Dünyanın dört bir yanından yüzü aşkın katılımcının yer aldığı 27.ICCI 2023 Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı enerji sektörünü bir araya getirdi. Enerji alanındaki son teknolojileri ile fuarda yer alan İBB iştiraki İstanbul Enerji AŞ Güneş Enerji Santrallerinden, Güneş Enerjisi Destekli Elektrikli Araç ŞarjParklarına kadar pek çok hizmetini ziyaretçilere tanıttı.
Üç gün süren uluslararası fuarda İstanbul Enerji’ye ait; Güneş Enerji Santralleri, Güneş Enerjisi Destekli Elektrikli Araç ŞarjPark Noktaları(CarPort), Biyokütle Enerji Santralleri, Rüzgar Enerjisi Santralleri, Solar Aydınlatma Çözümler, Yüzer GES Sistemleri, Solar Panel Temizlik Ürünleri (SOLARPAK), Mobil Enerji Çözümleri ve Enerji Verimliliği Danışmanlığı ve SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları) gibi hizmetler ziyaretçiler ile buluştu.
Ürün ve hizmetlerin yoğun ilgi gördüğü fuarın ikinci gününde gerçekleşen “İstanbul’un Atıkları Enerjiye Dönüşüyor” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Enerji Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, 37 Mw kurulu güce sahip Silivri Seymen Biyokütle Enerji Santrali’nin İstanbul’un Atıklarını Enerjiye Dönüşüm süreçlerini anlattı.
İstanbul’da, atıkların yaklaşık 7.500 tonu Silivri Seymen düzenli depolama sahasına, 5.000 tonu yakma tesisine geri kalan 5.500 tonluk kısmı ise Anadolu yakasındaki Şile Kömürcüoda düzenli depolama sahasına aktarılıyor. İstanbul Enerji Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın konuşmasında Seymen Enerji Santrali’nin tam kapasiteye geçmesiyle kurulu gücün 90MW’lık bir kapasiteye ulaşacağını vurguladı. Yalçın konuşmasında tesis hakkında detaylı bilgiler de verdi. “Atık Yakma Enerji Üretim tesisi, Kemerburgaz’daki Biyometanizasyon tesisimiz ve Anadolu yakasındaki diğer çöp gazından enerji üretimi santralimizle İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki biyokütle kaynaklı enerji üretiminde toplamda yaklaşık 160MW’lık kurulu güce ulaşmaktadır. Buradaki tesisler atıklardan enerji üretmekte aynı zamanda metan gazı bertarafı ile çevresel fayda sağlanmaktadır. 2020 yılında 17 MW kapasite ile üretime başlayan İstanbul Enerji Seymen EÜT, 2021 yılında ise 37 MW kapasiteye ulaşmıştır. Tesiste, atık ısıdan enerji üretimi ve binalardaki çatı alanlarına Güneş Enerjisi Santrali kurulmasıyla birlikte hibrit kaynaklı tesiste, proje tamamlandığında toplam kurulu güç 90 MW’lık bir kapasiteye ulaşacaktır. “ ifadelerini kullandı.
Fuarın son gününde de “Enerji Sektöründe İnsan Kaynakları” oturumuna katılan Genel Müdür Dr. Yüksel YALÇIN, enerji sektörünün nitelikli çalışanlara olan ihtiyacını ifade ederek; “Teknolojik anlamda sürekli gelişim içinde olan enerji teknolojileri konusunda özellikle mühendislik eğitimi başta olmak üzere eğitim kalitemizi geliştirmeli, sektörle işbirliği içerisinde laboratuvar destekli pratiklerimizi artıran eğitim anlayışını ortaya koymak gerekiyor” diye belirtti.