İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mesaisinin ikinci gününde önce İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı Cağaloğlu’ndaki makamında ziyaret etti. Sonra Gülhane İstasyonu’ndan tramvaya binen İmamoğlu, vatandaşlarla beraber ayakta yolculuk yaptı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mesaisinin ikinci gününde önce İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı Cağaloğlu’ndaki makamında ziyaret etti. Sonra Gülhane İstasyonu’ndan tramvaya binen İmamoğlu, vatandaşlarla beraber ayakta yolculuk yaptı.
İBB Başkanı’nı bir anda vagonda gören vatandaşlar, kısa bir şaşkınlığın ardından İmamoğlu ile sohbete koyuldu. Laleli’de tramvaydan inen İmamoğlu, buradan yürüyerek Saraçhane’deki İBB binasına ulaştı. Vatandaşlar, İmamoğlu’na, yol boyu sevgi gösterilerinde bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, güne İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı ziyaret ederek başladı. Basına kapalı gerçekleştirilen İmamoğlu-Yerlikaya görüşmesi, 1 saat 10 dakika sürdü. Toplantı sonunda herhangi açıklama yapılmadı. Cağaloğlu’ndaki valilik binasından aracıyla ayrılan İmamoğlu, Gülhane Tramvay İstasyonu’nda otomobilinden indi. Bir anda karşılarında İmamoğlu’nu gören vatandaşlar, bir anda İBB Başkanı’nın etrafını kuşattı. Kimi vatandaşlar İmamoğlu ile ”selfie” yaparken, bazı vatandaşlar da yakınlarını cep telefonlarından yaptıkları canlı yayınlarla İBB Başkanı ile buluşturdu.
İmamoğlu, yoğun ilgi altında Gülhane İstasyonu’ndan oldukça kalabalık olan tramvaya bindi. Bir anda İmamoğlu’nu vagonda gören yolcular, kısa bir şaşkınlıktan sonra İmamoğlu ile sohbete koyuldu. İmamoğlu, kalabalık içerisinde ayakta yaptığı yolculuk boyunca vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi ve onlara ulaşımla ilgili projelerinden söz etti.
Bu sırada bir vatandaş, ”Öğrenciler için bir şey yapmayacak mısınız” diye sorunca İmamoğlu, ”Yaptık. Öğrenci kartlarını 40 TL’ye indirdik” yanıtını verdi. İmamoğlu, gazetecilerin İstanbul’un trafik sorunu ile ilgili sorularını da yine vagon içerisinde kalabalık arasında yanıtladı. Bu sırada bir vatandaş, ”Kızım sizi görmek istiyor Başkanım, arkaya gelin” deyince İmamoğlu, bulunduğum yerden hareket edemiyorum. Artık peronda görüşürüz” yanıtını verdi. Bu sırada bir vatandaş, ”Gönüllerimizdesin Başkan” diyerek İmamoğlu’na sevgisini belli etti. Başka bir vatandaş da ”Allah razı olsun. Halkın içine katıldı” diyerek İmamoğlu ile birlikte yolculuk yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İmamoğlu, Laleli İstasyonu’nda tramvaydan indi ve İBB’nin Saraçhane’deki merkez binasına yürümeye başladı. Vatandaşın İmamoğlu’na olan yoğun ilgisi, bu hat üzerinde de artarak devam etti. Yaya vatandaşlar kadar trafikte araç kullanan yurttaşlar da İmamoğlu’na sevgi gösterilerinde bulundu.
Bir taksici, ”Her şeyi çok daha güzel yap Başkan”, bir halk otobüsü şoförü de ”Her şey çok güzel olacak” şeklinde araçlarından bağırarak İmamoğlu’na destek verdi. Birçok esnaf da İmamoğlu’nu iş yerlerine çay içmeye davet etti. Belediyede randevuları olduğunu belirten İmamoğlu, esnafa, bir sonraki sefer dükkanlarına gelme sözü verdi. Bu sırada bir esnaf, İmamoğlu’na sevgisini, ”Adam geliyor, adam” sözleriyle belli etti. Erkek bir vatandaş da koşarak İmamoğlu’nu yakaladı ve ”Başkanım canlı yayında burada olduğunuzu gördüm ve koşarak yanınıza geldim. Lütfen eşimle telefonda konuşur muzunuz” şeklinde ricada bulundu. Vatandaşı kırmayan İmamoğlu, yurttaşın eşiyle telefonda kıs bir süre görüştü. Bir başka vatandaş da İmamoğlu’nun insanlarla kurduğu yakın temasa övgüde bulunarak, ”Böyle halkın içine gir sürekli Başkanım. Millet seni görsün” dedi. Laleli’den Saraçhane’ye, kendisine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle zorlukla ulaşan İmamoğlu’nu, İBB önünde de kalabalık bir vatandaş topluluğu karşıladı. Yine zorlukla İBB binasına giren İmamoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı:
Vali Yerlikaya ile 1 saate yakın bir görüşmeniz oldu. Görüşmenin ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? 50 günlük görev süreci içerisinde alınan kararları konuştunuz mu?
– Karşılıklı sohbetimizin konusu İstanbul. Önümüzdeki aylarda nasıl bir başlangıç yapmamız gerektiğini, İstanbul’un sorunlarına temel sorunlarına eğileceğimizi, ortak nasıl hamleler yapabileceğimizi konuştuk. Açıkçası 45-50 günlük süreci konuşamadık. Onunla ilgili de ek görüşmelerimiz olacak. Devlet geleneği gereği, nezaket gereği Valimizi ziyaret ederek, önümüzdeki günlerde beklentilerimizi, onların beklentilerini, daha çok İstanbulluların ne istediğini konuştuk. Verimli bir sohbet oldu. Umarım İstanbul’a güzel hizmetlerimiz olacak iş birliği ile. Çünkü her iki kurum da devlet kurumu. Valimiz ve bizler, kurumlarla hizmet seferberliği başlatacağımızı söyledik.
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Sosyal Yardım Kartı kullananlara giden bir mesaj var. 30 Haziran tarihi itibariyle bu kartların kapatıldığı söyleniyor. Bu konuda bir bilgi kirliliği var…
– Arkadaşlarım bu haberi alır almaz hafta sonu görüştük. Cumartesi sabah hemen bununla ilgili bir toplantı yaptılar ve bu sorun düzeltildi. Kartların kullanıma açıldığına dair mesajlar iletildi. İletilmeye de devam ediyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağız. Sadece teknik bir sıkıntı olduğunu düşünüyoruz. Bu talimat benim bilgim dahilinde değildi. İnceliyor arkadaşlarımız.
Cumhurbaşkanlığı, çakarlı araç kullanan milletvekili ve belediye başkanlarına bir uyarı gönderdi. Acil durumlar dışında yolların kapatılmaması ile ilgili. Sizin de seçim kampanyası boyunca özellikle bu makam araçlarıyla ilgili söylemleriniz olmuştu. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu talimatı?
– Olumlu değerlendiririm tabii ki. Türkiye’nin normalleşmesi, uygar tavırlara davranışlara erişmesi her hususta bunlar önemli. Sayın Cumhurbaşkanı’nın buna dikkat çekmesi doğru. Ancak devletin her kademesinde fark edilir bir şekilde bunun değişmesi lazım. Hiç kimsenin “mış” gibi yapmaması lazım. Bizim zaten hazırlığımız var. Protokol ya da makam aracı diye tarif ettiğimiz araçların sayılarını tespit ettiriyoruz. Hepsini bir araya toplayacağız. Sistemli bir şekilde bunun kullanılması noktasında vatandaşı rahatsız etmeyecek şekilde bir düzen oluşturacağız. Kaldı ki fazlalıklarla da ilgili olarak tasarruf kalemi anlamında çalışmalarımız olduğunu söylemiştim. Keşke bu ve bunun gibi düzenlemeler devam etsin. Bu da normalleşmenin bir parçası.