Başakşehir Belediyesi, Millet Kıraathanesi söyleşilerine bir yenisini daha ekledi. Basın-medya sektörünün temsilcileri “Medya ve Gençlik” panelinde Başakşehirli gençlerle buluştu.
Türkiye’nin en büyük millet kıraathanesi Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Esra Boğazlıyan’ın yaptığı panele, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra Show TV Genel Yayın Yönetmeni Rıdvan Bıyık, Gazeteci, Yazar ve Öğretim Görevlisi Betül Soysal Bozdoğan ile Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik konuşmacı olarak katıldı.
Medyanın, gençlerin düşünce, inanç ve kültür değerleri üzerindeki rolünün masaya yatırıldığı panelde ilk sözü alan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Başakşehir gençliği ile ilişkilerimiz çok sağlam. Ben de İstanbul’un en genç belediye başkanlarından biri olarak onlar gibi düşünüp onlar gibi hareket ediyor, onlarla aynı dili kullanabiliyorum. Bunlar avantaj” değerlendirmesinde bulundu.
“Sosyal sermayenizi oluşturun”
Gazeteci, Yazar ve Öğretim Görevlisi Betül Soysal Bozdoğan, hem Medipol Üniversitesi’nde öğretim üyesi, hem de üniversite eğitimi alan iki çocuk annesi biri olarak gençlerle yakın temas halinde olduğunu belirterek, “15 Temmuz’daki hain darbe teşebbüsünden önce gençlerin vatan-millet sevgisi konusunda soru işaretlerine sahip olanların o gece düşüncelerinin değiştiğini gördük. Dünya görüşü ve yaşam biçimi ne olursa olsun tüm gençler omuz omuza mücadele vererek vatanlarına sahip çıktılar. Sivil toplum kuruluşlarına üye olun. Bunun kariyerinize çok faydası olacaktır. Gündemi yakından takip edin. Her gün gazeteleri okuyun, en azından birinci sayfalarını inceleyin. Sosyal medyayı ilkeli bir şekilde kullanarak sosyal sermayenizi ve networkünüzü oluşturun.” dedi. Bozdoğan ayrıca, gençlere Necip Fazıl Kısakürek’in Gençliğe Hitabesi’ni okumalarını tavsiye etti.
“Yayın politikasını belirlerken gençlere kulak veriyoruz”
Show TV Genel Yayın Yönetmeni Rıdvan Bıyık da, yayın politikalarını oluştururken gençlere kulak verdiklerini dile getirerek, “Gençlerin ilgi alanları farklı. Bizler de yayınlarımızda bunları dikkate eliyoruz. WhatsApp ihbar hatları sayesinde gençler artık yurttaş gazeteciliği de yaparak medya ile interaktif bir ilişki içine giriyorlar. Kanal olarak etik kurallara özen gösteriyoruz. Özellikle de kadınlara, çocuklara ve hayvanlara şiddete karşı bir yayın politikası izlemeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
“Medya düzeni değişti, artık okur daha güçlü”
Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik ise, dünyada artık medya düzeninin değiştiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Artık güç medyadan okurun eline geçti. Basın kuruluşları hazırladıkları haberleri ya da programları okuyucuya ulaştırmak için çeşitli yollara başvuruyorlar. Mobilleşmeyle beraber sosyal medya hayatımızın bir parçası oldu. Sabah kalkar kalkmaz telefonlarına bakanların oranı yüzde 60’lara dayandı. Basılı gazete okuyan nesil yavaş yavaş azalıyor. Dolayısıyla yeni sürece uyum sağlamak çok önemli. Zamanınızın bereketi için arada sosyal medya orucu da tutun. Kullanacağınız zamanda küfür ve hakarete asla başvurmayın.”
Nefret söylemlerinin sosyal medya ortamında çok çabuk yayılabildiğine ve taraftar bulduğuna dikkat çeken Çelik, “Son dönemlerde özellikle de Suriyeli muhacirlere karşı bir nefret söylemi söz konusu. Bundan uzak durmalı ve böyle davrananları uyarmalıyız” ifadelerini kullandı.
İlgiyle takip edilen panel, konuşmacıların gençlerin sorularını cevaplandırmalarının ardından sona erdi.