SON DAKİKA

Haber Ekspress

MİMAR’DAN DEV PROJE, LOJİSTİK ÜSSE ORGANİK TARIM

MİMAR’DAN DEV PROJE, LOJİSTİK ÜSSE ORGANİK TARIM
Bu haber 06 Mart 2019 - 10:58 'de eklendi.

Çatalca Halkı’na vaat edilen projeleri değerlendirmeye devam ediyorum. Ak Parti Belediye Başkan Adayı Mesut Üner’in Çatalca’da organik tarım yapılacak ve bu ürünler için özel bir pazar kurulup halkın satışına sunulacak projesine bir bakalım. Vaat edilmesi kolay görünen organik tarım nedir ve nasıl yapılır, şartları nelerdir önce bunları anlatmak istiyorum. Sonra Çatalca’da organik tarım var mı veya yapılır mı değerlendirmesini sizlere bırakacağım.

Organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretiminden tüketim aşamasına kadar kontrollü ve sertifikalı üretim şeklidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde ve tarım ilacı kullanılmamaktadır. Organik üretim yapılacak arazinin, ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekiyor. Organik tarımın nasıl yapılması, hangi sertifikaların olması, hangi kontrol ve denetimlerden geçilmesi gerektiği ve daha pek çok aranan şartlar yasalar ile belirlenmiştir.

Organik tarım diye bahsedilen konu işte bu kadar detaylı ve özenli yapılması gereken, çevre ve insan sağlığı açısından oldukça önemli alternatif bir üretim biçimidir.

Dört bir tarafı ana yollarla çevrelenmiş ve hala yol yapımlarının hızla devam ettiği, taş ocaklarının bulunduğu, kamyon kamyon hafriyat malzemelerinin döküldüğü, asfalt fabrikasının olduğu, hızlı trenlerin getirilmesinin planlandığı Çatalca’da organik tarım olur mu? Hayvancılığın olmadığı yerde organik gübre olmayacağına göre organik gübreyi de ithal mi edeceğiz? Yıllardır kimyasal gübre ve tarım ilaçlarıyla doğal dengesi bozulup bir anlamda zehirlenmiş toprakları kaç yıl nadasa bıraksak temizlenir dersiniz?

ÇATALCA HALKINA SORDULAR MI ?

Organik tarımın yapılmasına elverişli arazileri belirlemiş olmalısınız ki halka bu anlamda umut vaat ediyorsunuz. Sadece projesi yok dedirtmemek içinde böyle kandırmacalı projelere başvurmakta hoş değil.  Ak Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mimar Mesut Üner’in ortaya koyduğu bu projeler yapılabilirliği olsa gerçekten faydalı çalışmalar olurdu. Gelin görün ki Ak Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mimar Mesut Üner; tarım ve hayvancılıktan, organik üretimden bahsederken, Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım Çatalca’yı lojistik üssü olarak düşündüğünü, hızlı tren getirmekten falan söz etmişti. Şimdi iki aynı partili iki başkan adayının birbirlerinden habersiz ve çok alakasız projeleri ve planları var. Biri tarım ve hayvancılığın kalkınması, organik üretimin gerçekleşmesi üzerine planlar yapıyor diğeri ise tam tersi bu projeleri kökten bitirecek ulaşım ve lojistikleşmeye dayalı projelerini anlatıyor. Şimdi birde buradan yakın Çatalca Halkı’na siz ne istiyorsunuz diye sorulmadan ne planlar ne projeler. Çatalca öyle mi olacak böyle mi olacak? Ne olursa olsun anlaşılan yine olan Çatalca Halkı’na olacak. Konu ile daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler kaynakça olarak paylaştığım linklere de göz atabilirler.

Tarım alanlarına sahip çıkılamayan bu ilçede organik tarım inandırıcı gelmiyor bana… Bundan çok kısa zaman önce Çatalca’nın hemen yanı başındaki hayvanların otladığı mis gibi kekik kokan onlarca dönümlük mera taş ocağına dönüştürülürken, o dönem Çatalca Belediye Meclis Üyesi olan Mimar Sayın Mesut Üner bu güzel ilçe de tarım, hayvancılık nereye diyor diye düşünmüyordu. Yine hemen yanı başımızda İnceğiz yolu üzerine birileri tarafından tarım arazilerinin göbeğine asfalt fabrikası kurulurken bu ilçenin geleceği olan tarımı düşünmüyordu. Şimdi aday oldu, bizlere tarımdan hayvancılıktan bahsediyor. Madem senin hızlı treni Çatalca’ya getirecek kadar gücün var. O zaman tarım alanındaki asfalt fabrikasını kaldır, Çakıl mahallesindeki koskocaman merayı taş ocağı yapanların elinden al tekrar bu ilçede tarım hayvancılık yapanlara geri kazandır. İşte proje budur. Öyle çayını yudumlayarak, tarımı, hayvancılığı kalkındıracağız, organik tarım yapacağız demekle olmuyor. İnsanda merak ediyor; tarım alanlarının göbeğindeki asfalt fabrikası kimin? Başka asfalt fabrikaları yapılacak mı? Merayı taş ocağı kim yaptı… Çatalca’yı rant kapısı olarak kimler görüyor… Bunlarda merak ediliyor. Araştırıp yazacağız Mimar Mesut Üner’e de soracağız mutlaka verecek cevapları vardır.  

Kaynakça

https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/Haber/256/Organik-Tarim-Bilgi-Sistemi-_otbis_-Egitimi
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5262-20100311.pdf
Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa