Bodrumlu köylüler RES’t çekmişti; ÇED toplantısında arbede çıktı!
Bodrum’un köylerinde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurmaya çalışan ama defalarca mahkeme tarafından girişimleri iptal edilen Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin, aynı yerlerde RES kurmak üzere yeniden harekete geçmesi bölgede tansiyonu iyice yükseltti. Güvercinlik’te, düzenlenen ÇED süreci ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısında arbede çıktı. Şirket yetkilileri ve hükümet temsilcileri jandarmanın korumasında toplantı alanından uzaklaştırıldı.
Toplantı başlamadan bir açıklama yapan Köylülerin avukatı ve Bodrum Çevre Platformu Kurucu Başkanı Av. Remzi Kazmaz, “Biz bu toplantıyı meşru ve hukuki olarak kabul etmiyoruz. Çünkü aynı şirket iki kez daha bu yalanları bize anlattı şimdi tekrar bize başka yalanları anlatacak. Biz yalan dinlemek istemiyoruz” dedi.
Daha sonra söz almak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer köylüler tarafından konuşturulmadı.
JANDARMA ARAYA GİRDİ
Halktan hiç kimsenin katılmamasına ve imza atmamasına rağmen katılım tutanağında ismini farkeden köylülerin avukatlarından Av. Esra Hasanoğlu Kazmaz, Çevre ve Şehircilik yetkililerine “Siz devletin görevlisi olarak tarafsız hareket etmek zorundasınız şu anda bu kişileri katılım tutanağına yazarak suç işliyorsunuz. O nedenle hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız” dedi
Bu konuşmadan sonra ortam çok gerildi. Halk galeyana gelince Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri toplantı yerini terketmek zorunda kaldı. Halkın öfkesi daha da yükselince herkes slogan atmaya başladı. Araya giren jandarma, protesto edilen yetkilileri alandan uzaklaştırdı. Daha sonra halk olaysız bir şekilde dağıldı.
AMAÇ ENERJİ DEĞİL, ARAZİ LERİ KOLAY YOLDAN ELE GEÇİRMEK
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Av. Remzi Kazmaz, rüzgar enerjisi bahanesiyle Bodrum’un en değerli arazilerinin ele geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Av. Kazmaz şu tespitlerde bulundu:
“Özellikle Bodrum’da, Yalıkavak’ta 13 adet RES projesi için tam 10 milyon metrekare yeri, acele kamulaştırma yoluyla devletten ve vatandaştan çok ucuz bir şekilde satın alan şirket, bu alana sadece 13 adet tribün dikti. Bunun için 1 milyon metrekare alan yeterli oldu.
Pekala altı yıldır her yerde soruyoruz; bu 9 milyon metrekarede bu şirket ne yapacak?
PROJE ÖMRÜ 15 YIL AMA 49 YILLIĞINA KİRALANIYOR!
Yine Bodrum’un en değerli yerleri olan 900 bin dönüm yer için sadece 8 RES projesi yapılacak. Acele kamulaştırma yoluyla Arkeolojik SİT ve Doğal SİT alanlarını kamu yararı var diyerek ele geçiren RES şirketleri aynı zamanda hazırladıkları projelerde bu yerlerde başka projeler yapma peşinde. Şirkete, ömrü 10/15 yıl olan tesisler için başka şekilde tasarruf etme imkanı sunuluyor. Haliyle 49 yıllığına kiralanan bu değerli yerler şirketin insafına bırakılıyor. RES’in arkasında Bodrum’un en kıymetli yerlerini ele geçirme planları var.”