MHP Grup Sözcüsü Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Büyükşehir Meclisi’nde ‘sosyal adalet dersi’ verdi.
İSKİ’nin köylerdeki fatura zulmüne dur diyen karara imza atılmasında başrolü paylaşan MHP Grup Sözcüsü Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, CHP’lilere sosyal adaletin nasıl olacağını gösterdi.
Vicdanlara seslendi
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İSKİ yönetmeliğinin değişmesinden sonra köylerde çiftçilik ve hayvancılık yapanların mağdur edildiğini belirtirken, 1 TL olan suyun 6 TL’ye faturalandırılmasının üretimi bitireceğini söyledi. Başkan Yılmaz, Kadıköy’de villasının havuzunu dolduranla, Silivri’nin köyünde marulunu sulayanın aynı kefeye konulmasının sosyal adaletten uzak olduğunu söylemesi uzun süre alkış aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su indiriminin arkasındaki isim olan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, köy statüsündeyken Büyükşehir sınırlarına dahi olan 33 köyde daha önce 1 TL olan su fiyatının, geçen ay 6 TL’ye çıkartılmasının özellikle üreticileri zor duruma düşürdüğünü belirtti. Başkan Yılmaz, Beşiktaş veya Kadıköy gibi mahallerdeki villalarının havuzunu dolduranla, köylerde hayvanını veya marulunu sulayanı aynı kefeye koymanın hakkaniyetsiz bir yaklaşım olacağına temas ederken, İSKİ yatırımlarının durdurulması konusunda da, insana yapılan yatırımda para hesabı yapılamayacağına işaret etti.
Bir önceki döneme teşekkür
İstanbul’un köylerinde yaşayan vatandaşlar, çiftçiler ve hayvancıların, İSKİ’nin tarifeler yönetmeliğinden dolayı uğradığı mağduriyeti gözler önüne sergileyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bilindiği gibi Büyükşehir Yasasıyla, büyükşehirlerin hizmet alanları il valiliklerinin hizmet alanlarına büyütülerek, köy tüzel kişilikleri kaldırılarak, mahalleler oluşturuldu. Buradaki köylerde yaşayanlar, İSKİ’den kaynaklanan, İSKİ’nin tarife yönetmeliğiyle ilgili mağduriyetler yaşadı. Beşiktaş’da, Kadıköy’de veya İstanbul’un herhangi bir mahallesinde, herhangi bir ilçesinde yüzme havuzundaki suyla, Silivri’nin, Çatalca’nın, Arnavutköy’ün, Eyüp’ün köylerinde hayvanını sulayan, marulunu, domatesini sulayan çiftçinin su parasını, aynı tarife üzerinden ücretlendiremezsiniz. Bu konuda hassas davranan, bir dönem önceki belediye ve İSKİ yönetimine buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu problemler dile getirildiğinde İSKİ Genel Kurulu kararıyla yönetmelikte değişiklik yaparak, normal su tarifesinin dörte birini geçmeyecek şekilde İSKİ genel kurulunda onayladılar ve çiftçi ve hayvancı şu an 6 TL olan suyu 1,5 TL’den kullanıyordu. Ama malesefki geçen ay bu süre bitti. Şu an Silivri’deki muhtarlarımız 6 TL’den ödedikleri su faturalarını gönderdiler” sözlerini paylaştı.
Yılmaz vicdanlara seslendi!
Başkan Yılmaz, salonu dolduran meclis üyelerinin vicdanlarına seslendiğini ifade ederek “Bu yönetmeliğin, bu tarife yönetmeliğinin 5 yıl daha uzatılması gerekiyor. Bunu yapmaz isek köy hayatını, çiftçiliği, hayvancılığı bitirir onları da kente göçe zorlarız. Biz üretimi destekleme adına şu an 33 tane köyümüz, ben onlara hala köy diyorum; Arnavutköy 9, Silivri 6, Çatalca 12, Büyükçekmece 4, Sultangazi 1, Tuzla’daki 1 köyümüz şu an halihazırda zamlı su faturası ödemeye devam ediyor. Ben İSKİ genel kurulunda çok hızlı bir şekilde karar alınarak bu tarifenin 5 yıl daha uzatılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
İnsana yatırımın hesabı olmaz!
Şu an Silivri’de 3 derenin finansman yokluğu nedeniyle ıslah edilemediğine değinen Başkan Yılmaz “İnsana, çevreye, doğaya yapılacak yatırımın finansmanı olmaz, para hesabı yapılmaz. ‘Finansmanımız yok, paramız yok’ demeden İSKİ’nin yatırımlarına devam etmemiz gerekiyor. Özellikle Silivri’de 3 tane dere finansman yokluğu nedeniyle ıslah edilemiyor ama Marmara Denizi’ne evsel atıklar ve bir takım yerlerden de kimyasal atıklar atılmaya devam ediyor” diyerek bir an önce acil yatırımların yapılması talep etti.
Haber: Murat ÖZYILDIRIM