SON DAKİKA

Haber Ekspress

KAYIP BAVUL DOLANDIRICILIĞI

Havacılık endüstrisi son teknolojileri kullanarak yolcuların bagajlarını takip ettiklerini ve bavul kaybı konusunda durumun bir önceki yıldan daha iyiye gittiğini ifade ediyor. Fakat son teknoloji kullanımı yine de her yıl milyonlarca bavulun kaybolmasının önüne geçemiyor. Kayıp bavulların yanı sıra unutulan bavullar da söz konusu.

KAYIP BAVUL DOLANDIRICILIĞI
Bu haber 11 Aralık 2023 - 12:07 'de eklendi.

Kayıp bavulların bulunması, bavulları yolculara ulaştırmaya girişmek büyük zaman harcamayı gerektirdiği gibi paraya da mal oluyor. Bu durum aynı şekilde unutulan bavullar içinde geçerli.

KAYIP BAVULLAR DOLANDIRICILARI HAREKETE GEÇİRDİ

Her gün binlerce uçak seferi gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı ‘nda seyahat eden yolculardan çoğunun kaybolan ve unutulan bavulları dolandırıcıları harekete geçirdi.

Daha önce havalimanlarında unutulan, alınmayan ve kaybolan eşyalar ile ilgili satış gerçekleşmişti. Birçok kişinin hatırlayacağı gibi Türk Hava Yolları’nın Bagaj Hizmetleri Yönetim Müdürlüğü kayıp eşya deposunda 1 yıl bekletmiş ve bekletilen eşyalar ilk ihalede açık arttırma usulsüne göre satılmış ve ihaleyi alan kişinin Avcılar ‘daki deposuna indirip, çeşitlerine göre ayırdıktan sonra eşyaların satışa sunulacağı duyurusu ile mağaza önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

Dolandırıcılar emeksiz para kazanmak için, havalimanlarında unutulan eşyalar ile ilgili sosyal medya üzerinden sistem kurdu. Halkın kayıp bavullara ilgisinden yararlanarak sahte ilanlar paylaşıp binlerce kişiyi tuzaklarına çekmeye başladılar.

PARAYI ALIP YOK OLUYORLAR

Gazeteci Dilek Bozkurt, gelen ihbarları değerlendirdi ve konuyla ilgili araştırma yaptı. Araştırma yaparken birbirine benzer binlerce ilanı gördü. İlanları ve yorumları inceleyen Bozkurt, çoğu sayfaların yeni açılmış olduğunu, yorumların yabancı kişi nikleri ile yapıldığını fakat sahte olduğunu fark etti. Emin olmak için sosyal medya uzmanına danışan Bozkurt, hesaba yapılan yorumların sahte olduğundan emin oldu.

Sosyal medya dolandırıcılığında sahte alışveriş hesapları açılması dolandırıcılığın ilk aşaması. Bu hesaplarda photoshop yapılmış ürünler, gerçekte olduğundan çok farklı şekillerde tüketiciye-alıcıya sunuluyor. Kullanıcının güvenini kazanmak için de sahte ürün yorumları da ürün tanıtımında sıkça kullanılmakta. Dolandırıcıların sırasıyla uyguladıkları adımlardan biri de reklam verme ve kullanıcıların önüne sahte ürünleri düşürme yöntemi.

Dolandırıcıların çoğunun bu tür uygulamalarda ürün satışını dijital ortamda yaptığı bilinmektedir. Burada da böyle oluyor. Kapıda ödeme kesinlikle yok. Sistematik olarak para talebi ya da paranın alınmasının ardından sahte hesabın kapatılması şeklinde ilerleyen süreç kişilerin mağduriyet yaşaması sebebiyle dolandırıcılığı ortaya çıkarıyor.

KAYIP VALİZLERİ ÇÖPE ATABİLİRDİK

Havaalanı kayıp bagaj dolandırıcılarının da izledikleri yol , diğer sosyal medya dolandırıcılığı ile aynı. Dolandırıcılar yeni açılan; ” İstanbul Havalimanı, Acil Duyurular, Kayıp Bagaj 2023, Türkiye ‘de Kayıp Valizler ” gibi birçok sahte hesap üzerinden sponsorlu ilanlar açıp, her kayıp bavul için 154 TL fiyat belirliyor.

Örnek bir ilanda:

” Tebrikler!
Her yıl depoda çok sayıda kayıp veya unutulmuş bavul birikir. İstanbul Havalimanı bu bavulları çöpe atabilir, ancak yardım etkinliğini düzenleyerek unutulan bavulları, bavul başına sadece 154 TL ‘ye veriyor!
Aşağıdaki linke tıklayın ve bavulunuzu alın!” şeklinde olup benzer birçok sayfadaki yorumların ve ilanların hemen hemen aynı şekilde yapıldığını görüyorsunuz.

DOLANDIRICILARIN TUZAĞINA DÜŞMEYİN

Kayıp bavul dolandırıcılığına inanıp 154 TL parasını kaptıran vatandaşların ise ” Bu tuzağa düşmeyin ” şeklinde yorumları, sayfa adminleri tarafından silinmektedir. Takip sürecini yürüttüğümüz sırada yapılan yorumlardan bazılarını sizler için kayda geçirdik.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK

Sosyal medyanın sıklıkla güncel yaşam içerisinde kullanılması suç işlemekte sınır tanımayan dolandırıcıların bu suçu bu mecralarda yapmalarına olanak tanımaktadır. İnternet üzerinden bilişim yolu kullanarak nitelikli dolandırıcılık suçu işlendiğinde olağan dava zaman aşımı süresi 15 yılı bulurken, sosyal medya dolandırıcılığında da bu süreye göre hareket edilir.

Türk Ceza Kanunun 158/ f bilişim sistemleri kullanılarak işlenen dolandırıcılık suçunu işleyenler için de nitelikli suçlar kapsamında saymaktadır.

154 TL’LİK BİR BAVUL SATMIYORUZ

Öte yandan konuyla ilgili İstanbul Havalimanı ile görüşme sağlayan Bozkurt, İstanbul Havalimanı personelinden kayıp bavul satışı olmadığı bilgisine ulaştı. Havalimanı personeli bu konuyla ilgili arayan vatandaşlara “böyle bir satışın olmadığı bilgisini veriyoruz, bu tür telefonlar alıyoruz fakat kesinlikle böyle bir satış söz konusu değildir” dediğini ifade etti.

ÖZEL HABER: DİLEK BOZKURT

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA
şanlıurfa urfa