SON DAKİKA

Haber Ekspress

Çalık: Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin el ele vermesi gerekiyor

Çalık: Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin el ele vermesi gerekiyor
Bu haber 14 Nisan 2023 - 17:32 'de eklendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) nisan ayı meclis toplantısının 3.birleşimi, İBB’nin Saraçhane’deki yerleşkesinde yapıldı. 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık söz aldı. Konuşmasına Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Başkan Çalık, afet sürecinde görev alan başta İBB ve İstanbul belediyeleri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Depremin yaralarını sarmaya devam ettikleri ifade eden Başkan Çalık, “2 aydır destek olmaya, insan onuruna yakışır bir biçimde dayanışma ruhuyla sarıp sarmalamaya çalışıyoruz. Bu dayanışma ve kardeşlik ruhu siyaset dâhil tüm olguların üstünde yer alıyor. Ülkemizin afet geçmişinden bize kalan ve tarihi bir sorumluluk olarak önümüzde duran bu gerçekliğe karşı harekete geçmemiz gerekir. Deprem bize artık harekete geçin diyor ve bir türlü harekete geçmiyoruz. Bunun şakası yok, bunun sonu yıkım. Bunun sonu düpedüz cinayet. Biliyoruz ki ülkemiz bir deprem kuşağı üzerinde. Depremle yaşam kültürünü artık oluşturmak zorundayız. Bu bizim vatan borcumuzdur. Tüm ağırlığı ile duran ortak sorumuz şu: Olası bir İstanbul depreminde bu acıların yaşanmasını nasıl engelleyeceğiz? Bu soruya cevap bulmak zorundayız” diye konuştu.

“Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin el ele vermesi gerekiyor”

Olası İstanbul depreminde alınması gereken önlemleri sıralayan Başkan Çalık, “Marifet afet risklerini konuşmak değil, afet risklerini azaltmak için önlemler almaktır. 11 ilimizde yaşadığımız bu felaket adeta beklenen İstanbul depreminin fragmanı. Gelin bu aynaya muhtemel bir depremin penceresinden bakalım. Elimizi vicdanımıza koyarak bakalım. Gerçeklerle yüzleşerek bakalım. Bizi kıskanan, raflarında ürün bulmanın zor olduğunu iddia ettiğimiz Almanya’nın en büyük şehri Berlin’in nüfusu 3.6 milyondur.

İstanbul’un nüfusu ise 16 milyon. İPA’nın geçtiğimiz ağustos ayında yayımladığı rapora göre; 7.5 büyüklüğünde bir depremde hasar alacak bina sayısının 500 bine ulaştığı görülüyor. Ortalama bir Avrupa şehrinin toplam nüfusu kadar hasarlı yapımız olacak. 100 bine yakın bina ağır hasar görecek. Deprem sadece binaları yıkmayacak, hayatlarımızı altüst edecek. Hemen alarm vermemiz gerekiyor. Merkezi yönetimle yerel yönetimlerin el ele vermesi ve bir afet stratejisi geliştirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“2000 yılında yaklaşık 8 milyon olan nüfus bugün 16 milyona çıktı”

İstanbul’un aldığı göçle ilgili herhangi bir önlem alınmadığının altını çizen Başkan Çalık, “1994 belediye seçimlerinde Sayın Erdoğan, “İstanbul’un nüfusu 7 milyona dayanmıştır. Bu şekilde büyüyen bir şehri yönetmek imkânsızdır. Siyasi iktidar İstanbul’a göçü engellemek için tedbirler almak zorundadır’ demişti. 2000 yılında yaklaşık 8 milyon olan nüfus bugün 16 milyona çıktı. Şimdi insana sormazlar mı Buna niye izin verdiniz? Bu büyük göçü durdurmak, hiç değilse azaltmak için gerekli önlemleri niye almadınız? Tarihin ve İstanbul’un huzurunda soruyorum size: Neden? Sürekli kilo alan devasa bir bedeni nasıl sağlıklı kılacaksınız? Nasıl hastalıklardan koruyacaksınız? Koruyamazsınız. Yönetmek için köklü önlemler almanız gerekiyor. Aldınız mı, almadınız. Kontrolsüz bir biçimde büyüyen ve çarpık bir biçimde kentleşen, sorunları kangren olmuş bu şehre neşter vurdunuz mu? Hayır vurmadınız. Oysaki deprem gerçeği 17 Ağustos 1999’da yüzümüze bir tokat gibi çarpmıştı. Çok üzülmüş, kahrolmuş ve çok ağlamıştık. O dönemin koalisyon hükümeti olayın sıcaklığı ve motivasyonu ile yasa ve yönetmelikleri hızla meclisten çıkardı. Peki, bu güzel ülkemizi son 20 yıldır tek başına yöneten sizler 7.5 şiddetinde depremde mezar olma potansiyeli taşıyan yüzbinlerce yapının imar ve ıslahı için ne yaptınız?” dedi.

“Kahramanmaraş depremi olmasaydı 8. imar affı yoldaydı”

Konuşmasında imar barışı uygulamasını da eleştiren Başkan Çalık, “Açık konuşalım. Depreme karşı kamunun elini kolunu bağlayan uygulamalardan birisi de İmar Barışı adı altında çıkartılan imar aflarıdır. Siz barışabilirsiniz ancak olası bir deprem bu yapılarla barışmaz. 20 yılda 7 imar affı çıkarıldı. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi olmasaydı, 8. si yoldaydı. Tüm bu çarpıklıklara, engellemeler rağmen biz yine de yerel yönetimler olarak, yönettiğimiz kentleri depreme hazırlıklı, dayanıklı ve dirençli bir kent haline getirmek zorundayız ve bunu dar bütçemizle, kısıtlı kaynaklarımıza rağmen elimizden geleni yapmak zorundayız. Çünkü biz mazeret değil marifet gösterenlerdeniz. Önümüze çıkarılan bürokratik engelleri aşarak, Silivri’de, Eyüp’te, Beylikdüzü’nde, Pendik’te, ve birçok ilçemizde, ‘İstanbul Yenileniyor’ şiarıyla kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Bu dönüşüm asla sadece bina odaklı değil. Bu dönüşümle vatandaşlarımızın sağlam konutlarda yaşamasını sağlamakla kalmıyor, Yaşadıkları bölgeyi yeşil alanlar ve sosyal alanlarla da donatıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi insiyatif alarak tüm ülkede düzeni değiştirecek adımlar attı. İstanbul için bir deprem seferberliği başlattı. Bakanlığa Deprem Konseyi kurulması teklifinde bulundu. Binaların güncel risk durumunu anlamak için Hızlı Tarama Yöntemi İstanbul tarihinde ilk kez yapılmaya başlandı. Kentsel dönüşüm projeleri, risk tespit ve risk azaltım çalışmaları, afet toplanma ve barınma alanları, afetle mücadele donanımlarının yenilenmesinin yanı sıra; riskli yapıların dönüştürülmesini teşvik etmek amacıyla ruhsatlı yapıların dönüşümü plan notu çalışması yapıldı. Bu ülkede bir ortak akıl çağını başlatmak siyaset üstü bir yaklaşımla, merkezi yönetim ile yerel yönetim iş birliğiyle, sosyal konut ve sosyal kiralık konut üretecek, bir sistem kurmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“İmamoğlu yönetimindeki İBB, 39 ilçeye adaletli hizmet götürmektedir”

İBB’nin 2022 yılındaki yatırımlarından memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Çalık, “Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, 39 ilçeye adaletli hizmet götürmektedir. İBB, 2022 yılında toplam 26 milyar 824 milyon lira yatırım harcaması gerçekleştirdi. 150 günde 150 proje kapsamında hayata geçirilen 190 projenin her biri İstanbul için eşsiz birer hizmettir. Biliyorsunuz bunu da 300 gün 300 proje olarak revize ettik ve 2023 yılı içinde de açılış ve temel atmalarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

“Beylikdüzü metrosunu yapmak da bize nasip olacak”

2022 yatırım harcalamalarının detaylarını paylaşarak Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap metro hattına da değinen Başkan Çalık, 2002 yılında projelendirilen hattın 2008 yılında temelinin atılacağının söylendiğini belirterek “2014 yılında, “Yakın zamanda Beylikdüzü’nde yaşayanlar kullanacak” denilen metro, 15 sene önce ‘temelini atıyoruz’ dediğiniz Beylikdüzü metrosuna ne oldu? Ulaşım sistemlerinin inşasının siyasi nedenlerle engellenmesi vicdani değildir. İnşallah Beylikdüzü metrosunu yapmak da bize nasip olacak” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da bu değişim kök saldı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendini yenilikçi ve kapsayıcı bir yapıya dönüştürdüğünü ifade eden Başkan Çalık, “İstanbul’da bu değişim kök saldı. İstanbul bu kazanımlarından geri adım atmayacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılı başlarken, Türkiye, fikri hür vicdanı hür insanların ülkesi olarak, tercihini akıldan bilimden demokrasi ve vicdandan yana yapacak. Görevi Türkiye’nin taze güçlerine verecek. Ülkemizi bu günkünden çok daha zengin, bugün olduğundan çok daha güçlü yapacağız. Türkiye’yi zengin bir ülke yapacağız ve halkımız bu zenginlikten hakkına düşeni adil bir biçimde alacak” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber Yazılımı
şanlıurfa urfa