SON DAKİKA

Haber Ekspress

Silivri’de 500 kişi ölümle burun buruna yaşıyor!

21’inci yüzyılın büyük ayıbı!

Silivri’de 500 kişi ölümle burun buruna yaşıyor!
Bu haber 27 Aralık 2019 - 17:18 'de eklendi.

İBB Silivri Çöplüğü Ayrıştırma Merkezi’nin hemen yanında yer alan Roman Mahallesi’nde yaşayan 500 kişi, çevre şartlarının olumsuzluğuyla birlikte yaşam mücadelesi veriyor. Silivri Demokrasi Platformu, 2015 yılında yetkili kurumlara sunduğu çözüm projeleri sümenaltı edilmesinden sonra askıya alınan projeyi Ekrem İmamoğlu’na sundu.

Çöp içinde yaşam!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Silivri’de 20 yıldır faaliyete olan, son dönemlerde ‘Çöp Ayrıştıma İstasyonu’ olarak da hizmet verilen yerin hemen yanında yaşayan Romanlar, her an ölüm tehlikesiyle birlikte yaşıyor. Konuyu 2015 yılında dile getirerek çözüm önerilerinin de bulunduğu bir dosyayı yetkili kurumlara iletmesine rağmen, bu insanların feryatlarına kulaklar tıkandı.

Bu ayıptan kurtarın!

500 kişinin yaşadığı Roman Mahallesi’nin dibinde yer alan Çöp Ayrıştırma İstasyonu, olumsuz çevre koşulları yaratırken, bu mahallede insanca yaşamaya hakkı olan insanların olduğu gözardı edildi. Mahallenin tek geçim kaynağı olarak kullandığı çöpleri içinde yaşamlarını sürdüren çocukların eğitim ve gelecekleri de ‘çöpe atılmış’ durumda…

Her şey güzel olsun

Ekrem İmamoğlu’nun seçim sloganı olarak kullandığı ‘her şey çok güzel olacak’ sözüne atıf yapan Silivri Demokrasi Platformu, “Herkesin sokakta yürürken, işine giderken, eğitime giderken o eşitlik ilkesini yaşadığı an, işte tam da o an her şey çok güzel olacak. Başka türlü olma şansı yok. Bu ülkenin ve şehrin hep birlikte sahibiyiz. Ayrımcılıkta doğan bazı muameleler, açıkçası hayatımıza negatif yansıyabilir” saptamasını yaptı.

Silivri Demokrasi Platformu’nu oluşturan; Eğitim-Sen Silivri Temsilciliği, TMMOB Harita Mühendisleri Odası Silivri Temsilciliği, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Silivri Temsilciliği, TTB Silivri Temsilciliği, Silivri Halkların Demokratik Kongresi, Silivri Haziran Hareketi, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, DİSK Genel-İş Silivri Temsilciliği ve bağımsız bireylerin, 2015 yılında yetkili kurumlar ve kamuoyuna sunduğu “21.Yüzyılın Büyük Ayıbı: Silivri Çöplüğü’nde Yaşam” başlıklı çözüm projesiyle, bu ayıptan kurtulmanın olumlu çareleri aranmıştı. Silivri’de STK’ların destek verdiği çalışmalar, dönemin yerel yöneticilerince yeterli destek göstermemesi ve Silivri Demokrasi Platformu bileşenlerinin demoralize olmasına yol açmış, kampanyaların başlatılması kesintiye uğramıştı.  Ekrem İmamaoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda, bu konuda bir umut ışığı gören platform, projelerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sundu.

Projeyi yeniden gündeme getirdiler

Silivri Demokrasi Platformu “Sizi duyduk Sayın Başkan. Barış, demokrasi, adalet ve eşitlik temelinde bir gelecek için umutlarını yeniden yeniden filizlendiren yurttaşlar olarak sizi duyduk” diyerek projeyi gündeme getirirken, Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı ‘Roman Çalıştay’ına “Çoğulcu, eşitlikçi, özgürlük ve adaletten yana olan, ekmeğin adil ve eşit paylaşılacağı bir gelecek ütopyası olanların yüreğini ısıttı. Mağdurların sorunlarına çözüm bulmadan, sistemin mazlumlaştırdığı ötekilerin yarası sarılmadan “hiçbir şeyin güzel olmayacağına” inananlardanız” sözleriyle destek verdi.

20 yıllık dram sürüyor

20 yılı aşkın bir zamandan beri Silivri ve çevre merkezlerinden toplanan İBB Silivri Çöplüğü Ayrıştırma Merkezi çevresinde yaşayan Romanların yaşam trajedisine kayıtsız kalmayan Silivri Demokrasi Platformu, Silivri çöplüğündeki  ‘yaşamın’ bütün korkunçluğuyla devam ettiğini hatırlattı.  2015 yılında geliştirdiğimiz projeyi değiştirmeden İBB’ye sunan Platform “Umuyoruz ve bekliyoruz bu ayıptan ülkemizi şehrimizi, ilçemizi sizlerin önderliği ve demokratik kamuoyunun desteğiyle çözmüş oluruz” sözlerine yer verdi.

Romanların çöpte yaşam savaşı

Çöp ayrıştırma merkeziyle yan yana yaşayan Romanlar’ın Anayasanın 56 ve 60’ıncı maddelerine göre, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı ve sosyal güvenlik hakkı olduğuna işaret eden çözüm önerisinde, çöplükteki yaşamın olumsuz etkileri gözler önüne sergilendi. Yakılan çöplerin yaydığı kimyasal ve çöplerin yol açtığı havasızlık ve hastalıkların Romanlar’ı doğrudan etkilediğinin altı çizilirken, temiz su haklarından da mahrum oldukları konusu gözler önüne serildi.

Silivri halkına seslenen platform, “O insanlar bizim insanlarımızdır. Kimliklerinden dolayı ve yoksulluğun yol açtığı bu trajedi hepimiz için utançtır” denilirken, sivil toplum kuruluşlarını da seslenilerek “Bu yaşanan duruma son vermek hepimiz için insanlık görevidir. Hemen yanı başımızda yaşanan bu trajediye sessiz kalmak bu duruma seyirci ve ortak olmaktır” diye uyarıda bulunuldu.

Çözüm önerileri ne?

Silivri Demokrasi Platformu, konuya yönelik çözüm önerileri de sundu. Bu öneriler arasında, kaymakamlık ve belediyenin bu insanları havası ve suyu temiz bir yere naklini yapması istenirken, bu mahallede yaşayan insanlara yönelik gelir getirici çözüm önerileri de sıralandı. Platform, bu mahallede yapılacak iyileştirme çalışmasının bir dayatma olarak değil, muhataplarıyla müzakere edilerek çözüme kavuşturulması gerektiği üzerinde dururken, eşit yurttaşlık hakkının ulusal ve uluslararası sözleşmelerin sağladığı hakların hayata geçirilmesi tek seçenek olduğunun altını çizdi.

Başkan Yılmaz da aynı konuya değinmişti

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB’de yaptığı konuşmada, bu çöp ayrıştırma merkezini eleştirirken, yapılması gerekenleri de sıralamıştı.

Seymen Katı Atık Depolama Tesisi’nin yaydığı kokuyu da meclis gündemine taşıyan Başkan Yılmaz, gerekli yatırımların yapılmasını temenni etti.  Başkan Yılmaz konuyu şu şekilde aktardı:

Çöp toplama problemi İstanbul’un 20 Milyona yaklaşan nüfusu ile en büyük problemlerinden biri. Eğer böyle giderse 20 yıl sonra 30 yıl sonra çöpleri depolayacak alanları zor buluruz. Doğru toplama yöntemi nedir? Sıfır Atık Projesi nedir? Bununla ilgili kamu binalarına 4 tane kutu koyup, peti buraya atın, metali buraya atın, kağıdı buraya atın demekten öte yapmamız gereken şeyler var.  İlçe bazında Ayrıştırma İstasyonları kurulması gerekli. İlçe belediyelerinin bütçelerini aşan bu yatırımlara İstanbul Büyükşehir Belediyemizin ortak olmasını istemekteyiz. Bir şehri yönetiyorsak bu şehrin derdi, tasası, kederi, sevinci ortak. Çöpü de bizim, sevinci de bizim. Ama bu çöp, bu çöplük, bu Katı Atık Deposu Silivri’nin Seymen Mahallesi’nde. Bir gün bir komisyon olarak Silivri’de sizi gezdireyim. Etrafındaki köyleri bırakın, Silivri merkezine kadar inen ağır kokuları vatandaşlarımız çekiyor. Günlük 18 bin ton çöpün 12 bin tonu Silivri’ye geliyor. Sarıyer’deki çöp dahi Silivri’ye geliyor. 750 TIR’ın trafiği, gürültüsü, yolların bozulması ve kötü kokular… Bununla ilgili de bir önceki yönetimin yapmış olduğu projelerin devam ettirilmesini temenni ediyorum. Bütçeyi incelediğimde Seymen’deki Katı Atık Depolama Tesisi’nde 64 Milyon liralık bir yatırım öngörülmüş. Bu bütçenin tesise harcanmasını, gerekirse de ek bütçe vererek bu işin ihmal edilmemesi noktasında bilgilerinize sunmak istiyorum.”

Haber: Murat ÖZYILDIRIM

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa