SON DAKİKA

Haber Ekspress

DİRENİŞTE 110 GÜN GERİDE KALDI

BEYSAN Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Logo Group’a ait K.T Deri şirketinin işverini, işçilerin sendika değiştirmelerine öncülük eden Sinan Akçora ile Menderes Türk’ü işten attı. DİSK Tekstil İşçileri Sendikası tarafından başlatılan direnişe fabrika çalışanları da destek vermeye devam ediyor.

DİRENİŞTE 110 GÜN GERİDE KALDI
Bu haber 27 Aralık 2020 - 12:10 'de eklendi.

İki çalışanın haksız yere işten atıldığı Logo Group’a ait K.T Deri şirketinin önünde direniş çadırı kuran DİSK Tekstil İşçileri Sendikası adına Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu ile söyleşi yaptık, direnen işçilerin yanında olduğumuzu dile getirdik.

ÇALIŞANLAR TÜRK-İŞ’İ, İŞVEREN DİSK’İ İSTEMEDİ

Haber Ekspress: Logo Group’a ait K.T Deri şirketinde neler yaşandığını kısaca anlatır mısınız?

Asalettin Arslanoğlu: Burada daha önce Türk-İş’e bağlı Deriteks Sendikası örgütlüydü. Daha sonra işçiler toplu olarak bu sendikadan istifa ederek DİSK Tekstil İşçileri Sendikasına geçtiler ve bir daha Deriteks ile toplu pazarlığa oturmak istemediklerini beyan ettiler. Bunun duyulmasının ardından işveren, işçileri toplayarak “Ben DİSK’le masaya oturmak istemiyorum, tekrar Deritekst’e dönün aksi takdirde ya fabrikayı taşırım veyahut kapatırım” şeklinde tehditte bulundu.

Haber Ekspress: Kabul edilemez bir tehdit. İşçiler nasıl tepki gösterdiler?

Asalettin Arslanoğlu: İşçi arkadaşlarımız oralı olmadılar. İşveren bunda başarılı olamayınca Deriteks Sendikasını fabrikaya aldı. Bu kez de onlar işçilere baskı yapmaya başladı. “Bu kriz ortamında işten atılacaksınız, işsiz kalacaksınız” diyerek baskı uyguladılar ama onlar da başarılı olamadılar.

SİNAN AKÇORA İLE MENDERES TÜRK’Ü İŞTEN ATTI!

Haber Ekspress: Denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan işveren bundan sonra hangi hamleyi yaptı?

Asalettin Arslanoğlu: Başarısız olan işveren 4 Ağustos 2020 tarihinde Baştemsilciyi ve örgütlenmeye önderlik eden arkadaşımızı işten attı. Diğerleri de korkup DİSK Tekstil İşçileri Sendikası’ndan istifa etsinler diye. Aynı gün direnişe başladık ve öncelikle işverene, bu yaptığının yanlış olduğunu söyledik, arkadaşlarımızı tekrar işe almasını talep ettik. Talebimiz çok basit; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bize verilen bir yetki belgesi var. Bunun tanınmasını ve DİSK’in burada yasal sendika olarak kabul edilmesini, bir de işten atılan iki arkadaşımızın tekrar işe alınmasını istiyoruz.

“İŞVEREN BİZE DEĞİL, DEVLETE İTİRAZ EDİYOR”

Haber Ekspress: Bu çok doğal bir istek. Peki size göre işverenin amacı ney?

Asalettin Arslanoğlu: İşverenin düşüncesi şu: “Nasılsa Türkiye’de adalet çok geç tecelli ediyor. İşten attığım kişiler mahkemeye gitsinler -ki zaten gittik-. Mahkemenin sonuçlanması birkaç sene sürer, bu süre içinde işçi pes eder” düşüncesinde. Aslında işveren bize değil, Devlete, devletin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kayıtlarına itiraz ediyor. Bakanlık; işçilerin yüzde 65’i DİSK’in üyesidir ve yetkilidir diyor, işveren ise “hayır” diyor ve dolambaçlı yollara giriyor. Amacı; süreci uzatarak diğer işçilerin DİSK’ten istifa etmelerini sağlamak. Aslına bakarsanız işveren şöyle diyor: “Sizin hangi partiye oy vereceğinizi de ben belirlerim, hangi derneğe, hangi sendikaya üye olacağınızı da ben belirlerim.”

Haber Ekspress: Anlaşılan, işveren işi baya sürüncemeye götürmekte kararlı görünüyor.

Asalettin Arslanoğlu: Evet ama biz de boş durmuyoruz. Mahkeme süreçlerinin yanı sıra bu olay; DİSK Tekstil İşçileri Sendikası’nın da üyesi olduğu sendikalarımızın dünya örgütü IndustriAll Global Union aracılığıyla K.T Deri’nin müşterilerine taşındı. Üretimin yüzde yetmiş-yetmiş beşini almakta olan İsveç şirketi H&M, K.T Deri’de bağımsız denetim yaptırdı. Kocaeli Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin yaptığı denetim raporu, işçileri ve DİSK Tekstil İşçileri Sendikası’nı haklı buldu ama işveren bu defa da “Denetim raporunu ve H&M dahil müşterilerime imzaladığım taahhütleri kabul etmiyorum” dedi. Şimdi de üretimini taşeron firmalara kaydırarak işçilerini “Ücretsiz izne, kısa çalışmaya göndereceğim” diye tehdit etmektedir. Bu konuyu da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na taşıyacağız.

“İŞÇİYİZ AMA KÖLE DEĞİLİZ”

Haber Ekspress: Çadırın içerisi de dışarısı da çalışanlarla dolu ve direnişe destek veriyorlar. Korkmuyorlar mı işten atılmaktan?

Asalettin Arslanoğlu: Çay molalarında, öğle yemeğinde, iş çıkışında tüm çalışanlar işverenden çekinmeyerek çadırımıza gelmekte ve direnişe destek vermekteler. Bu da onların tercihlerini açıkça göstermektedir. Ayrıca çalışan arkadaşlarımız o günden beri mesaiye de kalmayarak tepkilerini ortaya koymaya devam ediyorlar. “İşçiyiz ama köle değiliz” diyorlar ve arkadaşlarına destek veriyorlar.

Haber Ekspress: Gazetemiz, her zaman olduğu gibi emekçilerin yanında olmaya devam edecek. Bir telefon kadar yakınız sizlere.

Asalettin Arslanoğlu: Geldiğiniz ve bizlere moral verdiğiniz için teşekkür ederiz. Direnişimiz sonuna kadar devam edecek.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa