17:40 - Güzel’den Yerel Basın ile işbirliği sözü
17:28 - Silivri Belediyesi’nden 600 Çocuğa Mont ve Bot Desteği
13:25 - Büyükçekmece’de Dünya Çocuk Hakları Günü unutulmadı
00:09 - Başkan Balcıoğlu’ndan Dünya Çocuk Hakları Gününde Okullara Ziyaret
23:43 - Büyükçekmeceli öğrenciler Muazzez İlmiye Çığ’ı andılar
Başakşehir Belediyesi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması’nda teknolojiye yön verecek yenilikçi fikirler ödüllerine kavuştu. Ödül töreninde konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, yenilikçi projelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Teknoloji ve inovasyonun şehri Başakşehir’de yenilikçi projeler dokuzuncu kez yarıştı. Başakşehir Belediyesi Şehir Sanat Salonu’nda düzenlenen 9. Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması’na katılım yoğun oldu. Ödül törenine Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Üyesi Orhan Öğe, STK temsilcilerinin yanı sıra yarışmacılar ve aileleri de katıldı. Törenin sunuculuğunu ise shiftdelete.net’in kurucusu Hakkı Alkan üstlendi.
“Avrupa’da tarih yazdık”
Yarışmanın bu yıl daha anlamlı ve heyecanlı olduğunu dile getiren Başkan Kartoğlu, “Başakşehir Belediyesi olarak ülkemizin milli teknoloji hamlesine öncülük yapmanın yanı sıra tarihi bir başarının altına imza attık. Avrupa Birliği tarafından düzenlenen ve Madrid, Marsilya, Varşova gibi şehirlerin yer aldığı Avrupa İnovasyon Başkenti Ödülleri Yarışması’nda finale kalan ilk ilçe olduk. Aynı zamanda ülkemizde bu başarıyı yakalayan ilk belediye olmanın mutluluğu ve haklı gururunu da hep birlikte yaşadık.” dedi.
“Gençlerin her zaman yanındayız”
Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in “Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım.” sözünü düstur edindiklerini ifade eden Başkan Kartoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışmamız da bu çalışmamızın, bu gayretimizin en önemli köşe taşlarından biri. Yarışmamızı 2014’ten bu yana aralıksız düzenliyoruz. Her yıl artan bir ilgiyle büyüyoruz. Bununla birlikte yarışmamızda başvuru sayısı rekorumuzu da her yıl kırmaya devam ediyoruz. Yenilikçi fikirlerin katıldığı yarışmamıza 750 proje ile başvuru yapıldı. Bu konuda yenilikçi projelere elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi özellikle söylemek istiyorum. Yeter ki gençlerimiz, girişimcilerimiz buradayız desin. Kendilerine her anlamda destek olmaya hazırız.”
9. İnovasyon Yarışması’nın kazananları
4 kategoride dereceye giren projelerin sahipleri, ödüllerini Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun elinden aldı. Ortaokul kategorisinde yarışmaya “Aquaponik Robotik Dikey Tarım (ARDİTA)” projesiyle katılan Can Sırasöğüt birincilik ödülüne laik görüldü. “Bubble Pet” projesiyle Yunus Emre Ece ikinci olurken, “Oksiüreteç” projesiyle Zeynep Mihrimah Şahin, DefneYalçın ve Fatih Mehmet Günaydın üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Lise kategorisinde Mustafa Akay, Arkad Divan Dinler, Ali Kerem Ergen, Arda Kaplan ve Yaren Lal hazırladıkları “Enjektör İğnesi İmhaCihazı/ Needle Destroyer” projesiyle birinci oldu. Hüseyin Eren Arıkan “Zeytin Dal Kanserinin Evrelerinin Görüntü İşleme ile Teşhisi ve BacillusSubtilis Tedavisi” projesiyle ikinci, Ahmet MithatToksa, Talha Metin ve Oğuzhan Tarhan “Kutu kanat(boxwings) Tunga-İHA” projesiyle üçüncü oldu.
Üniversite kategorisinde ise geliştirdikleri “GokidoSmartcane” projesiyle Mehmet Şahin, LeonelAkanjiAkanji, Erva Satır ve Koray Karadağ birincilik ödülüne laik görüldü. “Gıda Kaybını Önleyen Gıda Güvenlik ve Yönetim Sistemi” projesiyle Selçuk Uğurlu, Berat Kara, Yiğit Serin ve Sueda Atılgan ikinci olurken, “Kanserin Evre 0’da Yapay Zeka ile Tespiti” projesiyle Tolga Çorbacı ve Arife Demirci üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Öğretmen ve akademisyen kategorisinde birincilik ödülüne “Haberleşme Eğitim Kiti” projesiyle Murat Sever aldı. “İşbirlikli Otonom Filo Robotlar” projesiyle Pınar Oğuz Ekim ikinci oldu. “Dinamik Ritmik Trimve Stabilite Kontrol Sistemi” projesiyle Ömer Sinan Şahin üçüncü oldu.
Vakıf Katılım Özel Ödülleri
Her kategoride ayrıca Vakıf Katılım Özel Ödülleri verildi. Ömer Selçuk Özaydın, Kerem Ardahan ve Elif Ece Motorcu, “Yapay Zeka Desteğiyle Ciğerlerimiz Sönmesin”; Dilanur Keskin ve Elanur Kavlak, “Atık Polipropilen Hammaddeli Plastikler Kullanılarak Farklı Yüzeylere Hidrofobiklik Özelliği Kazandırılması”; Sude Yazıcı, “Dermanyssus VakumlaMAX”; Sedat Sevin “Sanal Arılara Dokunmak” adlı projeleriyle Vakıf Katılım Ödülünü almaya hak kazandı.
750 başvuru ile rekor kırıldı
Gelişen teknolojiyle birlikte hayatı kolaylaştıran yenilikçi fikirlerin yer aldığı yarışma ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile öğretmen ve öğretim görevlileri olmak üzere 4 farklı kategoride düzenlendi. Yarışmaya Türkiye’nin 55 şehrin ile yurtdışından girişimciler, 750 projeyle katılım sağlandı. Yarışmada dereceye girenler ve Vakıf Katılım Özel Ödülü’ne layık görülen toplam 16 projeye 400 bin lira para ödülü verildi. Ayrıca yarışmanın final aşamasına kalan projeler düzenlenen sergide görücüye çıkarıldı.