SON DAKİKA

Haber Ekspress

KARAMOLLAOĞLU : DEVLET ŞEFFAF DEĞİL!.

KARAMOLLAOĞLU : DEVLET ŞEFFAF DEĞİL!.
Bu haber 27 Nisan 2022 - 16:57 'de eklendi.

Tv Programcısı – Haberekspress Gazetesi Yazarı – Sosyolog Neslihan KARAYILAN,
6 lı masa Liderlerinden, CHP Genel Başkanı Sn. Kemal KILIÇDAROĞLU, Deva Partisi Genel Başkanı Sn. Ali BABACAN ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Sn. Ahmet DAVUTOĞLU,
Demokrat Partisi Genel Başkanı Sn. Gültekin UYUSAL’ dan sonra,
Saadet Partisi Genel Başkanı Sn. Temel KARAMOLLAOĞLU ile
(22 Nisan – 2022) tarihinde biraraya geldi.

Ankara Saadet Partisi Genel Merkez binasında biraraya gelerek Neslihan KARAYILAN ın sorularını cevapladıran Genel Başkan Sn.Temel KARAMOLLAOĞLU Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

KARAMOLLAOĞLU : “Adalet mülkün temelidir ve devlet adalet üzerine inşa edilir.”

 

Neslihan KARAYILAN : Sn. Genel Başkanım, 6 lı masa adıyla toplumda karşılık bulan liderler arasında abi durumundasınız. Yanı sıra seçmen kitlenizi de göz önünde bulundurarak bugüne kadar gelinen süreci anlatır mısınız?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Bu 6 lı masanın temel özelliği, kabul edilen Başkanlık sisteminin değiştirilip yeniden parlamenter sisteme geçiş için sağlanan bir ittifak. Ana hedef, koalisyon gibi bir şey değil. Çünkü koalisyon yapmak için iktidarda olmak gerekir.
Bizim geçmişte ilk temasımız, teklif edilen Başkanlık sistemine karşı bir tavır koymaktı. Ama başarılı olamadık, referandumla Başkanlık sistemi kabul edildi. Kabul edildikten sonra yapılan seçimlerde bu durum daha da somutlaştı. O zaman Sn. Kemal KILIÇDAROĞLU (CHP), Sn. Meral AKŞENER (İYİ P.), Sn. Gültekin UYSAL (D.P) ve biz olmak üzere dört Genel Başkan vardı. Başkanlık sisteminin değiştirilmesi dışında ekonomi, eğitim, dış politikalar gibi politik gündemler ile ilgili herhangi bir görüşmemiz olmadı.
Ve sonuç olarak istediğimiz neticeye ulaşamayınca parti başkanları yani her parti kendi adayını çıkarmış oldu.

Neslihan KARAYILAN : Peki, halkımızın içinde bulunduğu ekonomik, siyasi ve sosyal problemleri, hayat pahalılığı, kanayan yaramız işsizliği göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapar mısınız?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Aslında bu anlamda umutluyuz ancak şartlar düne nazaran değişti. İster istemez öncelikle bir numaralı mesele, yine bu sistemin değişmesi. Yani biz müşterek bir aday belirlersek seçimde başarılı olma ihtimalimiz artar. Ancak seçimin arkasından alınan neticeye göre tekrar parlamenter sisteme dönmek sürecinde bir takım icraatlara ihtiyaç var. Ekonomi de olsun, dış politika da olsun bizim bu konularla ilgili de bir hazırlık yapmamız düşünüldü lakin herhangi bir adım atılmadı.
Birinci mesele, sistemin değişmesi, ikinci mesele geçiş sürecinde bu ülke nasıl yönetilecek? Ve sonrasında ana politikalarda ki temel ilkeler. Bunları mutlaka belirlememiz gerekiyor.

Neslihan KARAYILAN : Geçmişten günümüze çok iyi tanıdığımız ve hareketiniz içerisinden çıkan mevcut siyasi iktidar, karar mekanizmalarını ve gelecekle ilgili seçimlere yönelik bir değerlendirme yapar mısınız?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Evet, geçmişte bizimle beraberdi ama bizden tamamen koptular. Kendi değişleriyle, “gömlek çıkardılar, yeni bir gömlek giydiler.” Ve bizim politikalarımızı bütünüyle terk ettiler.
Sistem dediğimiz de değerler önemlidir. Eğer “islam” diyorsanız islamın en önemli özelliği adalet mefhumu un en üst seviyede ele alınması gerektiğini biliyor olmanız gerekir. Yani siz adil değilseniz hangi türküyü çağırırsanız çağırın onun Müslümanlıkla bir alakası olmaz.
– Peki, uzun vadede 6 lı masanın uyumu nasıl, ne durumda?
– Bu yüzden zaten biz ittifak edeceğimiz temel ilkeleri belirlemek durumundayız. Ve bunun başında da “Adalet” geliyor. Adalet konusunda fikir, düşünce, inanç hürriyeti konusunda bu 6 lı masada bir fikir karışıklığı olacağı kanaatinde değilim.
“Adalet mülkün temelidir ve devlet adalet üzerine inşa edilir.” Şeffaflık esastır ama ne yazık ki, şu anda böyle bir şey yok, göremiyoruz. Devlet şeffaf değil. Özellikle ekonomik anlamda ihalelerin büyük bir kısmı kapalı kapılar ardında yapılıyor. Onun için de bizim bu noktada aramızda ihtilaf olacak konulara gelmeden bunları çözmemiz gerekir. Herkes için geçerli olan adalet kavramı her yerde aynıdır. Türkiye de ayrı Avrupa da ayrı bir adalet anlayışı olmaz. İnsan hakları insan haklarıdır, fikir düşünce hürriyeti fikir düşünce hürriyetidir.
Ekonomi, eğitim, dış politika gibi konularda öncelikler farklı olabilir. Bu konuları da önümüzdeki aylarda konuşarak bir detaya bağlarız diye düşünüyorum.

KARAMOLLAOĞLU : ASLA UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN.

 

Neslihan KARAYILAN : Son günlerde Gültekin Bey in verdiği demeçler toplumda gündem oldu. Bu konu hakkında yorumunuzu alabilir miyim?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Evet, böyle bir açıklama yapmamalıydı. Kendisinin niyeti iyi bile olsa yanlış anlamalara imkan tanıyacak bir açıklama.

Neslihan KARAYILAN : Önümüzdeki sürecin sorunlardan hareketle,
bir büyüğümüz olarak genç arkadaşlara tavsiyeleriniz neler olabilir?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Asla umutsuzluğa kapılmamaları. Kendi ülkelerinin problemleri konusunda fikir üretmek, siyasete destek olmak gerekir diye düşünüyorum. Bu ülkede bir şeyler yapma çabası içinde olularsa Türkiye ye faydalı olular. Ve bilmelidirler ki, eninde sonunda bu şartlar değişecektir. Yani bu menfi şartlar nihayi devam etmez, mutlaka değişecektir. Bu değişimde onların da katkısı olur inşallah.

Neslihan KARAYILAN : Biraz Ülke gündeminden uzaklaşacak olursak bugüne kadar yapmak isteyipte yapamadığınız birşey var mıdır? Varsa nedir?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Genel anlamda ben de böyle bir hırs olmadı. Önüme şartlar neyi getirdiyse uyum sağladım. Eğitim hayatımdan, çalışma hayatıma ve siyaset yolculuğuma kadar yaşam içerisinde yer aldığım hiç bir alanda hiçbir şey planlı olmadı.
Bir şey vardı (gülümsüyor) ama sonunda yaptım.
Küçükken Babam Develi de öğretmendi. Develi Erciyes in tam o keskin duvarının tarafıdır. Komşumuzun kızı, arkadaşım Havva ile iddiaya girerdik “Ben Erciyes e çıkıp bu bulutları deleceğim” derdim. Sonra ilerleyen yıllarda dağcı bir arkadaş grubuyla beraber Erciyes e tırmandık. Bulutları delemedim ama Erciyes e tırmandım..

Neslihan KARAYILAN : Sn. Genel Başkanım eklemek istediğiniz birşeyler var mıdır?

Temel KARAMOLLAOĞLU : Ekibinize ve şahsınıza teşekkür eder,
Ramazan Bayramı nın Milletimiz adına, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa