SON DAKİKA

Haber Ekspress

Akılcı ve gerçekçi ol;

Akılcı ve gerçekçi ol;
Bu haber 06 Aralık 2018 - 15:50 'de eklendi.
Naz Tuana DOĞDU

“Politikayla, tarihle, geçmişle, olaylarla uğraşmayın, politika tartışmayın; teknoloji üretin” kadar anlamsız bir söz yok. İdeoloji, tarih ve siyaset bilgisi olmadan birey olunabiliyorsa, börtü böceğe, kediye, köpeğe de seçme seçilme hakkı verelim.

İlime, bilime yatırım yapmayan bir siyaset boyunduruğu altında yaşayan biri kendine ne kadar yatırım yapabilir ki?

Bu ülkede bilim üretecek mecra, akademi, okul üniversite kalmamışken ve liselerin çoğu İmam Hatip’e dönüştürülmüşken böyle bir iktidarda ancak bilim diye papaz eriği projeleri yaparsın.

İktidarın var güçleriyle bilime saldırıp, hurafeleri yerine koymaya çalışırken siyasetten uzak kalın demek ya ahmaklıktır ya da art niyetli bir tavırdır. Bozuk bir düzende istersen en iyisi ol, yapabileceğin şeyler sınırlıdır. Teknoloji üretmek için yapılacak ilk iş, politik iktidarın dönüşümü için çabalamaktır. Çünkü hangi bilimsel çalışmaya ve teknolojik gelişmeye ne kadar bütçe ayrılacağını devletler ve küresel şirketler karar verir.

Arkeolojiden örnek verelim. Arkeolog kadrosundan, kazılara ödenecek para, restorasyonlar, tarihe bakış, korumak tamamen politikanın elindedir. Dönemin iklimi ne yönde ise onunla geçinmek zorundasınızdır. Kimi eleştirelim, neyi konuşalım şimdi biz?

Apolitizmin propagandası bile başlı başına politizmdir. Apolitizm propagandası yapan gericiden daha tehlikelidir. O gericinin yüzü aydınlığa dönmüş genç bireyleri ikna şansı asla yoktur. Fakat “evrensellik” , “bilimsellik”, “ileri”, “gelişme”, “en iyisi ol” gibi sözcüklerin kılıfı altında apolitizm propandagası yapmak gericilik zehrini enjekte etmektir. Yaşadığı ülkeyi analiz etmeden (Ya da işine gelmiyordur) genç bireylerin duygularına yönelik hayal satarak bu zehir daha da etkili olmaktadır. Bu düşünce bizim gibi ülkeler için çok tehlikelidir. Toplumsal hiçbir şeye söz etmeden; suya sabuna dokunma, kendini geliştir, en iyisi ol safsatası tarih ve toplum bilmemekten kaynaklanıyor. Apolitik nesil/kişi sistemin ve şuan ki iktidarın en çok beslendiği, kendine dayanak bulduğu yoldur. 12 Eylül’le birlikte yaratılmak istenen toplum buydu.

Sesini çıkaranın veya çıkarmayanın dahil kolayca tutuklandığı, çocukların dini cemaatlerde tecavüze uğradığı, yine cemaat evlerinde yavrularımızın yandığı, halkın vergiler altında ezildiği, babaların kendini yaktığı, iktidara yakın olanların kolayca iş bulduğu, işçi emekçilerin katledildiği, tarımın bilerek bitirildiği, okullarda bilim yerine gericiliğin enjekte edildiği, üniversitelerin iktidarın açık açık desteğini yaptığı, rektörlerin il başkanı gibi çalıştığı bir ülkede politika yapmayalım lay lay lom robot yapalım.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa