Şanlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
‘Barınma sorununu çözmek için yeni bütçe planları oluşturulmalı’
“Gençler seslerini duyurabilmek için günlerce parklarda kalarak ‘Barınamıyoruz’ dediler. Ülkemizde örgün öğrenimde bulunan 3 milyon 800 bin öğrenci için Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK yurtlarında yalnızca 742.780 yatak bulunuyor. Yine Bakanlığın verilerine göre her 5 öğrenciye yalnızca 1 yatak düşüyor. Gençlerin barınma sorununu çözmek için yeni bütçe planları oluşturulmalı. Öğrencilerimiz parklarda değil yurtlarda uyumalıdır. Acilen yurt sayıları artırılarak öğrencilere konforlu yaşam alanları oluşturulmalı ve gençlerin bütçesi gençler için harcanmalıdır.”
‘KYK öğrenci yurtlarındaki beslenme ödenekleri artırılmalıdır’
“Ülkemizde uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle enflasyon her geçen gün artıyor. Gıda fiyatları da yükseliyor. Gıda fiyatlarındaki artış bütün kurumların belirlemiş olduğu günlük yemek fiyatlarını artırmıştır. Ancak bu artışa rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı 2021 yılı bütçesinde KYK öğrenci yurtlarında sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere günlük toplam 19 lira beslenme ödeneği ayırmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu fitre bedelinden de az olan beslenme ödenekleri artırılmalı, gençlerimizin gıda konforu ve güvenliği sağlanmalıdır.”
‘Yurtlar mevzuata uygun şekilde güçlendirilmelidir’
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesini açıklayan Mehmet Kasapoğlu’nun “Yurtlarımız gençlerimizin barınma ihtiyacını karşıladığı gibi özel durumlarda da bütün vatandaşlarımıza hizmet veriyor” açıklamasını değerlendiren Şanlıoğlu:
“Sayın Kasapoğlu, gerçeklerden uzak bir tablo çizmiştir. Sayıştay’ın 2021 yılı raporuna göre pek çok öğrenci yurdu deprem, yangın ve imar mevzuatlarının gerektirdiği teknik asgari koşulları sağlamamaktadır. Bu binaların öğrenci yurdu haline getirilmesi telafi edilemeyecek sonuçlar doğurmaya müsaittir. Bu yönetim sorunu giderilmelidir. Bütün KYK öğrenci yurtları yangın, sel ve imar planının gerektirdiği bütün şartları sağlayacak şekilde güçlendirilmelidir. Bu şartları sağlamayan öğrenci yurtları yerine yenileri yapılmalıdır.”
‘Genç istihdam sorununu çözmeye yönelik projeler yetersiz’
“Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre ülkemizde 4 milyon genç ne eğitimde ne de istihdamda kendisine yer bulabilmektedir. Bu gençlerin nüfusa oranı bakımından OECD ülkeleri arasında 1. sıradayız. Bütün bu kötü tabloya rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe sunumu sırasında Sayın Kasapoğlu 2022 yılında 60 bin gencin istihdama dahil edileceğinden bahsetmektedir. Bu hedef, gençlerimizin içerisinde bulunduğu durum ile uyumlu değildir. Gençler için ülkemiz gerçekleriyle uyumlu projeler üretilmelidir.”
‘Gençler e-spor konusunda desteklenmeli’
“Bakanlığın 2022 yılı bütçe sunumunda E-Spor ve E-Spor Federasyonuna ayrılan bütçe konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. E-Spora ayrılan bütçenin açıklanması ve gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Gençler e-spor konusunda desteklenmelidir.”