SON DAKİKA

Haber Ekspress

KOÇER: FIRSATÇILAR FİYAT ARTIŞI YAPTI

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, gazetemizin Gaziantep Temsilcisi Metin Başbekçi’ye, A’dan Z’ye gündemdeki başlıklara ilgili sorduğu sorulara samimi cevaplar verdi.

KOÇER: FIRSATÇILAR FİYAT ARTIŞI YAPTI
Bu haber 26 Ekim 2018 - 19:31 'de eklendi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi.

MECLİSTE BULUNAN ODAMIZI BİR PROJE OFİSİNE DÖNÜŞTÜRDÜK”

Metin Başbekçi: Sayın Vekil’im, siyasi geçmişinizi kısaca anlatır mısınız?

Nejat Koçer: Şehrim için, ülkem için çalışmaya ter dökmeye çok küçük yaşlarda başladım. 1998 yılından itibaren 13 yıl boyunca Sanayi Odası Başkanlığı yapma imkanım oldu. 2011 yılında siyasete başladım ve yedi yıldır Gaziantep Milletvekiliyim. Siyasetteki  ilk yılımdan itibaren sürekli olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görev aldım. Ülkem ve şehrim için çıkan çok sayıda kanunun mutfağında yer aldım, gurur ve mutluluk duyuyorum. Son dönemde bir yenilik olarak mecliste bulunan odamızı bir proje ofisine dönüştürdük. Gaziantep için, “benim de bir fikrim, bir projem var” diyen herkese sonuna kadar kapımızı ve yüreğimizi açtık.

“FIRSATÇILAR FİYAT ARTIŞINA GİTTİLER”

Metin Başbekçi: Ekonomideki, özellikle de dövizdeki durumu değerlendirir misiniz?

Nejat Koçer: Dolar bazlı döviz artışının Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle uyuşmadığı açıkça ortadaydı. Zaten  ekonomi yönetimimiz; SPK, BDDK ve Merkez Bankası süratle ve yerinde tedbirler aldılar ve dolar  bugünkü seviyelere geriledi. Ancak maalesef dövizdeki bu dalgalanmayı fırsat bilen bir kesim, çeşitli ürün gruplarında piyasadaki arz-talep dengesi ile de asla  uyuşmayan fiyat artışlarına gittiler. Stokçuluk girişimleri de oldu. Bu noktada Ticaret Bakanlığımız devreye girerek piyasanın düzenini sağlayacak tedbirleri derhal aldı. Almaya devam ediyor. Girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmediği halde fiyat artışı yapanlar, fiyat dengesini bozan uygulamalar, yönetmelik değişikliğiyle aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil edildi. Gelişmeler takip edilerek, denetimler sıkılaştırıldı.

“İŞ DÜNYAMIZA TAVSİYEM TEŞVİK VE DESTEKLER İÇİN BİR AR-GE BİRİMİ KURMALILAR”

Metin Başbekçi: Gaziantep’in ekonomisiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Nejat Koçer: Gaziantep sürekli büyüyen sanayisiyle, gerçekleştirdiği üretim ve ihracat hacmi ile Türkiye ekonomisine yön veren illerin başında geliyor. İhracat yaptığı komşu ülkelerin iç sorunlarına  rağmen sanayicimiz çalışmaya, üretmeye, ihracata, istihdama devam ediyor. Kendilerini kutluyorum. Yakın geçmişte bizler de meclis çalışmalarımızla üretimi, yatırımı ve istihdamı desteklemeye yönelik pek çok kanun çalışması gerçekleştirdik. Sayısız destek ve teşvik paketleri açıklandı. KOBİ destekleri, ihracat destekleri, üretim destekleri, istihdam destekleri, finansman imkanları gibi. Burada iş dünyamıza tavsiyem bu türde kanun ve desteklerin sıkı takibi ve bunlardan istifade etmeleri olacaktır. Bunun için özel bir birim, bir Ar-Ge birimi dahi kurmalılar.

“ÖNEMLİ OLAN, KAYIT DIŞILIK”

Metin Başbekçi: Vatandaşlarımız Suriyeliler şikayetçi. Peki, Suriyelilerin ekonomimize katkısı oluyor mu?

Nejat Koçer: Bir rapora göre 2010 – 2017 yılları arasında ülkemizde 6 bin 589 Suriye sermayeli şirket kuruldu ve bu dönemki Suriye ortaklı şirketlerin toplam ortak sermayesi 179 milyon TL. Bu işletmelerin yüzde 94’ü İstanbul, Bursa, Mersin, Hatay ve Gaziantep’te bulunuyor. Suriyelilerin 2011’den bu yana 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını görüyoruz. Bunlar önemli rakamlar elbette. Burada önemli olan kayıt dışılık. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Haksız rekabete izin vermeyecek şekilde küçük ve yerel işletme sahiplerimizin haklarının  korunması gerekiyor.

“HEMŞERİLERİMLE İFTİHAR EDİYORUM”

Metin Başbekçi: Gaziantep deyince…?

Nejat Koçer: Gaziantep pek çok alanda parmakla gösterilen, örnek alınan bir şehir. Gaziantep bir marka şehir. İhracatta ve markalaşmada 6’ıncı, coğrafi işaret tescilinde Türkiye 1’incisi şehrimle, hemşerilerimle iftihar ediyorum. Bunu  yemek – içmek olarak değerlendirmek yanlış olur. Gaziantep’in çok geniş, büyük bir mutfağı var. Gastronomi dalında UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına girmesini sağlamış bir mutfak. Bu bir değer, bu bir markadır. Bir şehrin yaşanabilirliği, temelde bu değerlendirmeyi yapan kişinin değerlerinden tutun beklentilerine kadar bir çok faktöre bağlı. Bunun yanında eğitim, ekonomi, sağlık, güvenlik, kültür-sanat, şehir hayatı gibi başlıklar ise o şehrin yaşanabilir olma kriterleri. Bu açıdan baktığımızda son yıllarda artan nüfus yoğunluğuna rağmen bu başlıklar altında şehrimizde çok büyük ve başarılı işlere imza atıldı. Ulaşımdan eğitime, konuttan altyapıya kadar yatırımlar hızla devam ediyor.

Metin Başbekçi: Gaziantep’te ve ülkemizde giderek artan uyuşturucu kullanımı hakkında neler söylemek istersiniz?

Nejat Koçer: Emniyet Müdürlüğümüzün Narkotik Suçlarla Mücadele ekiplerince uyuşturucu tacirlerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar son derece başarılı. Ancak uyuşturucu ile mücadelenin tek başına bir emniyet işi olmadığını düşünüyorum. Burada mahallemizdeki esnaftan komşumuza, öğretmenlerimizden aile hekimine kadar herkesin sorumluluk sahibi olması, bu büyük mücadeleye destek olması gerektiğine inanıyorum. Tabi en büyük sorumluluk ailede başlıyor. Aile, toplumumuzun temel yapı taşıdır. Bizler ailemizi kutsal bir değer olarak nitelendiririz. Çünkü bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi öğrendiğimiz, yaşattığımız kurumdur aile. Fakat  özellikle büyük şehirlerde aralarında dedelerin, ninelerin olmadığı bir ortamda eşler ve çocuklar aynı evin içinde başta teknolojik gelişmenin neden olduğu bir uzaklaşma yaşıyor. Bu uzaklaşma bir takım sorunları beraberinde getiriyor maalesef. Uyuşturucu kullanımı da bu sorunlardan bir tanesi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa