Silivri Demokrasi Platformu, 31 Mart yerel seçimlerinde seçilecek olan başkanın daha şeffaf ve halka hesap verebilir bir anlayış içerisinde olmasına ilişkin bir ‘Şeffaflık Taahhütnamesi’ hazırladı. Hazırlanan taahhütname de belediye başkanının demokrasiyi göz önünde bulundurarak bir yönetim anlayışı belirlenmesi istendi.
Silivri’li vatandaşların katılımcı yerel yönetim anlayışını güçlendirmek adına kurdukları Silivri Demokrasi Platformu, yerel seçimler öncesinde bir taahhütname hazırlayarak göreve gelecek olan başkandan halk adına beklentilerini açıkladı. Platform, ‘Şeffaflık Tahhütnamesi’ adını verdikleri bildiri ile belediye ve yöneticilerinin daha şeffaf, açık ve hesap verebilir bir yönetim istediklerini ortaya koydu.
Silivri Demokrasi Plafformu tarafından hazırlanan bildiri de şu ifadelere yer verildi;
Bizler Silivri’de yaşayan yurttaşlar olarak demokrasinin yerlerde mayalanıp bütün ülkede kurumsallaşacağına inanlardanız. Bu nedenle her ne kadar yerel seçimleri kendi mecrasından uzaklaştıran egemen iktidar güçlerine inat, yerel demokrasinin gelişip güçlenmesi beşikten mezara her bir yurttaşın en temel taleplerindendir.
Bu nedenle şehrimizi yönetecek olan hemşerilerimizden istediğimiz,(belediye başkan ve meclis üyeleri) demokratik dünyanın artık normal standarttı haline gelmiş, Şeffaflık Taahhütnamesi’nide yazan talepleri uygulamak, hatta daha da geliştirmek bizleri çağdaş dünyanın yurttaşlarıyla demokratik standartlarda eşitlemeye katkı sunacağına inanıyoruz.
Öte yandan ilçemizde örgütlü- örgütsüz bütün hemşerilerimizin söz ve karar süreçlerine katılmak, bilgi edinme hakkının tesisi, denge denetleme hakkının kurumsallaşmasına, öneri ve eleştirilerin demokrasi taleplerine yapacağı katkı, ”halkla birlikte yönetme” demokrasinin kurumsallaşmasına büyük imkân sağlayacaktır. Bir kamu hizmeti olan belediye yönetimlerinin açık, şeffaf, Hesap verebilir kurumlara dönüşmesi yurttaşlar arası birliği, dirliği, barış ve dayanışmanın yanı sıra, güven ilişkisini güçlendirmesinin ötesinde her türlü şaibeyi de ortadan kaldırmaya büyük katkı sunacağına inanıyoruz.
Bu nedenle “Şeffaflık Taahhütnamesini” imzalayan adayları tebrik eder, Taahhütname de belirtilen demokratik ilkelerin takipçisi olacağımızı ilan ederken, bütün Silivrili yurttaşların da katkılarını bekler saygılar sunarız.
İlk imza Değimenci’den
31 Mart Yerel Seçimleri’nde Demokratik Sol Parti’den (DSP) adaylığını koyan Silivri eski Belediye Başkanı Selami Değirmenci, Silivri Demokrasi Platformu tarafından hazırlanan ‘Şeffaflık Taahhütnamesi’ni imzaladı. Görev yaptığı dönemde halka hesap verilebilir ve şaffaf bir yönetim anlayışını benimsediğini kaydeden Değirmenci, ilçede yaşayan vatandaşların tüm haklarını koruyacağına söz verdi. Tahhütnamede yazan bütün ilkelerin hepsine sadık kalacağını belirten Değirmenci, ”Demokratik yönetimin en önemli unsuru halkında yönetim içine dahil olduğu, vatandaşın belediyede olan biten herşeyden haberi olduğu ve kentin bütün unsurlarını içine katan bir yapının tesis edildiği anlayışı ortaya koymaktır.” ifadelerini kullandı.
Değirmenci’nin altında imzası bulunan taahhütnamenin maddeleri ise şu şekilde sıralandı:
YEREL YÖNETİM ŞEFFAFLIK TAAHÜTNAMESİ
Seçilmem durumunda; şeffaf, dürüst, hesap verebilir, katılımcı ve kapsayıcı bir yönetim anlayışı doğrultusunda faaliyet göstereceğimi taahhüt ederim.
Belediye Başkanı olarak birinci derece akrabalarımı da içeren mal varlığı bildirimlerimin yıllık olarak ilan edilmesini sağlayacağım.
Belediye yönetimi ve çalışanlarının işe alım ve terfi süreçlerinin liyakat ilkesi doğrultusunda, kayırmacılıktan uzak bir anlayışla yürütülmesini sağlayacağım.
Belediye Meclis kararlarını, toplantı tutanaklarını, komisyon raporlarını, yıllık bütçe ve performans programını, denetim ve faaliyet raporlarını Belediye internet sitesinden yayınlayacağım. Belediye Meclisi toplantılarının gündemini önceden duyuracağım, internetten canlı yayınlayarak kamunun bilgisine açacağım.
Belediye ihalelerinin önemli bir bölümünün şeffaflık ve hesap verebilirliği sağlayan açık ihale usulüyle yapılmasını sağlayacağım. Pazarlık/doğrudan temin yöntemlerini istisnai durumlar haline getireceğim. Tekin şartnameleri ve ihale sonuçlarını (kazanan şirket, teklif miktarı ve şirket performansı) kamuoyuyla paylaşacağım.
Belediye çalışanlarına yönetlik etik kod ve davranış kurallarını ile çıkar çatışması tanımlarının geliştirilmesini sağlayacağım. Etik Komisyon’un kurulmasını ve etkin bir biçimde bu ilke ve kurallara uyumun takip edilmesini sağlayacağım.
Hesap verilebiliriği sağlamak üzere, görevi ihmal, kötüye kullanma gibi vakalarla karşılaşan vatandaşların şikayetlerini iletebileceği bir mekanizma kuracağım.
Kent Konseylerinin, ayrımcılık yapmadan, toplumun tüm kesimlerini içerecek şekilde oluşturulmasını ve aktif bir biçimde çalışmasını sağlayacağım. Belediyenin, hizmet ve faaliyetlerinde STK’larla işbirliği kurulmasını sağlayacağım.
Belediye Meclisi ve komsiyon toplantılarında gündemin ilgili olduğu mahalleleri, STK’ları bilgilendirerek muhtarların, ilgili STK temsilcilerinin ve yurttaşların bu toplatılara katılmalarını sağlayacağım. İmar planlaması, imar değişiklikleri, kritik ihaleler gibi mahalleleri doğrudan etkileyecek konularda katılımcı yönetim anlayışını esas alacağım.
Her yıl bütçe hazırlanırken vatandaşlara, mahalle meclisleri, kent konseyleri ve benzeri mekanizmaları kullanarak danışacağım, internet imkanlarını kullanarak katılımcı bütçe ilkelerini hayata geçirmeye gayret göstereceğim.
Kentin tarihi, doğal ve kültürel mirasını, ekolojisini, varlıklarını, değelerini değiştirme kapasitesi taşıyan projelerin kentin imar planlarında yer almadan önce gerekli etki analizlerin yapılması ve sürecin şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi için çalışacağım.