SON DAKİKA

Haber Ekspress

İmamoğlu 5 yılda depreme yönelik yapılan çalışmaları anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “ Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtımını” yaptı. “İstanbul’un depremle sınavı 16 milyon İstanbullunun bir avuç insanla sınavıdır” diyen İmamoğlu, “Onlara bir kez daha diz çöktüreceğiz ama İstanbul, depremde diz çökmeyecek. İstanbul, hayatta kalmak, ayakta durabilmek için ne yazık ki zamanla yarışıyor. Durmaya, yalpalamaya, yoldan çıkmaya hakkımız yok. Yoldan çıkarmak isteyenlere de fırsat vermeye tahammülümüz yok. Geriye asla dönmeyeceğiz. Hep ileri gideceğiz. Depreme ve tüm afetlere karşı dayanıklı bir İstanbul var ederek, çocuklarımıza ve gençlerimize güçlü bir geleceği hep birlikte hazırlayacağız, aklın ve bilimin ışığında…” dedi.

İmamoğlu 5 yılda depreme yönelik yapılan çalışmaları anlattı
Bu haber 08 Şubat 2024 - 12:25 'de eklendi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı”nı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. İBB’nin 5 yılda depreme yönelik yaptığı çalışmaları paylaştı. Yeni dönem için projelerini duyurdu. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, CHP Parti Meclisi Üyeleri Bedirhan Doğru, Cem Aydın ve Mahir Yüksel ile Prof. Dr. Naci Görür ve çok sayıda akademisyen katıldı.

“KOLLARIMIZI SIVADIK, İLGİLİ TÜM TARAFLARLA ÇALIŞTAYLAR DÜZENLEDİK”

“Bütün bu ötekileştirici tablo ve gidişata rağmen umudumuzu, heyecanımızı ve kararlılığımızı kaybetmeden kollarımızı sıvadık. Konuyu tüm boyutlarıyla ele almak üzere ilgili tüm taraflarla çalıştaylar düzenledik. Konunun uzmanı akademisyenlerle güçlü bilim kurulumuzu oluşturduk. Hazırladığımız ‘Deprem Seferberlik Planımızı’ kamuoyuyla şeffaf bir biçimde paylaştık.”

“İSTANBUL’U KRİZLERE VE AFETLERE DAYANIKLI BİR KENT HALİNE GETİRMEK ÜZERE VİZYON 2050 PLANIMIZI HAZIRLADIK”

“Öncelikle İstanbul’un jeoloji ve hidroloji haritalarını hazırladık ve yarım kalmış mikro bölgeleme çalışmasını deprem riski altındaki tüm ilçelerimiz için tamamladık. Bir taraftan bilimsel altlıklarımızı oluştururken, diğer taraftan uzmanlarımızla, bilim insanlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle ve halkımızın katılımıyla İstanbul’u krizlere ve afetlere dayanıklı bir kent haline getirmek üzere Vizyon 2050 planımızı hazırladık. İstanbul’u geleceğe güvenle taşıyacak bir rehber ve rotayı katılımcı bir süreçle oluşturduk. Bir tarafta kamu arazileri imara açılırken, diğer tarafta vatandaşın 40-50 yıldır çözüm bekleyen imar planı ve mülkiyet sorunları olduğunu görüyorduk. Bu şehirdeki tüm unutulmuş ve çaresiz bırakılmış kesimlerin temsilcisi olarak çözümler bulmak için büyük bir planlama atılımını yaptık. 39 ilçede siyasi ayrım yapmadan… Şehrin dört bir yanında 90’dan fazla bölgenin Nazım İmar Planını meclisten geçirdik.”

“FELAKETTEN SONRA BÜYÜK BİR BAŞVURU PATLAMASI YAŞADIK”

“Bu tabloyu görünce sahadaki durumu daha da netleştirmek için hızlı tarama projemizi kurumumuz olarak başlattık. Vatandaşlarımız binamız yıkılır korkusuyla özellikle binalarından karot aldırmak istemiyorlardı. Bundan çekiniyorlardı. Bu durum maalesef 6 Şubat depremine kadar devam etti. Felaketten sonra büyük bir başvuru patlaması yaşadık. Toplamda 35 bin binamızda yaptığımız hızlı tarama tespitlerimiz sonrası, 15 bin binamız ‘D’ ve ‘E’ sınıfı riski yüksek kategoride yer aldı. Yeni dönemde hızlı tarama sürecine ilçe belediyelerimizi de dahil ederek tüm İstanbul için tamamlayacağız. İstanbul’un röntgenini çekmek zorundayız.”

“200 BİN YAPININ 7 VE ÜZERİ ŞİDDETİNDEKİ DEPREMLERDE AĞIR HASAR GÖRECEĞİNİ HESAPLIYORUZ”

“Deprem konusunda en hayati mesele, niteliksiz konut stokunun dönüşümüdür. İstanbul’da 1,3 milyon konuta denk gelen yaklaşık 200 bin yapının 7 ve üzeri şiddetindeki depremlerde ağır hasar göreceğini veya kullanılamaz hale geleceğini hesaplıyoruz. Bu kötü bir manzara… Peki, niteliksiz 200 bin konut stoku neden hızla dönüşmüyor? Bunun en temel sebebi özellikle 3-4 yıldır yaşadığımız ekonomik koşullar, artan maliyetler, düşen kişi başı gelir. İkinci bir sebebi daha var ve bu da en az birincisi kadar önemli. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, son 20 yılda yaşatılan büyük mağduriyet!”

“YENİ ALTERNATİF ACİL ULAŞIM YOLLARINI BELİRLEDİK”

“Tam 56 kilometre dere ıslah çalışmasını bitirdik. Yeni alternatif acil ulaşım yollarını belirledik. Halen acil ulaşım yollarımızı deprem sonrasında aktif tutabilmek için güzergâhtaki yapıların güçlendirilmesi ve yenilenmesi meselesini ele aldık ve hızlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 138 bölgede güçlendirme ve yenileme projesini tamamladık ve bunların 52 adedini güçlendirdik. Geri kalan 86 yapıda ise imalatlarımız devam ediyor. Buna ilave olarak Ferhatpaşa Lojistik Merkezimizi, Alibeyköy Lojistik Merkezi ve Sultangazi Cebeci Lojistik Merkezlerini de hayata geçirdik. Yine Sultangazi’de açılışını yaptığımız Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikamız ve inşaatına devam ettiğimiz Tuzla Hali Projemiz ile herhangi bir afet durumunda yaşanacak gıda krizinin önüne geçecek güçlü bir lojistik hazırlığımızı oralarda yürütüyoruz. Bilişim verilerimizin afet anında güvenliğini sağlamak üzere Ankara’da Felaket Kurtarma Merkezi projesini hayata geçirdik.”

“ŞEHRİMİZİN DÖRT BİR YANINDAKİ 32 DENİZ YAPISINI HIZLA GÜÇLENDİRECEĞİZ”

M1 Hattı üzerindeki tüm viyadükleri güçlendiriyoruz. Tüm raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz. Hatlarımız afet anında, acil durumda farklı ihtiyaçların giderilebilmesi için aktif olarak kullanılabilecek hale getiriyoruz. Tahliye koridorlarımız öncelikli olmak üzere yaklaşık 250 riskli karayolu, köprü, viyadük, alt ve üst geçitlerden oluşan sanat yapılarını güçlendirmeye devam edeceğiz ve yenileyeceğiz. Şehrimizin dört bir yanındaki 32 deniz yapısını hızla güçlendireceğiz. Yok olmaktan kurtardığımız Haliç Tersanemizde, İstanbul’da tahliye koridorlarıyla entegre etmek ve deniz yolunu kullanmak üzere afetle müdahalede kullanmak üzere 8 yüzer iskele üreteceğiz. Yine Haliç Tersanemizde modern ve güçlü bir acil durum kurtarma gemisi de inşa edeceğiz.”

10 BÖLGEDE YENİ AFET LOJİSTİK MERKEZİ

“Özellikle İstanbul, Marmara Bölgesi ve diğer kentlerde yaşanacak acil durumlarda destek ve yardım organizasyonlarını yapabileceğimiz 10 adet afet lojistik merkezi için yerlerimiz hazır, önümüzdeki dönem hızla bu süreçte hayata geçireceğiz. Ayrıca, inşa edeceğimiz yeni raylı sistem hatlarında istasyon alanlarımızda hazır edeceğimiz alanlarla da afet lojistiğine güçlü bir hizmet sahası oluşturmuş olacağız.”

50.000 KONUTTA YERİNDE DÖNÜŞÜM

“Yeni dönemde de öncelikli hedefimiz niteliksiz konut stoğunu dönüştürmek olacak.

Tespit ettiğimiz yaklaşık 200 bin yapı yani 1.3 milyon konut biriminin dönüşümü için, olmayacak vaatler içerisinde değil, uygulanabilir, ayakları yere basan bir model sunuyoruz. Bakınız, 6306 sayılı yasa 2012 yılında yürürlüğe girdi. 11 yıl oldu, riskli alanlardan çok, rantı yüksek olan alanlarda dönüşme yapabildiler. Şimdi yine bir takım yuvarlanmış ve arkasına sıfır eklenmiş hayali rakamlar telaffuz edildiğini sizinle paylaştım. Nerede yapılacakları da açıkça söyleyemiyorlar, insanlardan korkuyorlar çünkü. Vatandaşlarımızın da bizlerin de bu boş vaatlere artık karnı tok, bu sayıları daha önce de duyduğumuzu hepimiz biliyoruz. Biz adımlarımızı sağlam atacağız. Gerçekleştiremeyeceğimiz sözler verip bu sözlerin altında asla kalmayacağız. Geçtiğimiz dönem göreve başlarken 2019’da 10 bin konut sözü vermiştik. Mart sonuna kadar tamamlayacaklarımızla 12 bin konutu teslim etmiş olacağız. İstanbul Yenileniyor ve diğer kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önümüzdeki dönem 22 bin konut biriminin yeri ve projesi hazır. Müthiş bir altyapı organize ettik. 2024-2029 arasında ilk etapta 2/3 uzlaşma sağladığımız, projesine çalıştığımız her şeyi hazır olan 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız. Hedefimiz bu şehirde 50 bin konutu dönüştürmek olacak.”

10 ÖNCELİKLİ ALANDA 125.000 KONUTTA PLANLI DÖNÜŞÜM

“Yine bilimsel verilerle, vatandaşlarımızın can güvenliğini ve gerçekten riskli alanları belirleyerek önceliklendirdiğimiz 10 bölgede planlama çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda Meclis’imizde hızla getireceğiz. Bu 10 öncelikli alandaki 125 bin konutta dönüşümün önünü açacağız, bu alanlarda yaşayan vatandaşlarımızı deprem ve diğer afetlere karşı dirençli konut stokuna ve yaşanabilir kentsel çevreye kavuşturmak için planlarımızı hazırladık.”

VATANDAŞA BÜYÜK FİNANSAL DESTEK

“İstanbul Yenileniyor kapsamında dar gelirli vatandaşlarımıza ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetlerinin %60’ını dar gelirli insanlarımız için biz karşılayacağız. Bu yapılarda bulunan emeklilerimize ayrı bir avantaj daha sunacağız. Birileri emeklilerimizi unutmuş olabilir, biz elbette unutmayacağız. Emeklilerimizin o statülerine güçlü bir şekilde bakarak bu ülkenin taşında, toprağında, kalkınmasında emeği olan vatandaşlarımıza vefa örneği göstereceğiz. Emekli ikramiyesiyle ev alıp başını sokacak bir yere kavuşmuş emeklilerimiz, bugün ne yazık ki geçinme sıkıntısıyla mücadele ediyor, ikramiye ile ev alma işi ise tümden hayal olmuş durumda. Kentsel dönüşümde en fazla mağduriyet yaşayan kesimin emeklilerimiz olduğunu tespit ettik. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin %65’ini biz karşılayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerini bu şekilde destekleyerek, zor günlerinde emeklilerimizin yanında olup onların binalarını yenilemelerine güçlü bir katkı sunacağız.”

TÜM RİSKLİ YAPILARA SABİT TAKSİTLİ ÖDEME DESTEĞİ

“İstanbul Yenileniyor kapsamında kentsel dönüşüme giren tüm vatandaşlarımıza sabit taksitle 2 yıl vadeli, faizsiz ödeme desteği sunacağız. Uzun vadeli taksitlendirme isteyen vatandaşlarımız ise yine sabit taksitle Kiptaş kefaleti ile ödemelerini gerçekleştirebilecekler. Hibe desteği sağladığımız dar gelirli vatandaşlarımız ve emeklilerimiz de kalan miktarlarını sabit ödeme desteklerimizden yararlanarak tamamlama fırsatlarına sahip olacaklar.”

RİSKLİ YAPILARA 7.000 TL EK KİRA DESTEĞİ

“Hızlı tarama ile tespit ettiğimiz, ‘D’ ve ‘E’ grubuna giren ve riskli bina ilan edilen yapılarımızda bakanlığın verdiği 5500 TL’nin üzerine 7000 TL ekstra kira desteğini sadece ev sahiplerini değil, kiracıları da kapsayacak şekilde biz sağlayacağız. Bunu biz başlattık daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz. Emeklilerimiz, eriyen maaşlarıyla geçim sıkıntısı yaşayınca haklı olarak kentsel dönüşüm süreçlerinden kaçınıyorlar. Dar gelirli emeklilerimize hibe yardımının yanı sıra riskli yapılarda yaşayan tüm emeklilerimize bakanlık kira yardımının üzerine 9 bin TL kira desteği de biz sunacağız. Toplamda 80 bin ev sahibi ve kiracımıza kira desteğinde bulunmanın hedefini önümüze koyduk. Bütçemizde bu kapsamda değerlendirmek üzere 8 milyar TL kaynak ayırdık. Merkezi yönetime de asında bu yöntemle destek oluyoruz.

Zaten biz meseleye başından beri hiçbir zaman, merkezi idare yerel idare diye bakmadık, eşgüdümlü birbirini nasıl destekleriz diye baktık. Bakanlığın verdiği kira yardımının üstüne hem maliklere hem kiracılara destek vermemiz tam da böyle bir davranış. Senden, benden diye bir kavramla hareket etmedik, etmiyoruz. Bu işin partisinin, bakanlığının, belediyesinin olmadığını, bu şekilde haykırarak bir kez daha dile getiriyoruz. Devletin bütün kurumları el birliğiyle, kimin ihtiyacı varsa onun yanında olmak zorundadır, hele ki deprem konusunda olmak mecburiyetindeyiz. Biz bu anlayışla çalışmaya, o ayrımcı zihniyete doğru yolu göstermeye devam edeceğiz.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
 
Haber Yazılımı
casibom girişcasibomcasibomcasibom girişCasibom Bonuscasibomcasibom mobil girişhttps://www.cellerini.it/casibom girişcasibomcasibom güncelcasibom girişcasibom girişgirişmarsbahis girişcasibom giriscasibom girişcasibom girişcasibom girişcasibomcasibom girişbahsegelmarsbahis
şanlıurfa urfa