Ukrayna’nın Dolyna kenti Belediye Başkanı Ivan Dyriv, Ukraynalı çocukların dünyaya barış mesajı vermek için boyayıp üzerine çiçek resmi çizdikleri mermi kovanlarını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’e teslim etti. Geçmiş dönem Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin’in de tanıklık ettiği buluşmada ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.
Büyükçekmece Belediyesi’nin Ukrayna’daki kardeş şehri Dolyna’nın Belediye Başkanı Ivan Dyriv, Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali için geldiği Büyükçekmece’de, Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ü makamında ziyaret etti. Türkiye’nin kendilerine verdiği destekten ötürü Ukrayna halkının teşekkürlerini ileten Ivan Dyriv, Ukraynalı çocukların boyayıp üzerine çiçekler çizdikleri mermi kovanlarını Başkan Akgün’e teslim etti. Ukraynalı çocukların tüm dünyaya barış mesajı vermek ve Türkiye’ye teşekkür etmek amacıyla mermi kovanlarını boyadıklarını belirten Ivan Dyriv, “Özellikle Büyükçekmece Belediyesi’nin bize verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.
Ziyarete tanıklık eden geçmiş dönem dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin, Ukrayna’nın 1991 yılındaki Bağımsızlık Protokolü’nün altında imzası bulunan kişiydi.
Ukrayna Dolyna Belediye Başkanı Ivan Dyriv şunları söyledi: “Bu parçalar Ukrayna’dan geldiler. Tabii savaş alanında bizim askerler yolladılar. Onlar atıyorlar. Biz de atıyoruz. Savaşta kullanılan ama bu Ukraynalı çocuklar size yolladılar. Türkiye’ye teşekkür ediyoruz desteğiniz için. Özellikle Büyükçekmece Belediyesi’nin bize verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz. Çok şükranlılar Ukraynalılar. Teşekkür ediyorlar bu şekilde.”
Aynı saatlerde Başkan Akgün’ü ziyaret eden geçmiş dönem dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin’in de tanıklık ettiği buluşmada ilginç bir tesadüf ortaya çıktı. Hikmet Çetin, 1991’de bağımsızlığını ilan eden Ukrayna’nın Bağımsızlık Protokolü’nü dönemin dış işleri bakanı olarak imzalayan kişiydi. Hikmet Çetin o günleri şu sözlerle anlattı: “Ben dışişleri bakanı olarak o dönemde çok şanslıyım. Çünkü Sovyetler Birliği dağıldı. Daha resmen dağılmadan biz Ukrayna’yı tanıdık. 16 Aralık 1991’de tanıdık. Resmi Sovyetler Birliği’nin dağılımı 21 Aralık 1991 ve ben ona tanıklık yaptım. Brüksel’deki NATO toplantısında. Hepsinin bağımsızlığında benim imzam var protokollerde. Dünyanın yeniden bir demokrasiye, barışa gireceği düşünülüyordu. Artık savaşlar olmayacak. İki kutuplu dünya bitti. Barış olacağını zannediyorduk. Fakat özellikle Rusya vazgeçmedi. Daha önce Gürcistan’dan iki yer aldı. Dünya ses çıkartmadı. Sonra Kırım’ı aldı. Dünya ses çıkartmadı. Sürekli olarak Eski Sovyetler Birliği’nin yeniden canlandırılması için arka bahçelerini devamlı savaşla kuşatıyordu ve alıyordu. Dünyadaki örgütler de bu konuda maalesef başarılı değil. Ne Birleşmiş Milletler, ne NATO, ne Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı hiçbiri savaşları önlemek bakımından başarılı değil. Savaşlar devam ediyor. Orta Doğu’nun ne halde olduğunu görüyoruz. Savaş devam ediyor.”
Hikmet Çetin son zamanlarda sık sık gündeme getirilen 3. Dünya Savaşı iddialarına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: ‘’Umarım değildir. Çünkü o savaş nükleer savaş olacaktır ve dünyada her ülke bundan zarar görür. Zaman bakımından mesela diyelim ki; Rusya bir şey yaptı. Saniyeler içinde Amerika buna cevap verecek. Umarım böyle bir şey olmaz. Çünkü gelecek olan savaş maalesef nükleer savaş olma ihtimali çok yüksek. Nitekim Putin arada bir söylüyor. ‘’Nükleer kullanacağım’’ diyor. Dünyanın sonu olur.’’
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün Ukraynalı çocukların gönderdikleri mermi kovanları ile dünyaya barış mesajı vermek istediklerini belirterek şunları söyledi: “’Ukrayna’nın saldırılara karşı cevap verdiği silahlarda kullanılan mermiler. Türkiye’nin desteğinden, yardımından ötürü bugüne kadar ve devam eden yardımından ötürü çok teşekkür ediyorlar ve çocukların boyamış olduğu sokaklarda buldukları mermi kovanlarını bize savaş anısı olarak göndermişler. Etkileyici. 2024 yılı medeniyet dünyasının 21’inci asrın çeyreği bitmiş, biz hediye olarak mermi kovanları alıyoruz. Tabii ki barış mesajı veriyorlar. Boş mermi gönderiyor, boş kovan gönderiyor. ‘’Bunlar aslında hatıra olarak kalsınlar ama yine de savaş hatırlansın ve bir daha savaş olmasın’’ diyorlar. Çocuklar öyle söylüyor.”