SON DAKİKA

Haber Ekspress

ANTEP KARAYILAN’A VEFA BORCUNU ÖDEMELİDİR

ANTEP KARAYILAN’A VEFA BORCUNU ÖDEMELİDİR
Bu haber 21 Mayıs 2022 - 19:43 'de eklendi.

KARAYILAN ın ŞEHADETİNİN YIL DÖNÜMÜ

Karayılan I. Dünya Savaşı sırasında Ruslar’a karşı Sarıkamış’ta mücadele etmiştir. Gaziantep’in düşman işgaline uğramasıyla da Kuvayı Milliye gruplarına katılmıştır. 24 Mayıs 1920 tarihinde de bir çatışmada vurularak şehit düşmüştür.

Savaş sonrası Osmanlı topraklarında yaşayan halklar tükenmiş, büyük, yıkıcı savaşlardan nasibini almayan aile kalmamış gibidir. Analar erkek çocuk doğurduklarına bin pişman olmuşlardır. Savaşlardan oğulları yerine analara oğullarının künyeleri gelmektedir. 22 milyonluk nüfus,12 milyona;1 milyon 700 bin yüzölçümlü imparatorluk da 700 binlere düşmüştür. İşte, bu zor koşullarda Rus Savaşı’ndan yaralı dönen Karayılan, Antep’in Savunmasında üstün kahramanlıklar göstermiş, her yönüyle kendini kanıtlamıştır. Besni ilçesi, Höcüklü Köyü, Kürt Elif Mezrası’nda dünyaya gelen Karayılan o mezrada da imamlık yapıyor. Elif adında bir kızla evleniyor, Selvi adında da bir kızı oluyor. Şehit olduğunda tek çocuğu olan Selvi yetim kalıyor. Rus Savaşı’nda ciddi deneyim kazanan Karayılan, Antep’in Savunmasında da ciddi başarılar elde ediyor.50 Fransız askerini esir aldığında onlara kıymetli konuk muamelesi yaparak, oldukça anlamlı, örnek davranış sergiliyor. Kürtler, Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs Çıkarması’nda, Türklerin Ortasya’dan gelişlerinde hep onlara destek oluyorlar. Tüm bu olumlumlu davranışlara karşın Kürtler ne yazık ki Türklerden arzuladıkları muameleyi göremiyorlar. Çocuk olan Şehit Kamil, direnişin ilk şehidi olduğu için Antep’in en büyük semtine O’nun; diğer büyük semte de Şahin Bey’in ismi layık görülüyor. Maraş halkı Sütçü İmam’ın ismini Üniversiteye veriyor. Devlet, Karayılan’ı resmi olarak şehit konumunda görmüyor, tek çocuğuna şehitlik maaşı bile bağlamıyor.
1976’da Antep radyosunda” Vurun Kürt uşağı namus günüdür” dizesindeki Kürt sözcüğü sonradan söylenmez oluyor. Doğum yeri olan Kürt Elif Mezrası’ndaki Kürt sözcüğü “K. Elif ” diye yazılıyor. Kürt Tepe Mahalle ismi, Türk Tepe’ye dönüştürülüyor. Karayılan’ın Kürt olması suç mu? Antep Karayılan ‘a gereken değeri vermelidir. Vefa borcunu ödemelidir..

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa