Şişli Belediyesi’nin ilçedeki geri dönüşüm ve sıfır atık sistemini daha etkin ve verimli hale getirmek için yürüttüğü çalışmaları bir adım ileri taşıyarak, önemli bir projeyi hayata geçirdi.
Sokak toplayıcılarının çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek hedefiyle hayata geçirilen proje kapsamında; ambalaj atıklarını sokaklardan toplayan ilçedeki sokak toplayıcıları bir kooperatif çatısı altında birleşti. İlk adımları 2 yıl önce atılan proje, yaklaşık 5 aydır sahada yoğun bir çalışma sonrasında hayata geçirildi. Yürütülen kooperatifleşme çalışmaları neticesinde “Çevreci Atık Toplayıcılar İşletme Kooperatifi” kuruldu ve tüzel kişiliğe kavuştu. Kooperatifleşerek tüzel bir kişiliğe kavuşan çekçekçiler, Şişli Belediyesi ve Şişli ilçesindeki lisanslı geri dönüşüm firması ile koordineli olarak çalışacaklar.
Fiyatlar ise atık toplayıcıları, belediye ve ihaleyi kazanan firmadan oluşan üçlü komisyon tarafından ortak olarak belirlendi. Geliştirilen iş modeliyle çekçekçilerin daha iyi koşullarda ve daha verimli çalışmaları sağlanarak, sürdürülebilir gelir elde etmeleri ve Şişli’deki sıfır atık sisteminin de geliştirilmesi hedefleniyor.
Kurulan kooperatif kapsamında sokak toplayıcılarına belediye tarafından kimlik kartları ve çeşitli ekipmanlar verilecek. Kimlik kartları için toplayıcılardan başvurular alınmaya başlandı ve bir ay içinde yaklaşık 50 toplayıcı başvuruda bulundu. Kimlik kartı alan toplayıcıların ortak olacağı kooperatif, Şişli’de başarıyla yürütülen Şişli Komşu Kart sistemine entegre olarak çalışacak.
Kimlik kartı ve kooperatif ortaklığı için başvuruda bulunan sokak toplayıcılarının kimlik kartları ve yardımcı ekipmanları, 27 Ekim Perşembe günü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişli Kent Konseyi Başkanı Av. Şükran Eroğlu, Geri Dönüşüm Derneği Kurucusu ve Başkanı Ali Mendillioğlu¸ İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGEKATDER) Başkanı Mesut Aygün’ün de katıldığı törenle teslim edildi.
Muammer Keskin, törende yaptığı açıklamada; Güney Amerika ve Hindistan’daki binlerce sokak toplayıcısının üye olduğu kooperatif modellerini çalıştıklarını ve Şişli ilçesindeki sokak toplayıcılarının birlikte yönetecekleri bir kooperatif modeli geliştirildiğini belirtti.
Kurulan kooperatifin, evrensel kooperatifçilik ilke ve değerlerine göre çalışan bir işletme olması için gerekli kurumsal altyapıyı hazırladıklarını söyleyen Keskin, toplayıcıların kooperatifçilik bilincine erişmeleri için çeşitli eğitim programlarını da içeren bir dizi çalışmanın yürütüldüğünü ve gösterilen ilgiden dolayı oldukça umutlu olduklarını belirterek şunları ifade etti: “Belediye olarak Şişli’de çekçekçilik işini yürüten emekçi kardeşlerimizin yanındayız. Bu projeyle, toplayıcı kardeşlerimizin insana yakışır şekilde çalışmalarını ve yaşam standartlarını birlikte geliştireceğiz. Komşu Kart sistemimize entegre edeceğimiz bu kooperatif ve çekçekçi kardeşlerimiz vasıtasıyla da sıfır atık hedefimize daha da yaklaşacağız. Bu kapsamda bir çalışma, Türkiye’de bir ilk olacak. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sunarak onay ve desteklerini aldığımız projenin başarılı olması halinde İstanbul başta olmak üzere, ülkemizdeki tüm yerel yönetimler için örnek olacağına inanıyoruz.”