Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; 1 Eylül 2020 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında geçerli olacak Özel Okullardaki KDV İndirimi kararı ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
“Aslında çok daha önceki yıllarda alınması gereken bir karardı. Şimdilerde korona virüs tedbirleri kapsamında Özel Okullarda KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi, olağanüstü günlerden geçtiğimiz bu dönemde hem okulları hem de velileri bir nebze de olsa rahatlattı” diyen Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet şunları dile getirdi:
“ÖZEL OKULLAR ZATEN DEVLETİMİZİN YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR”
“KDV İNDİRİMİ 1 YIL İLE SINIRLANDIRILMAMALI”
Eğitimden vergi alınması, velilerin yıllardır karşı çıktığı bir sorun. Bir öğrencinin Milli Eğitim okullarında devlete maliyeti yaklaşık 8-10 bin TL. Özel Okullar devletin üzerinden önemli bir yükü alıyor. Öğrenciler daha sağlıklı, sınıf içerisinde mevcut sayısının az olması ve daha çok ilgilenilmesi nedeni ile başarılı olsunlar diye Velileri Devlet teşviki vererek Özel okullara yönlendirdi Devletimiz. Böyle olunca hem özel okulların sayısı hem de aralarında rekabet arttı. Özel okullara çocuklarını gönderen velilerin üzerinden de bu KDV yükü tamamen kaldırılmalıdır.
Orta öğretim kayıtlarının tamamlandığı, üniversite kayıtlarının arifesinde olduğumuz bu günlerde atılan bu adım hem veliler hem de özel okullar açısından oldukça önemli bir hamle. Özel sektöre verilen desteklerin devamı niteliğinde olan bu indirim ile aradaki ücret farkı velilere olumlu yansıyacak. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konudaki kriterleri de biran önce belirleyerek standart bir yol oluşturmalı. Birçok veli bazı özel okulların daha geçen dönemin yemek ve servis ücretlerini geri iade etmedikleri şikayeti ile derneğimize başvuruda bulunuyorlar. Bakanlığımızın; velilerin de okulların da makul noktada buluşmasına katkı sağlayacağı ve haksız rekabete yol açacak girişim ve uygulamalara karşı önlemler alacağından şüphemiz yoktur.
“ERKEN KAYIT DA DAHİL OLMAK ÜZERE TÜM VELİLER FAYDALANACAK”
UYGULAMA NASIL OLACAK?
En çok sorulan soruların başında, erken kayıtla önceden ödenen ücretlere KDV indiriminin yansıtılıp, yansıtılmayacağı. Bu vergi indiriminden tüm veliler yararlanacaktır. Kayıt esnasında yapılan ödemeler, avans ödemesi olduğu için fatura düzenlendiğinde KDV tahakkuk ettirilir. Şimdi veliden aldığı ve fatura kesiminin ertesinde devlete yatıracağı yüzde 8’lik verginin yüzde 7’sini veliye iade edecekler. Ödemeyi yapmış olsanız bile eğer fatura kesilip tarafınıza gönderilmemiş veya verilmemişse yüzde 7’lik farkı yine alacaksınız. Örnek vermek gerekirse; Yıllık ücreti 30 bin lira olan bir okul ücretinin yüzde 8 KDV’si 2 bin 400 lira. Yapılan düzenleme ile KDV oranı yüzde 1’e düştüğü için 300 TL oldu. Yani bu yıl için 30 bin lira peşin ödeme yapan bir veli, bu ücretin 2 bin 100 lirasını okuldan geri alacak. Yıllık ücreti 40 bin, 50 bin vs. TL’ye kadar olan okullar var. Bu ücretlere yemek, kitap, kırtasiye, servis, forma vb. eklenince yıllık maliyet daha da artıyor.
VELİLER NE YAPACAK?
Veliler, okul sözleşmelerinde düzeltme talep edelebilecekler, iade ya da mahsuplaşacaklar. Yani okuldaki kitap, kırtasiye gibi giderlere bu oran yansıtılıp velinin ödeyeceği ücretten düşülecek ya da borç kapatılacak. Taksitli ödeme yapan veliler Eylül ayı itibariyle okulları ile görüşüp anlaşmaya varabilecekler. KDV indiriminin Eylül ayı içinde iade edilmesi bekleniyor. Ancak bunun ne şekilde ve ne zaman yapılacağına okullar mı, Bakanlık mı karar verecek konunun takipçisi olacağız.