SON DAKİKA

Haber Ekspress

Gülistan Doku için Türkiye genelinde eylem yapıldı

Gülistan Doku için Türkiye genelinde eylem yapıldı
Bu haber 06 Ocak 2021 - 23:51 'de eklendi.

Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybedilişinin üzerinden 1 yıl geçti. Ülke genelinde sokağa çıkan kadınlar bir kez daha “Gülistan Doku nerede?” diye sordu…

Munzur Üniversitesi Öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının birinci yıl dönümü dolayısıyla kadınlar, bir senedir bıkmadan yetkililere sorduğu soruyu tekrarladı: Gülistan Doku nerede?

Ülke genelinde sokağa çıkan kadınlar, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sorarak etkin bir soruşturma yürütmeyen yetkilileri bir kez daha göreve çağırdı. “Gülistan’a ne oldu?” diye soran kadınlar, “Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı? Gülistan bulunana kadar akıbetini sormaktan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.


DERSİM: “ZAYNAL ABAKAROV’U NEDEN KORUYORSUNUZ?”

Dersim’de Dersim Kadın Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya; Gülistan Doku’nun ailesinin yanı sıra siyasi ve parti ve kurum temsilcileri de katıldı. Platform adına açıklama metnini okuyan Damla Çınar, bir yıldır yalnızca intihar ihtimalinin araştırıldığın belirterek, ‘Soruşturma genişletilsin ve çok yönlü bir araştırma yapılsın, Zaynal Abakarov şüpheli olarak soruşturmaya dahil edilsin’ çağrısına sessiz kalındığını aktardı.

Zaynal Abakarov’un yargılanmasını istediklerini belirten Çınar, “Gülistan kaybedildikten sonra Zaynal’ın ifadesi evde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen Zaynal hiç sorgulanmadı. Zaynal’ın evinde ve babasının aracındaki kan, tükürük ve doku örnekleri araştırılmadı, ailenin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi” dedi.

“Biz kadınlar bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz” diyen Çınar, “Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Gülistan neden sadece suda arandı? Gülistan bulunana kadar akıbeti sormaktan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Açıklamada konuşan Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku da “Gülistan’ıma ne oldu? Ben her akşam kafamı yastığa koyunca bu soruyu soruyorum. Gülistan intihar etti diyorlar, intihar edecek biri neden kitap alsın, niye anne ben eve geleceğim desin. Her gün kadınlar öldürülüyor. Kadınlar ölmesin. Bu yıl Gülistanlar ölmesin. Bizim yüreğimize ateş düşürenlerin de yüreğine ateş düşsün” diye konuştu.

DİYARBAKIR

“BULUNMASI İÇİN TÜM İŞLEMLER YAPILSIN”

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık, “Gülistan’ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un, üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerin çeliştiğini, MOBESE kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin kesinlik olduğunu ancak soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı” dedi.

Gülistan’ın ailesinin ve yakınlarının yürüttüğü hukuk mücadelesine karşı baskılara maruz kaldığını belirten Işık, Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunması için gerekli tüm işlemlerin yapılması talebinde bulundu.


İZMİR: “GÜLİSTAN BULUNSUN, ZAYNAL YARGILANSIN”

Gülistan Doku için Adalet Komisyonu İzmir’de, Gülistan Doku’nun 1 yıldır kayıp olmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri caddesi Halk Bank önünden bir araya gelen kadınlar sık sık, “Gülistan Doku nerede?”, “Zaynal yargılansın Gülistan bulunsun”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Berfin Gündoğan, “Biz kadınlar Gülistan’ı bir yıldır soruyoruz. Bir yıldır Zaynal Abakarov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın taleplerini haykırıyoruz” dedi.

“Kaybedilen ve katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz. Kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Ancak biz kadınlar birbirimizi iyi tanıyoruz. Erkek devletin barikatlarını birlikte aşıyoruz” diyen Gündoğan, tüm kadınları Gülistan ve kaybedilen diğer kadınlar için adalet mücadelesine çağırdı.

Ayrıca Dikili Kadın Platformu da Atatürk Meydanı’nda “Gülistan Doku nerede?” diyerek basın açıklaması yaptı.


ANTEP: “GÜLİSTAN İÇİN BAĞIRIYORUZ”

Antep’te KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan SES Şube Başkanı Serpil Dağdemir, Süleyman Soylu’nun kadın cinayetlerinin yüzde 21 azaldığını açıkladığı gün, Antep’te 24 yaşındaki bir kadın altı aylık bebeğiyle yaşadığı evinde karnından tabancayla vurulmuş bulundu. Azaldığı söylenen ama artan cinayetler için 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talebimizi yineliyoruz. Gülistan “Sen bağır ki şiddet sussun” diyerek kadınların sesi oldu, bizler de bu kez Gülistan için bağırıyoruz. Gülistan’ı biz kadınlar bulacağız” dedi.

ADANA

GÜLİSTAN DOKU’NUN ABLASI: BİZDEN ONU UNUTMAMIZI BEKLEMEYİN

Üniversite Kadın Meclisleri Adana’da Dersim’de geçe yıl bugün kaybolan Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için basın açıklaması gerçekleştirdi. Atatürk Parkı’nda gerçekleşen açıklamaya Gülistan Doku’nun ailesi de katıldı. Doku’nun ablası Şilan Filiz, “Kardeşimi neden bulamıyorsunuz? Zaynal Abakarov’u sorgulayacağınıza ablam Aygül Doku’yu yargılıyorsunuz. Bir ablanın kardeşini araması suç mu? Biz Süleyman Soylu’nun bize verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Bizden Gülistan’ı unutmamızı beklemeyin. Her geçen gün, her saat nefes almak bizim için daha da zorlaşıyor” dedi.

“ÇAĞRILARIMIZA YETKİLİLERDEN YANI GELMİYOR”

Üniversite Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını okuyan Duygu Baytekin yetkililere seslenerek “Görevinizi yapın ve Gülistan’ı bulun” dedi. İlk günden beri Gülistan’a ne olduğunu sorduklarını dile getiren Bayekin, “Yetkilileden hiç bir yaıt gelmiyor. İçişleri Bakanlığı hiç bir açıklama yapmadan arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan kaybolmadan hemen önce baş şüpheli ile tartışmıştı. Daha sonra  Gülistan’ın aynı kişi tarafından iki kez alı konulduğu ortaya çıktı ama şüphelinin ifadesi dahi alınmadı. Şüpheliyi ülkeye getirme kararı alındı ancak bu karar da uygulanmadı” dedi. Kadınlar olarak Gülistan’ın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Baytekin, “İstanbul Sözleşmesi’nde açıkça belirtilen devletin soruşturma yükümlülüğüü yerine getirilenedek Gülistan için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

İSTANBUL

Gülistan Doku için Beşiktaş’ta da eylem yapıldı. Kadınlar, “Tam Bir Yıldır Soruyoruz Gülistan Doku Nerede?” yazılı pankart açarak Doku’nun bulunmasını istedi.

Beşiktaş Meydan’da bir araya gelen kadınlar, “Tam Bir Yıldır Soruyoruz Gülistan Doku Nerede?” yazılı pankart açarak eylem yaptı. Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçtiğini ve bir sonuca ulaşılamadığını söyleyen kadınlar, “Gülistan Doku Nerede?” diye sordu. Gülistan Doku’nun fotoğraflarını taşıyan kadınlar, Doku’nun bulunmasını istedi.


KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu üyeleri, İzmit Belediye İş Hanı önünde yaptıkları eylemde Gülistan Doku’nun akıbetini sordu.

Kocaeli Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Cemile Gültepe, 1 yıl boyunca yaşananları anlattı. Gülistan’ın bulunması için gerekli adli ve idari işlemlerin yürütülmediğini vurgulayan Gültepe, “Soruşturmanın tarafsız ve bağımsız bir birim tarafından yürütülmemesi, şüpheliler hakkında gerekli koruma tedbirlerinin uygulanmaması, tüm delillerin toplanmaması, soruşturmanın ‘intihar’ eksenli yürütülmesi, aramaların sadece suda devam ettirilmesi hususları karşısında; Gülistan’ın bulunması için gerekli adli ve idari işlemlerin titizlikle ve ivedilikle yürütülmediği açıktır” dedi.

“TÜM YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”
Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesini istediklerini söyleyen Gültepe, “Kadınların her gün maruz kaldıkları taciz, tecavüz, şiddet, kaçırılma, ısrarlı takip ve öldürülme gerçekliği karşısında; 1 yıldır kayıp olan Gülistan’ın soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesi ve ayrımcı pasiflik hukuken ve vicdanen kabul edilemez. Gülistan Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara ‘intihar odaklı’ değil, öldürülme-kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bugün Kocaeli’de yaşanan kadın cinayetine de değinen Gültepe, “Kartepe’de Sevda Kösecik’in henüz 33 yaşındayken eski eşi tarafından çocuklarının gözleri önünde öldürüldüğünü üzüntüyle, öfkeyle öğrendik. Kadınların kaybedildiği, öldürüldüğü, şiddete, tacize, istismara maruz bırakıldığı eril düzeni yıkıp eşit, özgür, adil bir dünyayı var edene kadar susmuyoruz” dedi.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Gülistan Doku için Attalos Heykeli önünde açıklama gerçekleştirdi. Platform adına konuşan Nilcan Balıkçı, her gün kadınların öldürüldüğünü belirterek, “Bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da adaleti biz sağlayacağız” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa