Liseye Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından pek çok öğrenci, tercih ettiği okullara yerleşemedi. Ortalaması yüksek olduğu halde tercih ettikleri okula yerleştirilmeyen ve kendilerinden düşük puanlı öğrencilerin o okullara yerleştirildiğini söyleyen öğrenciler ve velileri, sisteme tepki gösterdiler.
İŞTE BAZI ÖĞRENCİ VE VELİLERİN İSYANI
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ FAZLA ETKİSİ KALMADI
Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin heyecanla beklediği lise tercihlerinin sonuçları dün açıklandı. 91 bin 687 öğrenci liseli olamadı. Öğrencilerin yüzde 91’i merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle bir liseye girdi. Ancak bazı velilerin itirazları oldu. Adrese dayalı sistemde kendi bölgesinden tercih yapmasına rağmen yerleşemeyerek açıkta kalan öğrencilerin velileri, çocuklarının okul ortalamalarının da yüksek olduğunu söyleyerek sonuçlara itiraz etti. Veliler, tepkilerini ilçe milli eğitim müdürlüklerine itiraz dilekçeleri vererek ve sosyal medyada sitem ederek dile getirdi. Eğitimcilere göre ise, bu durum yeni yerleştirme sisteminde ortaöğretim başarı puanının çok fazla etki etmediğini velilerin bilmemesinden kaynaklanıyor. Yeni sistemde; Liseye Geçiş Sınavı’yla (LGS) girilen okullara puan üstünlüğüne göre öğrenci alınıyor. Sadece puan eşitliği olduğu durumlarda ortaöğretim başarı puanına (OBP) bakılıyor. Adrese dayalı yerleştirmelerde ise; OBP dördüncü kriter. Öğrenci önce adresine, ardından mezun olduğu ortaokula, sonra tercih sırasına göre yerleştiriliyor. Eşitlik sağlanılırsa OBP dikkate alınıyor. Daha sonra da devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulunduruluyor.
ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ ANADOLU LİSELERİ
Sonuçlara göre yerel yerleştirmelerde 224 bin 950 kontenjanlı İmam Hatip liselerinde 107 bin 288 kontenjan boş kaldı. Yerel yerleştirme rakamlarına göre 1 milyon 141 bin 318 kontenjana 798 bin 926 öğrenci yerleşti; 342 bin 392 kontenjan boş kaldı. Anadolu liselerinde boş kalan kontenjanın sadece 21 bin 070 olması, öğrencilerin ağırlıklı olarak İmam Hatip ve Anadolu Meslek Programı liseleri yerine Anadolu liselerini tercih ettiğini ortaya koydu.
“HAKSIZLIĞIN SORUMLUSU ÇOCUKLAR DEĞİL, SİSTEM”
Okul ve sınav puanı yüksek olmasına rağmen ikamete dayalı yerel yerleştirme sistemi yüzünden istediği okullara yerleşemeyen öğrenciler, sosyal medya hesaplarında tepkilerini dile getirmeyi sürdürürken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da konuya ilişkin şu paylaşımı yaptı:
Sınav puanı ve okul puanı yüksek olmasına rağmen yerel yerleştirmede ‘adres’ esas alındığı için ‘tercih ettiği’ okullara yerleşememiş öğrenciler var. Yaşatılan bu haksızlığın sorumluları çocuklar değil, bu sistemi yaratanlardır.