SON DAKİKA

Haber Ekspress

NARDUGAN’INIZ VE YENİYILINIZ KUTLU OLSUN!

NARDUGAN’INIZ VE YENİYILINIZ KUTLU OLSUN!
Bu haber 29 Aralık 2018 - 20:21 'de eklendi.
Tülin Taylan SEZER

Koskoca bir yıl daha geçti. Zaman ne çabuk geçiyor. İnanamıyorum! Zaman geçiyor, gidiyor… Hayat geçiyor, gidiyor. Yaş ilerledikçe anlıyor insan en değerli şeyin zaman olduğunu… Ne garip bir kavram zaman..

Ömür denilen takvim yaprağımızı bir bir koparırken, yaşamın ve elimizdeki kıymetlerin ne kadar farkındayız acaba?..

Ömürden bir yıl daha geçti. Geldi yine yeni bir yıl… Yeni bir gelecek… Yeni başlangıçlar.

Sevdiklerimizi hatırlatan, aratan, illa ki bir dilek tutturtan, hiç olmayacak olsa da bir gün bile olsa bütün dertleri unutturan veya hepsini tüm gerçekliğiyle önümüze seren yılbaşı gecesi… Her şeye rağmen yeni yıl güzel, yeni olduğu için, umut dolu olduğu, bilinmez olduğu için. Yılbaşı bizim için bir takvim olayıdır.

Yılbaşı’nın Hıristiyan dünyasının bayram olarak kabul ettiği Noel’le alakası yoktur. Hıristiyanlar arasında Noel kutlamaları Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen 25 Aralık’ta başlar ve bir hafta devam eder. Dini bir özellik taşır. Bizim için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dini özelliği yoktur.

Yılbaşı için alışveriş yapılması, özel yemekler hazırlanması son yıllarda yaygınlaşmıştır. Yılbaşı gecesi genellikle akraba ve yakın komşular ile birlikte geçirilir. Günümüzde eğlence yerlerinde, turistik tesislerde yılbaşını geçirme yaygınlaşmaktadır. Bizde kutlanılan yılbaşı Hristiyan dini ile ilgisi olmasa bile, yılbaşı için özel hazırlıklar yapılması ve kutlanması, batı kültüründen bizim kültürümüze geçmiştir.

Fakat çam süsleme geleneği Türklere aittir. Bu güne kadar bunun bizlere ait olduğunu bilmiyordum ve çok istediğim halde ağaçların kesilmesine karşı olduğumdan ve dinimizce yasak olduğu söylentilerinden dolayı çam ağacı süslemekten vazgeçiyordum. Bu yılbaşı fikrim değişti ve bir çam ağacı aldım, süsledim.

Türklerin kutladığı diğer bayramlar olan Paktıgan ve Koçagan bayramlarıyla da uyumlu olan Nardugan’ın, gündönümüne dayalı bayramlarla birlikte üçlü bir yapının parçası olduğu görülmektedir. Nardugan, Moğol dilindeki Nar (Güneş), Türk dilindeki Tuqan (Doğan) sözcüklerinden oluşmuştur. Tatarlar bu bayrama Koyaş Tuğa yani Güneş Doğan günü derler.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın bu konuyla ilgili yazısından yaptığım alıntıda
“Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre,
yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor.
Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, imge olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebilirsiniz.
Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin
kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece gündüzle savaşıyor.
Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek utku kazanıyor.
İşte bu güneşin utkusu, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar.
Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.
Bayramın adı

NARDUGAN

(nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.
Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen’e dualar ediyorlar.
Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına armağanlar koyuyorlar; dallarına alacalı ipler bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan…
Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın
çevresinde yırlar söyleyip oyunlar oynuyorlar.
Yaşlılar,büyük babalar, nineler görmeye gidiliyor; bir araya gelerek birlikte yiyip içiliyor.
Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme… Bayram, yakınlarla bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur getirirmiş.
Akçam ağacı yalnız Orta Asya’da yetişiyormuş.
Araplar bu ağacı bilmezlermiş, bu yüzden olayın, Türklerden
Hıristiyanlara geçtiği, bunu da Hunların Avrupa’ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor.
İsa’nın doğumu ile hiç bir ilgisi yok.
“Doğum, güneşin yeniden doğuşu””

Yeni yılın gelişiyle tükettiğimiz senenin kazandırdıkları ve kaybettiklerini düşündüğümüz günlerdir. Aileyle paylaşılan huzurlu hatıralar, pekişen sevgiler, gerçekleşen yada suya düşen hayaller, yeni kurulan güven dolu dostluklar, ayrılıklar, başlayan ve biten aşklar… Sıcağıyla, soğuğuyla hızla geçen günler, mevsimler… Seyahat heyecanları, yeni bir iş, mesleki yükselişler, yeni bir ev, yeni bir araba, geçim sıkıntıları, dünyaya yeni gelen bebekler, kaybettiklerimiz, son vedalar… Ve nihayet yeni yıl kapımızda… Yepyeni fikirler, kararlar, yeni bakış açıları, bambaşka düşünceler, görüşler ve yaklaşımlarla dolu, harika bir yeni yıl diliyorum. Bu yıl diğerlerinden çok farklı olur umarım… Yeni yıl yeni başlangıçlar yeni umutlar getirsin hepimiz için… İyi bir yıl olsun… Siz de bu yıl bir güzellik yapın kendinize. Sadece sahip olduklarınızı düşünün, mutlu olun onlarla… Sahip olmadıklarınız ise üzülsün, sizinle olamadıklarına… Yeni bir yıla başlarken yepyeni umutlarla, iyiliklerle, sağlıkla, sevgiyle gözünüzün içi gülsün çocuklar gibi… Mutlu yıllar…

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa