31 Mart yerel seçimleri İktidara resmen sarı kart oldu.
Türkiye geneline baktığımız da Ak Parti 40 CHP 20 MHP 11 HDP 8 TKP 1 Bağımsız 1 İlde Belediye Başkanlığı kazandı.
2014 Seçimleri ile karşılaştırırsak Ak Parti 48 CHP 14 MHP 8 BDP 10 Bağımsız 1 şeklindeydi.
Her ne kadar İktidar çok fazla şehir ve ilçe kaybetmemiş gibi gözükse de büyük illeri kaybetmesi bu seçimlerde ciddiye alınacak büyük bir oy kaybettiğini açık gösterdi. Özellikle sanayi şehri olan yerlerde ekonomik sıkıntının daha da büyümemesi için vatandaş yine iktidar adaylarını tercih etti. Fakat genel olarak muhalefetin adaylarını da beğenmeyen vatandaşlar istikrar bozulmasın diye iktidar adaylarını yeniden seçti.
Büyük şehirlerin muhalefet adaylarına geçmesi Türkiye de önümüzde ki süreç de bazı dengelerin değiştireceğinin habercisi oldu. Başta ekonomik sıkıntı ve işsizlik olmak üzere ülke yönetiminden rahatsız olan vatandaş resmen iktidara sarı kart gösterdi.
Ak parti iktidar olduğu günden bu yana ilk defa seçimlerde bu kadar zorlandı.
2014 seçim sonuçlarına göre aslında Ak parti oyu arttı. 2014 de yüzde 43,39 oy alırken 2019 da yüzde 44,42 çıktı. Yine ana muhalefet olan CHP 2014 de yüzde 25,58 oy alırken 2019 da yüzde 30,07 ye çıkardı. MHP 2014 de yüzde 17, 60 alırken 2019 da yüzde 7,25 düştü. HDP de durum değişmedi. Her iki seçim de de yüzde 4 lük oran aynı oldu.
Bu seçimin en enteresan diğer yanı MHP de oylar düşmesine rağmen 11 ilde Belediye başkanı çıkarması. Cumhur ittifakından dolayı Ak parti oyları MHP ye belediyeleri getirirken, Millet ittifak ortağı İYİ parti hiç belediye kazanamadı. Aslında yüzde 7 lik oranla MHP ile aynı oyları aldılar. CHP oylarının İYİ partiye gitmemesi en dikkat çekici seçim oldu. Anlaşılan o ki sol görüş sağ görüşe yada sağ görüş sol görüşe ortak olsa dahi oy vermek istemiyor. Yine aynı oy oranı olan MHP 146 ilçe de Belediye Başkanı çıkarırken İYİ parti ancak 18 ilçe de Belediye Başkanı çıkarabildi. İYİ partinin aday bulamaması ve ithal adaylarla seçime girmesi vatandaş tarafından ilgi görmedi. Resmen İYİ partide çift sarı kart gördü.
Veee İSTANBUL Ak parti ve CHP arasında kaldı. Kim ne derse desin ve kim kazandı diye açıklansa da açıkça belli oldu ki aslında her iki aday da kazandı. Bir eşitlik olduğu net. Bu şehir Türkiye’nin 30 şehrine eşit. Elbette bütün partiler için çok önem arz ediyor. Fakat eşitlik şunu gösteriyor ki İstanbul artık eski İstanbul değil. Yani pamuk ipliğine bağlı. İstanbullular iktidara sarı kartın en önemlisini gösterdi. İkinci sarı kart da sadece İstanbul değil İktidar da saf dışı kalır mesajını verdi.
Seçimler bittiğine göre artık iş güç zamanı geldi. Herkes çok ama daha çok çalışmalı mesajını okuyan başarıya imza atar. Seçim mağduru vatandaş olmaktan sıkıldı. Partilere de bu mağduriyetten sıkıldığı mesajını net olarak verdi. Kazandım diye sevinen, kaybettim diye üzülen olsa da sağ duyu ile önümüze bakıp daha güzel bir ülke olsun diye çalışmalara bugünden itibaren başlamak gerekiyor. Siyasetçilerinde özüne dönüp şapkasını önüne koyup düşünme zamanı geldi…