Kentsel Dönüşüm’de İstanbul’un öncü ilçelerinden olan Büyükçekmece’de deprem riski taşıdığı tespit edilen 5 bloktan oluşan 28 daire İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi ekipleri gözetiminde yıkıldı. 1999 Marmara Depremi’nin hemen ardından kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Büyükçekmece Belediyesi vatandaş – belediye işbirliğiyle bugüne kadar 40 bin konutun yıkılarak yenilenmesini sağladı.
Beklenen İstanbul depremi öncesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü Büyükçekmece’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak sürdürülen çalışma sonucunda Atatürk Mahallesi’nde deprem güvenlik riski sıfır çıkan 4, Mimarsinan Mahallesi’nde ise 1 olmak üzere 5 bloktan oluşan 28 dairenin yıkımı İBB ekipleri ile koordineli olarak gerçekleştirildi.
Büyükçekmece’de kentsel dönüşümüm bütün hızıyla devam ettiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şöyle konuştu: “Vatandaş, müteahhit, belediye üçgeninde bütün mevcut yapı stokunu, 2000 yılından önce yapılmış yapı stokunu eritmeye çalışıyoruz. Bulunduğumuz şehir merkezi düz bir arazidir. Sıvılaşmaya çok açık bir alandır. Sıvılaşma olabilecek bir alandır. Bu nedenle Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Mahallesi’nin bir kısmını kapsayan bu bölgede yıkımları hızlandırdık. Bugüne kadar 40 bine yakın konut ve işyerini yeniledik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ve onun Deprem Daire Başkanlığı’nın desteğiyle bu çalışmamızı 2 yıl içerisinde tamamlayarak olası büyük depremde yıkılabilecek bütün binaları yıkıp vatandaşın canını, malını kurtarmaya çalışıyoruz. Bütün mesele bundan ibarettir. Bir başka husus da Büyükçekmece’de imar planı bekleyen bazı bölgelerimiz var. Pınarkent gibi, Tepecik’in bir başka bölgesi gibi şehrimizin içerisinde imar planı bekleyen bazı bölgelerin imar planlarını henüz Büyükşehir Meclisi’nden çıkartamadığımızdan dolayı o alanlarda gecikme olacaktır. Örneğin henüz Kumburgaz Sahili’nin 5000’lik revize imar planları yapılamadığı için bu bölgede henüz işlem yapamıyoruz ve bu bölge yapı stoku bakımından da İstanbul’un en tehlikeli bölgelerinden bir tanesidir. Çünkü tamamı sahilde kumun üzerine yapılmış. Denizden alınan kumlarla yapılmış.
İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut, yıkımı yapılan sitede yapılan tarama sonucunda deprem güvenlik oranın sıfır olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Büyükçekmece Atatürk Mahallesi’nde Yeşilay Sitesi’nin önündeyiz. Biz sitede D blokta hızlı bir tarama gerçekleştirmiştik. D bloğun deprem güvenlik oranı 0 çıktı. Ayrıca yine bu 0 çıkanları kendi içerisinde sınıflandırdığımızda en kritik grupta olan çökme ihtimali bulunan 318 binamızdan biriydi. O yüzden bugün buradayız. Binanın sonucunun 0 çıkmasıyla birlikte sitenin tamamında yenileme kararı alındı. Bu noktada da tabii ki mutluyuz. Sadece 1 blokta değil 24 bağımsız birimin 4 bloğun tamamında yenileme süreci başlamış durumda. İlçe belediyelerimiz bu noktada çok teşekkür ediyoruz. Hem Büyükçekmece Belediye Başkanımıza da. Biz özellikle 318 yapıyla ilgili süreci belediyelerle tam koordinasyon ve eşgüdüm halinde yürütüyoruz. Binaların tamamını takip ediyoruz. Büyük bir kısmında 6306 yasayla ilgili süreçler başlatıldı. Tebligatları yapıldı. Belli süreleri var yasanın uyguladığı. 60 günlük ve 90 günlük gibi. Bunları bekliyoruz. Devamında tahliye ve yıkım yenileme süreçleri başlayacak. Bizim bu 318 yapımız İstanbul’da toplam 25 ilçede bulunuyor. İlkini biz 6 Şubat yıkıcı depremlerden önce Avcılar’da yıkımını geçekleştirmiştik iki gün öncesinde. Devamında Kartal’da 1 binamızı yıktık. Bu binalardan biri güçlendirmeye tabi tutuldu. Bugün de burada 4 bloğun yıkımını gerçekleştireceğiz. Diğer ilçelerde dediğimiz gibi süreç devam ediyor. Çok yakından takip ediyoruz biz bu binaları. Hepsinin etap etap yıkımlarını gerçekleştireceğiz.”