Bütün dünyada Noel Baba olarak tanınan Aziz Nicholaos, Antalya-Patara antik kentinde doğmuştur. Hemşehrimizdir yani.
Çok yardımsever birisi, bundan dolayı aziz olarak anılıyor. Hıristiyanlık hızla yayılır, Kuzey Avrupa topraklarına kadar gelir. Paganizmin yerini Hıristiyanlık almaya başlar. Doğanın kanunu gereği eski gelenekler güncellenerek yoluna devam eder. Her kültürde olduğu gibi burada da kışdönümü bayramı kutlanırdı. Bu bayramın adı Yule’dir. Bu bayram güncellenme ile Aziz Nikolaos’un doğum günü kabul edilen 6 Aralık’ta Sinterklaas adı ile kutlanmaya başlandı. Bugünde Odin çocuklara çeşitli hediyeler götürürdü. Odin’in yerini de Aziz Nikolaos almıştır. Bugünde çocuklar Odin’in yolunu gözlerdi. Aralık ayının sonlarına doğru Odin’in büyük avı biter ve çocuklar Odin’in köylerinin üzerinden geçeceğine inanır.
Viking çocukları Odin’in sekiz bacaklı atı için çizmelerini samanla doldururlardı. Buna karşılık Odin’in çoraplara çeşitli hediyeler bırakacağına inanırlardı. Noel Baba figürü de hemen hemen aynı işlevleri yerine getirir. Noel Baba at yerine geyikle gezer. 18. yüzyılda Amerika’ya giden Hollandalı kolonistler, bugün adı New York olan New Amsterdam’da da bu efsaneyi yaşatmaya devam ettiler. Zamanla Sinterklaas ismi Santa Claus’a dönüştü. 1822’de Amerikalı şair Clement Clarke Moore, yazdığı Aziz Nikola’nın Ziyareti adlı şiirinde Noel Baba’yı ilk kez bugün bildiğimiz şekli ile betimliyordu. 1863 yılında Harper’s Weekly dergisinde Thomas Nast çizimlerini yayınladı. Bu şiirde belirtilen şekli ile çizilmişti.
1931 yılına geldiğimizde, günümüze benzer şekilde coca cola reklam afişi olarak çizildi. Herkese coca cola dağıtan tonton bir amca. Firmanın rengi olan kırmızı beyaz kıyafetler giymiş, sakallı, çuvallı…
Yani Noel Baba bizim ülkeden. Şunu da ekleyelim. Yılbaşı akşamı Noel değil. Noel 25 Aralık’tır. Sonra hemşehrimizi dövmeyin. 🙂