SON DAKİKA

Haber Ekspress

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu, okullar açılırken çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlattı

Yeni eğitim yılına başlarken, ebeveynler ve öğretmenler için çocukların okula dönüş sürecine uyum sağlamalarına yardımcı olmak büyük önem taşıyor. Çocukların okul başlangıcında yaşadıkları heyecan ve kaygıyı en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır…

Klinik Psikolog Murat Abaoğlu, okullar açılırken çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlattı
Bu haber 28 Ağustos 2024 - 12:26 'de eklendi.

Klinik Psikolog Murat Abaoğlı; “Yaz tatilinin bitmesine çok az kaldı ve ilk ders zili yakında çalacak. Hem velilerin, hem çocukların okul heyecanı ve telaşı başladı. Hele ki okula yeni başlayacak olan çocuklarda ve onların ailelerinde ayrı bir heyecan söz konusu. Okulların uzun bir tatilden sonra yeniden açılmasının çocuklar üzerinde hem duygusal hem de sosyal açıdan büyük bir önemi vardır. Okul süreci, çocukların yeni başlangıçları ve heyecanları demektir. Ancak bu heyecanın yanı sıra çocuklarda kaygı ve endişede oluşabilir. Bu nedenle, okullar açılırken çocukların nasıl davranışlarda bulunulduğu dikkate alınarak çocuklarımıza uyum sağlama konusunda yardımcı olmalıyız. İyi bir iletişimin sağlanması, bunların anlaşılması ve desteklenmesi, bu süreçte en önemli faktörlerdendir. Yeni bir ortama alışmak için zaman gereklidir. Ancak unutulmaması gereken en önemli konu çocuğun hızlı bir gelişme ve büyüme içinde olduğudur. Çocuk için okul, uyum sağlaması beklenen çok sayıda yeni durumla karşılaşacağı zengin bir uyaran ortamı ve yepyeni bir sosyal çevredir. Uyum sürecinde her çocuğun tepkisi farklılık gösterebilir.

Çocukların Psikolojik Durumunu Güçlendirmek için

  • Çocuk, okula başlamadan önce bilgilendirilmeli ve psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Hangi okula gideceği, okulda arkadaşları ve öğretmenleriyle neler yapacağı, gibi konularda çocuğa bilgi verilmelidir. Başlayacağı okula ve sınıfa önceden gidip birlikte gezilmesi faydalı olur.
  • Olumlu okul deneyimlerinizi çocuğunuzla paylaşın.
  • Anne- babalar çocuğa okulu abartarak, okulun çok eğlenceli ve onun çok mutlu olacağı bir yer olarak tanıtmamalı; daha sonra çocuğun hayal kırıklığına uğramaması için gerçekçi yorumlar yapmalıdırlar.
  • Okul açıldı diye oyuncakları raflara kaldırmayın. Oyun, çocuğun hayatının önemli bir parçası ve sağlıklı gelişimi için en gerekli olan şeylerden biridir. İyi bir planlama ile hem derse, hem de oyuna zaman ayırması mümkün olabilir. Bu durumda ona yol göstererek rehberlik edebilirsiniz.

Duygusal destek, bu süreçte çok değerlidir. Çocuğunuz Okula adaptasyon konusunda sıkıntı yaşarsa profesyonel yardım almayı da unutmayın.

Eğitim Sürecinde Aile Desteğinin Önemi:

Aile, çocukların eğitim sürecinde kritik bir rol oynar. Ebeveynlerin varlığı, öğrenme motivasyonunu artırabilir. Özellikle çocukların okula adapte olmalarında aile desteği önem kazanır. Bu nedenle, ailelerin aktif olmaları çocukların kendine güven duymasında bir etkendir.

Eğer derslerde başarısızlık görülürse, yapabildiği şeyler gösterilerek takdir edilmeli, motivasyon sağlanmalıdır. Kızgınlık, katı ve yargılayıcı üslup, ceza vb. durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu yüzden sakinliği bırakmayarak doğru bir yol izlenmeli ve bunun için öğretmenleriyle temas halinde kalınmalıdır

Okul Kaygısını Ele Alma:

Okul kaygısı, çocukların yeni bir ortama uyum sağlamalarında önemli bir engel olabilir. Bu duyguyu arttırmak adına, onların desteklenmesi şarttır. İlk adım olarak, çocuklarınızın ne hissettiğini anlamaya çalışın ve onlara destek olduğunuz hissettirin. Ayrıca onları cesaretlendirin ve yeni arkadaşlıklar kurmaları için fırsatlar yaratmasını tecrübelerinizle onlara aktarın.

Okula başlamadan önce anne-babanın yaşadığı kaygı, endişe ve korku gibi duygular çocuğu olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden anne-babalar kendi kaygılarını çocuğa yansıtmamalıdır.

Çocuğun okula alışabilmesi için tüm aile üyeleri kararlı davranmalıdır. Özellikle okulun ilk günleri, çocuğun sızlanmaları nedeniyle “Bugün gitmesen de olur.” gibi yanlış yönlendirmelerde bulunulmamalıdır. Bu durum, çocuğun okuldan uzaklaşmasına neden olur ve okula uyumun sürecini geciktirebilir Örneğin çocuğunuz okula gitmeyi istemediğini dile getirdiğinde ‘okula gitmezsen öğretmenin sana kızar’ ya da ‘okula gitmezsen kötü/yaramaz çocuk olursun’ gibi yorumlarınız onun kaygısını ve okulla ilgili olumsuz düşüncelerini besleyecektir.

Kısaca çocuklarımıza vereceğimiz en önemli mesaj okulun öğretilen bir yer olduğunu, öğrenmenin keyifli bir süreç olduğunu. Yeni arkadaşlar tanıyarak kendini daha da geliştirebileceğini anlatabilmektir. Ayrıca her zaman duygularını paylaşabileceği bir destekçisinin olduğunu bilmesi de önemlidir. Tüm bunları yapmanıza rağmen çocuğunuzun okula gitmekle ilgili zorlanması devam ediyorsa, sorun kemikleşmeden uzman yardımı almayı ihmal etmeyin.

Tüm çocuklarımızın güzel bir eğitim-öğretim yılı geçirmesi dileğiyle..”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber Yazılımı
CASİBOM GİRİŞcasibomCASİBOM GİRİŞcasibom girişcasibom
şanlıurfa urfa