’yi geçemediler, 2018’de Ankara’yı geçemeyecekler. Biz kuru ekmek, kuru soğanla da yaşamasını biliriz, yeter ki bağımsız yaşayalım. Başka Türkiye yoktur.

Ederi 1 dolar eden hainlerin havaya uçması, düşmanlıktır, düşmana da ne yapılacağı bellidir. Kim ekonomik tribülanstan el ovuşturuyorsa sütünde leke vardır. Doları yükselterek kaldıkları yerden devam için çırpınıyorlar. 15 Temmuz’da atılan bombalarla, pimi çekilen döviz bombası aynı yerde imal edilmiştir.

Türk milleti bu oyunu da bozmaya muktedirdir. Bu bağımlılığı sorgulamanın tam vaktidir. Türkiye yeni bir ekonomik modeli tartışmalıdır. Yabancı sermaye gelsin ancak getirdiğinden fazla götürmesine izin veremeyiz. Biz akıl sağlığı tartışmalı bir siyasetçinin mesajlarına mı, milletin yüksek erdem ve enerjisine mi dikkat edeceğiz?

Siyasetten ekonomiye, üniversitelerden bürokrasiye kadar herkes mesuldür. Sele kapılmış saman çöpü gibi sürüklenemeyiz. Hayranlık duyduğumuz tarihimiz vardır. Biz Türkiyeyiz, hep birlikte Türk milletiyiz. 1944’ten beri hegamonya kurmuş dolardan büyüğüz. Dövizle önümüzün kesilmesini düşünmek sefil bir çılgınlıktır.

Boykota destek

Ekonomik bağımlılık siyasal bağımlılık demektir. Bunu yargılamanın tam vaktidir. Geçen hafta açıklanan yeni ekonomik yaklaşım isabetlidir. Yabancı sermaye gelsin buna itirazımız yoktur. Ama getirdiğinden fazla götürmesine de son verilsin. Biz sermayenin çıkarına mı bakacağız? Milletin çıkarına mı? İçinde bulunduğumuz çağa kendi kültür değerlerimizle değiştirme imkanını kaybedersek bilinsin ki tükenişimiz kaçınılmaz olacaktır. Bu hususta siyasetten ekonomiye, üniversitelerden bürokrasiye kadar herkes birinci derece mesul ve vazife sahibidir. Sele kapılmış saman çöpü gibi sürüklenemeyiz. Halen 7 düvele karşı bir olmalıyız, uyanık hareket etmeliyiz. Biz bir çılgın tanırız. O da destan destan büyüyen Çılgın Türklerden başkası değildir. Döviz çıktıkça ağızlarının suyu akan, başları dönen satılmışlar bellidir. Niyetleri yüzeye vurmuştur. Gün birlik olma günüdür. Hükümetin, STK’larının, iş aleminin, ekonomik aktörlerin ve elbette aziz milletimizin dövizdeki spekülatif ataklara tepki ve mukavemeti takdire şayandır. ABD menşeli teknoloji ürünlerine ve bazı mallara yönelik boykot kararlarını, ek mali yükümlülüklerini samimiyet ve yüreklilikle desteklediğimizi ilan ve ifade ediyorum.

 

DHA

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa