ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERE HAYIR
Bizimde ülke olarak imza attığımız çocuk hakları sözleşmesi uyarınca 18 yaşından küçük herkes çocuktur. Çocukların en temel haklarından biride kendi gelecekleri hakkında karar verilirken kendi düşüncelerinin alınmasıdır.
Yine çocuk hakları sözleşmesi uyarınca çocukların en temel haklarından biri eğitim ve öğretim olanaklarından en geniş anlamda yararlandırılmasıdır. Çocuklar yetişkinler gibi çalışamaz, belirli yaş olgunluğuna da gelmeden evlendirilemez.
Covid-19 nedeniyle okula gidemeyen kız çocukları Covid-19’un neden olduğu mali sıkıntılara bir çözüm olarak görmesi nedeniyle zorunlu evliliklerde artış olduğu bir gerçek…
Erken yaşta gerçekleştirilen evliliklerin olumsuz sonuçları gün geçtikçe artmakta, bu durum sadece psikolojik değil aynı zamanda sosyolojik bir boyut kazanmaktadır. Bu da erken yaşta evlilikle mücadeleyi zorunlu kılmaktadır.
Çocuk dostu bir ressam olarak küçük yaşta çocukların evlendirilmelerine karşıyım. Sanatçı duyarlılığıyla onlar için bir şeyler yapmak amacıyla tuvalimi ve fırçamı bu sefer onlar için kullanmaya karar verdim. Resimdeki en önemli mesajı anne-babalara vermek amacıyla onları yaptıkları yanlış uygulama ile çocuklarının geleceklerini kararttıklarının, onların çocukluluklarını zorla ellerinden almaya haklarının olmadığı mesajını verirken “çocuk, ailenin olduğu kadar toplumundur “ anlayışı ile toplumu, ailelerin çocuklarını istismar etmelerine göz yummamalarını ses çıkartmalarını istiyorum. Bu nedenle “çocuk evlilikler yanlıştır, suçtur, çocuk imal ve istismarıdır” diyerek bezlere çocuk gelinlere hayır imajlı resimler çizip sloganlaştırarak dikkat çekmek, farkındalık yaratmak istiyorum.
Türkiye’deki genç kızların okutulmasının, kariyer sahibi olmasının ve iş yaşantısında aktif rol almasının yolu annelerden geçiyor. Anneler çocuklarını ne kadar bilinçli yetiştirirlerse o kadar bilinçli bir topluma ulaşırız.
En duyarlı kesim olan üniversite gençliğini bu konudaki ihmal ve istismara ses çıkartmaları ve tepki göstermelerini sağlamak amacıyla da yakın zamanda İstanbul Aydın Üniversitesinde sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin yer alacağı sosyal sorumluluk projesinde bende resimlerimle yer alacağım. “Çocuk istismarı, ihmali ve çocuk geline karşı bir çizik de sen at.” temalı bez afiş çalışmamla katılacağım. Ayrıca orada bir de solo sergi yapacağım.
Yakın zamanda Aydın Üniversitesinde sosyal hizmet uzmanlarının verecekleri aydınlatıcı panele benim dev bez afişimin destekleyici unsur olarak toplumsal duyarlılığın gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu tür sosyal projelere hiçbir ücret almadan tamamen gönüllük esası ile katıldığımı söyleyerek diğer illerden veya okullardan gelecek taleplere de severek destek sağlayacağımı belirtmek isterim. Bez üzerine akrilik boya ile çalıştığım ilk “Çocuk Gelin” afişim hazır… Bir masa üzerinde sergileyeceğimiz afişe öğrencilerin, öğretim görevlilerinin ve bütün davetlilerin yazarak, çizerek ve imza atarak tepkilerini göstermelerini sağlayacağız.
“Çocuk istismarı ve çocuk geline karşı bir çizik de sen at.”
İsimli projemiz ile çocuk gelinlerin toplumsal bir problem olduğunu ve herkesin buna duyarlı olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Sesimizi duyurmak için sektördeki insanlardan da destek alarak hareket etmek istiyorum. Gelinlikçiler ve kuaförlerle konuşup onlarında toplumsal duyarlılığa dâhil olmaları amacıyla 18 yaşın altında olan kız çocuklarına gelinlik satmamalarını, kuaförlere gelin başı yaptırtmak için gelenlere “çocuklara gelin başı yapmıyoruz “ yazısını göstererek geri çevirmelerini istiyoruz. Kızların okumalarını işitiyoruz.
Evliliğe hazırlık sektörlerinde çalışan duyarlı çocuk dostlarını da “çocuk yaşta evlilikler son bulsun” temalı sosyal proje çalışmalarına katkı vererek destek olmalarını bekliyoruz. Bu bağlamda kuaförler ve gelinlik sektöründe çalışanlar emeklerini para için değil insanlık için, çocuklar için değerlendirmelerinin daha yararlı olacağına inanmalarını bekliyoruz. Bu sosyal projeleri halka duyurmak halkın da katılımını sağlamak amacıyla da medyanın gücünü çocukların yüksek yararı için kullanmalarını istiyoruz. Her şey çocuklar için…