SON DAKİKA

Haber Ekspress

KADIN

KADIN
Bu haber 24 Mayıs 2018 - 17:06 'de eklendi.
Naz Tuana DOĞDU

Kadın: Bir cinsiyet-doğurganlık sembolü-geniş anlamında insan. Bu sadece boyutun görünen tarafı… Bir de görünmeyen, görünmek istenmeyen boyutu vardır.

Kadının toplumdaki yeri ne yeni ne de tamamen halledilmiş bir konudur. Kadın, toplumumuz içinde önemli bir
olgu olarak görülse de nedense ikinci sınıf vatandaş rolüne itilmektedir.

Yüzyıllardır kadının toplumdaki önemi arka sıralardaki raflara kaldırılmış olsa da bu olgunun önemini inkâr edemeyiz. “Şuna inanmak gerekir ki; dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Diyen Atatürk; Türk Kadınına haklar tanınmasına rağmen, toplum zihniyetimiz bu olguyu kabullenememektedir.

Günümüz kadını; teknolojinin ilerlediği bu yıllarda birçok kez adını duyurmayı başarabilmiştir. Yaptığı iş, aldığı rol her ne olursa olsun kadın başarısını her zaman kanıtlamıştır. Kimi zaman bir anne, kimi zaman bir yönetici kimi zamanda bir siyasetçi… Aldığı rol her neyse, onunla bütünleşti kadın. Değer yargıları bir namus örtüsü altına büründürüldü kimi zaman.

Saçı uzun aklı kısa-kadın şeytandır mantıyla hareket eden bir toplumun, kadına verdiği ön yargı açıkça görülmektedir. Her seferinde bunun aksini kanıtlansa da kadın, toplum zihniyetinde geçmişten geleceğe bu zihniyet kuşağı hüküm sürmüştür.

Araştırmalara göre kadın-erkek zekâ düzeyi birbirine eşitmiş. Peki, hemen her alanda erkeklerden niye gerideler? Feministçe gelen nedenler olsa da; uygun şart ve koşulları bulamama, sosyal baskı, kısıtlı özgürlük gibi nedenler kadınların sosyal yaşamdaki yaşadıkları zorluklardır. Bu zorluluklar çerçevesinde kadının söz sahibi olabilme imkânı kısıtlıdır.

Toplumumuzun bir tabu unsuru gibi gözükse de kadın, ne bir eşya ne de ikinci sınıf vatandaştır. Kadın; bir insandır. Ne erkek kadından üstündür, nede kadın erkekten bir nebze arkada. Hz. Adem ve Havva’dan bu yana kadın, erkeğe; erkek, kadına armağan olmuştur. Biri olmadan bir diğeri düşünülemez bir olgudur. Bunun aksini idda edemeyiz hiçbir zaman.

Kadının adı yok zihniyetini benimseyen bir toplum, başarıdan her zaman yoksun olmaya mahkûmdur. Kadın adını bulmaya değil, adının altına imzasını atmaya çalışmaktadır ve bunca zaman kadın erkek arasındaki sosyal savaş bundan dolayı kaynaklanmaktadır. Mesele kadının başarabilmesi değil, karşı cinse bir tehtit algısı olarak gözükmesidir. Kadın ne bir tabu nede namus simgesidir. Kadın kadındır. Namus bir karakter unsurudur. Her insanda olduğu gibi.

Kadınlarımızın kimliğini ve sınıfını sosyal toplumumuz içinde statulendirmek yerine onlara gereken eşitliği tanımak toplumun huzuru ve refahı için önemlidir. Öyle gözüküyor ki; bu zihniyeti güden bir toplumda, bu kanayan yara ne dun ne bugün ne de yarın bitecek… Her zaman ağrıyan ve kanayan fakat üstüne her zaman tuz basılan bir yara olarak gündeme gelecek gibi gözüküyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa