SON DAKİKA

Haber Ekspress

ZEKİ MÜREN’İN KEMİKLERİ SIZLADI

ZEKİ MÜREN’İN KEMİKLERİ SIZLADI
Bu haber 09 Ekim 2019 - 13:06 'de eklendi.
Murat Özyıldırım

Yıl 1954-1960… Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda 41.7 metre boyunda inşa edilen “Şehitler Abidesi” için bütün Türkiye seferber olmuştu.

Yıl 2019… AK Parti Meclis Üyesi Dilaver Arvas “paramız çok mu, şehitlere anıt yapacağız” dedi…

*****

Aslında Atatürk, 1928’de Çanakkale’ye geldiğinde halk şehitleri için bir anıt isteğinde bulunuyor ve dönemin Türk Tarih Kurumu Başkanı Afet İnan’ı görevlendiriyor.

İnan, bölgeyi inceliyor, Atatürk Gelibolu Yarımadası’na bu abidenin inşası için talimat veriyor.

Ancak Atatürk hayattayken bu projeyi göremiyor.

Özellikle Milli Türk Talebe Birliği, 1943’te inşaat için devlet yöneticilerinden talepte bulunuyor. O yıl Milli Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği proje yarışmasını mimarlar İsmail Utkular ve Doğan Erginbaş kazanıyor.

Yarışmadan sonra kampanya, 1950’de yine Milli Türk Talebe Birliği’nin katkı ve girişimleriyle devlet tarafından başlatılıyor.

*****

Bu kampanyaya Türkiye’nin dört bir yanından yardım yağmış. İşçiler fazla mesai yapıp kazançlarını bu kampanyaya göndermiş. Kadınlar yaptıkları oyaları, kilimleri satıp bunların paralarının inşaat için kullanılmasını istemiş. İstanbul sosyetesinin kadınları, özel araçlarını dolmuş yapmış, kampanya için para toplamış, Siirt’te kadınlar, üzerinde abide figürü olan battaniye dokuyup satmış, askeri okullarda yardım amacıyla yarışmalar düzenlenmiş.

Halk kampanyaya sahip çıkınca, sanat camiası da boş durmamış…

Beyefendi kişiliğiyle bir çok kesim tarafından farklı yorumlara neden olan Zeki Müren ve Musevi asıllı Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu Dario Moreno konserler vermiş, İlham Gencer bir gecede 25 bin toplamış, kampanya için tiyatrolar sahnelenmiş. ressamlar resim yapmış…

Kampanyaya destek olması amacıyla o dönemin popüler futbol kulüpleri Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Vefa’nın katıldığı ‘Abide Kupası’ adı altında turnuva düzenlenmiş. Bu turnuvada 100 bin lira toplanmış. O günkü en büyük rakamlardan biri bu. Kupayı Fenerbahçe kazanmış…

Yıl 1950’ler…

Yani İkinci Dünya Savaşı sonrası… Hükümet ‘paramız yok’ diyerek anıtı yapmak istemeyince, halk kitlenmiş tek vücut olmuş ve o Şehitler Anıtı’nı oraya yapmış.

Kimse dememiş ki “Elde yok, avuçta yok, yemeğe ekmek yok, para yok, heykele para mı vereceğiz”

Gelmişiz 2019’a AK Parti’nin meclis üyesi mikrofon elinde, “paramız çok da heykel mi yapacağız” dedi iyi mi!

Peki adama sormazlar mı “15 Temmuz şehitleri için Türkiye’nin dört bir yanında AK Partili belediyeler ‘şehitler anıtı’ yaparken, paraları çok olduğu için mi yaptı?”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa