İstanbul’da işsizliğe çözüm desteği sağlamak amacıyla hayata geçirilen İBB Bölgesel İstihdam Ofisleri’nin (BİO) sayısı haziran ayı itibariyle 26’ya ulaştı. Mart 2024 tarihine kadar açılması planlanan ofislerle İstanbul’un 39 ilçesinde hizmet vermesi planlanan BİO’lar aracılığıyla şu ana kadar 110 bin kişi iş sahibi oldu.
İş arayanlarla özel sektördeki işverenleri bir araya getirerek İstanbul’un istihdamına katkı sağlayan İBB iştiraki İstanbul Personel Yönetim AŞ’nin (İSPER) Bölgesel İstihdam Ofisleri, İstanbul’un 25 ilçesinde bulunan 26 ofisiyle iş arayan İstanbullulara destek oluyor. Küçükçekmece, Büyükçekmece, Şişli, Bayrampaşa, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler, Silivri, Arnavutköy, Sarıyer, Başakşehir, Eyüpsultan, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Çatalca, Avcılar, Ümraniye, Üsküdar, Tuzla, Kartal, Sancaktepe, Adalar (Büyükada), Üsküdar Yavuztürk, Şile, Beykoz (Kavacık) ve Pendik ilçelerinde bulunan ofislere Mart 2024 tarihine kadar yenileri eklenecek. Beylikdüzü, Maltepe, Bakırköy, Kadıköy, Çekmeköy, Kağıthane, Esenler, Güngören, Fatih, Beyoğlu, Sultanbeyli, Ataşehir ile birlikte İstanbul’un 39 ilçesinin her birinde en az bir ofis olacak.
İstanbul’un yanı sıra Hatay Antakya’daki İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde bölgede iş arayan ve işverenlere hizmet veren bir mobil istihdam ofisi de 2023 Nisan ayı başında faaliyetlerine başladı. Haziran 2023 itibariyle BİO’lar aracılığıyla iş bulan kişi sayısı 110 binden fazla. 2024 Mart ayına kadar ise bu sayının 200 bin kişiye ulaşması hedefleniyor. Mevcut ofislerin yanı sıra bio.ibb.istanbul portalı, İstanbul’un farklı meydanlarında İstanbullularla buluşan Mobil İstihdam Ofisleri ve İstanbul Senin İş Ara İş Bul mini aplikasyonu ile de hizmet veren Bölgesel İstihdam Ofisleri’ne iş bulma amacıyla başvuran kişi sayısı Haziran 2023 itibariyle 650 bin.
BİO’lar özel sektör firmalarındaki iş fırsatları ile iş arayan vatandaşları buluşturmakla kalmıyor; özel sektör, meslek örgütleri ve STK’lar ile yoğun iş birlikleri sayesinde yeni istihdam alanları yaratıyor. Bu iş birliğine Enstitü İstanbul İSMEK ile mesleki eğitim ayağını da ekleyerek eğitim destekli istihdam projeleri geliştiriliyor. Bölgesel İstihdam Ofisleri sanayi ve hizmet sektörlerini temsil eden birçok meslek örgütü ve STK (dernek, birlik, federasyon, işveren sendikası, meslek odası, vakıf) ile temasa geçerek sektörün nitelikli işgücü ihtiyacını belirleme, işgücü temini ve kişilere meslek kazandırarak istihdam sağlama konusunda iş birlikleri yapıyor.
İstanbul’un hemen her noktasında vatandaşların talep, soru ve şikâyetlerini çözmek için çalışan İBB Çözüm Merkezleri; iş arayanların başvurularını Bölgesel İstihdam Ofisleri adına kabul ediyor, iş arayanların ön kayıtlarını alıyor. Kayıt tamamlandığında kişilere bir kullanıcı adı ve şifre bilgisi sms olarak iletiliyor. Adaylar, kullanıcı adı ve şifre ile bio.ibb.istanbul portalına girip mevcut ilanlara göz atıp, ilgilendikleri ilanlara başvuru yapabiliyorlar. İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile yürütülen “Sistem Mezuniyeti” projesi ile sosyal yardım alan vatandaşların iş fırsatlarına yönlendirilmesi hedefleniyor.
Sokaklarda yaşayan vatandaşları da hayata kazandırmak için çalışmalar yapılıyor. İBB kamplarında geçici olarak misafir edilen evsiz vatandaşlar, kariyer danışmanları ile buluşturulup, mülakatlar gerçekleştiriliyor. Evsiz vatandaşlarla görüşmeler ve toplu mülakatlar düzenleniyor.
Bunun yanı sıra engelli vatandaşların iş bulmasına aracılık etmek amacıyla da özel toplu mülakatlar gerçekleştiriliyor.
Özellikle genç ve kadın istihdamına yönelik çalışmalara önem veren Bölgesel İstihdam Ofisleri, tam zamanlı çalışma yerine esnek çalışmayı tercih eden işgücüne iş fırsatları sunuyor. Proje kapsamında İstanbul’daki üniversiteleri ve İBB’nin öğrenci yurtlarında kalan gençleri ziyaret eden ve onları yarı zamanlı iş olanakları hakkında bilgilendiren Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla yarı zamanlı iş talebinde bulunan öğrencilere part-time iş imkanlar sunuluyor.
Kadınların iş hayatına katılımını desteklemek amacıyla, çocukları Yuvamız İstanbul’a (Çocuk Eğitim Merkezleri) devam eden annelerle bilgilendirme toplantıları yaparak Bölgesel İstihdam Ofislerinin çalışmaları ve özel sektör iş fırsatları hakkında bilgilendirme yapılıyor, çalışmak isteyen annelerin iş başvuru kayıtları alınıyor.
Gençleri iş hayatına hazırlamayı hedefleyen İBB Genç Yetenek Gelişim Programı’na katılan gençlerin, Bölgesel İstihdam Ofisleri aday havuzuna kaydı yapılarak gençlere süreç boyunca ücretsiz kariyer danışmanlığı hizmeti ve istihdam olanağı sağlanıyor.
8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle Mart ayının ilk haftasında her yıl tüm ofislerimizde kadınlara özel toplu mülakatlar düzenledik. Mülakatlarımıza 2000’den fazla kadın aday katıldı.
Yeni vizyonu ile özellikle eğitim destekli istihdam projelerini odağına alan Enstitü İstanbul İSMEK, İBB Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığı ile birçok yeni programı hataya geçirmeye devam ediyor. Bölgesel İstihdam Ofisleri, Enstitü İstanbul İSMEK ile iş birliği yaparak işgücü piyasasının ve firmaların aradığı nitelikte işgücünün yetiştirilmesine ve sonrasında istihdamına yardımcı oluyor. Firmalar bulmakta zorluk çektiği nitelikli iş gücünü ve aradığı yetkinlikleri Bölgesel İstihdam Ofislerine bildiriyor, Bölgesel İstihdam Ofisleri ve firma iş birliğinde iş arayan adaylar belirleniyor. Enstitü İstanbul İSMEK, firma iş birliği ile kazandırılması istenen bilgi, beceri ve yetkinliklere uygun eğitim programını oluşturarak eğitimi gerçekleştiriyor. Eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığı ile firmalar tarafından istihdam ediliyor. Bu sayede adaylar hem kendilerini geliştirme hem de istihdam edilme fırsatı yakalıyor.