SON DAKİKA

Haber Ekspress

KADIN HAKLARI günümüz kutlu olsun

KADIN HAKLARI günümüz kutlu olsun
Bu haber 12 Aralık 2023 - 9:41 'de eklendi.

5 aralık 1934 yılında ‘Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiğine dair kanun’ kabul edilmiştir. Diğer birçok batılı ülke ile kıyaslandığında Türk kadını seçme ve seçilme hakkını çok erken denebilecek bir tarihte kazanmıştır. Bu kararın ardından 1935 yılında yapılan seçimlerde 18 kadın vekil meclise girmiştir. Bu rakam o dönem için % 4.6’lık bir temsil oranına denk gelmektedir.

Meclis’te kadın milletvekili oranı 2007’den itibaren 550 milletvekilinin görev yaptığı Meclis’te kadın temsil oranı 2007’de yüzde 9,1; 2011’de yüzde 14,3; 2015’te (7 Haziran) yüzde 17,6 ; 2015’te (1 Kasım) ise yüzde 14,7; 600 milletvekilinin yer aldığı 27’nci Dönem parlamentosunda da kadın temsili yüzde 17,1 oranında gerçekleşti.

Günümüz parlamento yapısı incelendiğinde ise, TBMM’de kadınlarımız % 20.1 ilk bir oranda temsil edilmektedir. Bu demektir ki, evet son dönemde biraz artış olmuş olabilir fakat halen yeterli seviyede değil. Seçme seçilme hakkı konusunda ise ataerkil yapının etkileri aşikardır.
Türk Kadınına diğer gelişmiş ülkelerden çok daha önce tüm siyasi haklarının tanınmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa