SON DAKİKA

Haber Ekspress

“ATAMIZIN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON İSTEĞİ”

“ATAMIZIN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON İSTEĞİ”
Bu haber 13 Kasım 2023 - 10:00 'de eklendi.

Eminim benim gibi Mustafa Kemal ATATÜRK ün ölümünden önceki son dileğini merak edenler vardır. Bazı internet sitelerinden bulduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir’den, bazı söylentilere göre de Hatay’dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün tadını merak ettiği fakat hiç yiyemediği enginar haricinde sevdiği yemekler de vardı.

Kuru fasulye ya da Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle yağlı fasulye, en sevdiği yemek olarak biliniyor. Yoğunluğundan ötürü yemek saatleri sürekli değiştiği için aşçılar tarafından mutfakta devamlı yağlı fasulye hazır bulundurulurdu. Karnıyarık ve etli bamya da sevdiği diğer yemekler arasındaydı.

Yağlı fasulyenin yanında yemeyi en sevdiği yemek ise pirinç veya bulgur pilavıdır.
Gece geç saatlerde acıktığında ise yağlı veya ağır yemekler yerine daha hafif olan peynirli omleti tercih ediyordu. Kahvaltılarda da peynirli omlet yemeyi seven Mustafa Kemal Atatürk, yemeğe çok düşkün biri değildi.
Buna rağmen Selanik’te geçen çocukluğunda annesinin yaptığı Selanik usulü ıspanaklı börek de sevdiği yemekler arasındaydı.

Sebzelerden kuşkonmaz seven, hatta Yalova Devlet Çiftliği’nde kuşkonmaz yetiştiren Atatürk, bu sebzeyi en çok haşlanmış olarak severdi. Sevdiğini veya en azından merak ettiğini bildiğimiz enginar ise vefat etmeden önce istediği son yemek oldu. Ne yazık ki yemek olarak son isteği olan enginarı da tadamadan 10 Kasım 1938’de aramızdan ayrıldı.
Ölümünün 85. Yıl dönümünde onu şükranla minnetle anıyor anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Her bir Türk gencine, yaşlısına kadınına ve çocuğuna bıraktığı miraslar ( haklar) için de sonsuz teşekkür ediyorum.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa