İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İçerenköy Spor Tesisi’nin yapımını, “Yeni Yatırımlar Yeni Atılımlar” başlığıyla başlattı. Bölge halkının spor ihtiyaçlarını karşılayacak tesisin temeli; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve CHP milletvekili Ali Gökçek’in katıldığı törenle atıldı. Tören öncesinde, sırasıyla; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay, İlgezdi ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
Kendisinden önce konuşan Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi’nin de dile getirdiği, önceki dönemde İBB’nin farklı parti belediyelerine yönelik partizanca tutumunu eleştiren İmamoğlu, “Ataşehir, ne yazık ki partizanca tutumun, uzun yıllar kurumlar arası diyaloğun koptuğu, ilişki dahi kurulamadığı, el dahi sıkılamadığı ilçelerden bir tanesi oldu. Bunların hiçbirisi bir hamasi cümle değildir. Hiçbirisi, inanın siyaseten hani bir yarış yapıyoruz da onun ifadesi asla değildir. Şimdi sadece Belediye Başkanımız çıkıp, ‘6,5 sene randevu alamadım’ derse, insanların aklından şüphe geçebilir. İnanın, Cumhuriyet Halk Partili olduğu için, AK Parti yönetiminde, aynı tutum ve davranışı hemen hemen bütün belediye başkanlarımız yaşadı ve gördü. O randevu alamayan belediye başkanlarından birisi de ben oldum kendi dönemimde. Çok acı bir durum” dedi.
Bu durumun hem insani hem de hizmet açısından değerli bir tavır olmadığına vurgu yapan İmamoğlu, “O bakımdan bunu deşifre ettik. Bugüne kadar her ortamda söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Bu doğru değil. Bundan vazgeçin. Bugün birisi iktidar, öbürüsü yerel yönetici, diğeri belediye başkanı, diğeri bakan, o bu şu fark etmez. Her durum ve davranışın, halka hizmet önceliği olmalı. Ben buraya, Valiliğin yaptığı bir toplantıdan geliyorum. İstanbul Valimiz bizi davet etti. Ne için? Cumhuriyet’imizin 100’ncü yılı kutlamalarıyla ilgili bir davet ve bir toplantı. Dünyada yüzüncü yıla erişmiş bir cumhuriyet, çok az; yok gibi. Biz, Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyet’in yüzüncü yılını yaşayan nesilleriz ve yöneticileriz. Bizi davet etti ve ‘100’ncü yılı nasıl kutlayabiliriz, eş güdümlü neler yapabiliriz’ diye bir toplantı yaptı. E doğrusunu yaptı. Güzel yaptı. Teşekkür ediyoruz valimize. Bizim beklediğimiz bu, başka bir şey değil” diye konuştu.
Hizmet yarışın engelleyerek yapılamayacağına dikkat çeken İmamoğlu, kendilerinin bu anlamda 39 ilçeye eşit bakan bir anlayışla hareket ettiklerinin altını çizdi. “İBB Meclisi’nin kendilerinde, belediyelerin çoğunluğunu da kendilerinde olduğu, 10-15 yılda çözemediklerini, biz, dört yılda büyük bir başarı göstererek çözdük” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Nasıl biliyor musunuz? Kapıları kapatıp, kapalı kapılar ardında plan işleriyle uğraşmadık. Ben Belediye Başkanıyım. Başlangıcını ve sonucunu bilirim. Yani bizim ahlakımızda, bizim terbiyemizde, ‘Bir parseli alalım, kimindir, nedir, ne değildir, altı-üstü’ bakmayız. Başlangıcını bilirim, sonucunu bilirim. Ama başlangıç prensiplerini söylerim. ‘Arkadaşlar, o ilçenin belediye başkanıyla, o ilçenin büyükşehir meclis üyeleriyle, o ilçenin vatandaşlarıyla, muhtarlarıyla, o mahallenin birtakım dinamik yapılarıyla, sivil toplumlarıyla bir araya gelerek, konuşarak, tartışarak onların fikirlerini alarak süreçleri yönetin. Ondan sonra da en doğru biçimiyle müşterek bir biçimde süreçleri işleteceksiniz ama Meclis ama diğer konular’ derim. Şimdi böyle yapınca, hadi gelsinler bakalım planı kabul etmesinler. Vatandaşın kabul ettiğini, bir mecliste reddetmek, öyle kolay iş değil. O bakımdan gerçekten şeffaflıkla, katılımcılıkla yönettiğimiz bu süreç başarıya erişmiştir.”
Temelini atacakları spor tesisini 1 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten İmamoğlu, Ataköy ilçesi içinden geçecek Dudullu-Bostancı ve Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hatlarına özel paragraf açtı. Hizmete giren Dudullu-Bostancı hattının üst düzenlemeleriyle ilgili süreci hızlandırdıklarını kaydeden İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Büyük oranda kendi öz kaynaklarımızla yönettiğimiz, zamanında bir yanlış planlamayla ihale edildiği zaman yüzde 50 seviyesine yakın bir parayı İller Bankası’nın sağladığı ve o para bitene kadar işin yapıldığı, ondan sonra da bıçak gibi durduğu, göreve geldiğimizde 1,5 yıldır yerinden taş bile oynamadığı bir hattı devraldık. Öz kaynaklarımızla, büyük fedakarlıklarla, bakın içinde pandeminin, ekonomik krizin olduğu dönemde büyük fedakarlıklarla, neredeyse 500 milyon Euro’yu aşkın bir maliyetle, -ki hala bir maliyet yönetiyoruz- bu hattı vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Yine üst mekanlarıyla ilgili hem Kozyatağı’ndaki büyük otoparkımızı ve üstündeki meydan tasarımını hem Bostancı sahildeki çok büyük bir parkımızı ve yine içinde bulunduğu Ataşehir’de de bir kısım meydanların hizmete girdiği düzenlemeleri de bu yıl içinde inşallah vatandaşlarımızla buluşturuyor olacağız. Yine Göztepe-Ataşehir- Ümraniye hattı. Bakın bu da trajiktir. Çok önemli bir hattır. Niye? Şimdi buraya, şehrin göbeğine, milyon metrekare diyeceğimiz bir Finans Şehir kuruldu. Peki böyle bir yerde 80-90 bin insan çalışacaksa, eş güdümlü bir şekilde ne yaparsınız? Metrosunu da hazır edersiniz. 2019’da biz geldiğimizde, Finans Şehir’in neredeyse yüzde 40-50’si bitmişti. Ve hatırlarsanız hemen o yıl, inşaatın fon sağlamasıyla bu projenin hızlıca bitirileceği ortaya koyuldu. Peki biz Göztepe-Ataşehir-Ümraniye hattını nasıl devraldık? Hani sözüm ona, ‘2017’de ihale ettik’ dedikleri hattı, yüzde 2 seviyesinde devraldık. Yani sadece şantiyeleri kurulmuş şekliyle devraldık. Ve şu anda artık yüzde 65-70 seviyelerine doğru ilerliyoruz.”
“İnsanların gelir seviyeleri arasında uçurumların oluştuğu bu dönemde insanlar. O arasındaki doğan uçurumları kamu hizmetleriyle kapatabilme konusunda, sosyal demokrat yerel yönetimler olarak, eşitlikçi ve adil yerel yönetimler olarak, o mesafeyi kapatmak adına yoğun bir mücadele vereceğiz. Bugünün hükümetinin, ne yazık ki uzun yıllardır yarattığı ekonomik kriz ve gelir adaleti konusundaki o aşırı uçurumlar, kolay kapanmayacak. Büyük mücadeleler verilecek. Bedelin yine dar gelirliye kesildiği bir dönemde, biz ise, yerel yönetimler olarak, elimizdeki bütün imkanlarla insanların o eksiklerini kapatmaya, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya, kreşten yuvaya, öğrencilere burstan insanların sosyal yardımlarını ‘2 kat, 3 kat daha nasıl arttırırız’ anlayışı içerisinde işlerimizi devam ettireceğiz. Bundan herkes emin olsun. Bu duyguyla; yeni yatırımlarla, yeni atılımlarla yol yürüyeceğimiz bu dönemde temelini attığımız İçerenköy Mahallesi Spor Tesisi’nin hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisin yapımında emeği geçen hem yol arkadaşlarıma hem Ataşehir Belediyemize hem de bundan sonra ter dökecek olan herkese yürekten teşekkür ediyorum.”
Mülkiyeti İBB’ye ait olan arazide inşa edilecek tesisin proje alanı 5.088,47 metrekare. Toplam kapalı inşaat alanı 26.280,39 metrekare olarak tasarlanan ve Kasım 2024’te tamamlanması planlanan tesis; otopark, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonundan oluşacak.